Financieren
Spaargeld, lening of hypotheek?
Financieren van woningverduurzaming is een hele slimme keuze. De besparingen die je realiseert zijn vaak hoger dan de kosten van de lening. Je verduurzaamt dus feitelijk gratis. Eigen geld inzetten kent ook voordelen. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.
Uiteraard kan je woningverduurzaming betalen met jouw spaargeld. Zeker is dat investeren in energiebesparing meer oplevert dan het geld laten staan op een spaarrekening.
Milieu Centraal heeft uitgerekend dat het rendement van woningverduurzaming, afhankelijk van de maatregel, overéénkomt met een spaarrente van tussen de 4 (zonnepanelen) en 10 procent (spouwmuurisolatie). Zelf betalen is dus een hele goede optie.
Heeft u niet voldoende spaargeld of besteedt u uw spaargeld liever aan iets anders, dan is de energiebespaarlening van de overheid een hele interessante mogelijkheid. De rijksoverheid heeft een speciale lening in het leven geroepen voor mensen die hun huis willen verduurzamen: de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Deze lening kent zeer aantrekkelijke voorwaarden. Hierdoor zijn de besparingen die u realiseert vaak hoger dan de kosten van de lening. U verduurzaamt dus feitelijk gratis.
Sommige gemeenten en provincies bieden een nog iets goedkopere lening aan dan de landelijke energiebespaarlening. We spreken dan van een duurzaamheidslening.Kijk hier of uw gemeente/provincie een duurzaamheidslening aanbiedt.
Soms is het mogelijk om jouw investering in energiebesparende maatregelen via een hypotheek (mee) te financieren. Deze optie kan interessant zijn dankzij de huidige zeer lage hypotheektarieven en fiscaal voordelige aflosvormen.
Verschillende banken stimuleren energiezuinig wonen door de rente te koppelen aan het energielabel van de woning. Een beter energielabel levert zo een lagere hypotheekrente op. Soms is er zelfs een extra rentekorting beschikbaar voor mensen die extreem zuinig of energieneutraal wonen.
Susteen heeft contact met meerdere hypotheekaanbieders. Onze energieadvisering vormt dan één geheel met jouw (tweede) hypotheekadvies. Kies de hypotheekverstrekker die het best bij u past.