Wij volgen het duurzame nieuws op de voet

Het laatste nieuws over actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en aantrekkelijke acties. 

Susteen in de media 

Susteen verduurzaamt woningen in samenwerking met gemeenten en andere partners.
Bekijk de projecten in de media via onderstaande knop.

Financieren woningverduurzaming voor veel huiseigenaren mogelijk

Volgens onderzoek van De Nederlandse Bank kan het overgrote deel huiseigenaren het verduurzamen van hun woning financieren met spaargeld of een lening. Lees hoe je jouw woningverduurzaming kan financieren in onze energieadviezen. Onze adviezen helpen je de juiste stappen te zetten en geven je alle nodige informatie.

Meer lezen
Zonnige toekomst met zonnepanelen

Een zonnige toekomst met zonnepanelen. Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? En is jouw dak geschikt? Laat je adviseren door de energieadviseur van Susteen.

Meer lezen
Eenvoudig jouw woning verduurzamen

Met ons energieadvies is woningverduurzaming eenvoudig. Van persoonlijk advies tot aanvragen van subsidies en offertes en uitvoering.

Meer lezen
Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft

De salderingsregeling blijft voorlopig behouden! Zonnepanelen-bezitters leveren stroom aan het net en verlagen daarmee de energiekosten nog meer.

Meer lezen
In 4 stappen voordelig, gemakkelijk en snel isoleren

In 4 stappen voordelig, gemakkelijk en snel isoleren met de collectieve inkoopactie isolatie van gemeente Lansingerland en Susteen. De gemeente betaalt mee!

Meer lezen
Financiering voor woningverduurzaming met het Nationaal Warmtefonds

De financiering voor woningverduurzaming is niet voor iedereen direct haalbaar. Met de duurzaamheidslening van het Nationaal Warmtefonds wel. Een voordelige lening voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Meer lezen
Bereid je voor op onverwacht hoge energiekosten

Vanaf 1 januari 2024 is het energieplafond niet meer geldig. Bereid je voor op onverwachte hoge energiekosten. Lees hier wat je kan doen om niet voor onaangename verrassingen te staan.

Meer lezen
Cinderella vond in Susteen een goede gesprekspartner

Gemeente Den Helder stelt samen met Susteen voordelige energieadviezen aan huis beschikbaar voor woningeigenaren. Cinderella is erg tevreden. "Ik wilde heel graag weten hoe ons huis erbij stond. En dan door de ogen van iemand die dat echt kan beoordelen."

Meer lezen
Maak je huis winterklaar met een isolatieadvies

Bereid je voor op de winter en verlaag je energiekosten met een isolatieadvies! Ontvang persoonlijk advies en vrijblijvende offertes via de 'Collectieve inkoopactie isolatie' van gemeente Lansingerland en Susteen. Ontdek welke isolatiemaatregelen het beste bij jouw woning passen en profiteer van subsidies tot €2.500.

Meer lezen
Onze adviseur Gerrit

Gerrit is één van de energieadviseurs die werkzaam is voor de Collectieve inkoopactie isolatie in gemeente Lansingerland. Gerrit heeft jarenlange ervaring in de duurzaamheidssector. Benieuwd wat Gerrit drijft en hoe hij jou kan helpen aan een duurzaam huis? Lees het hier.

Meer lezen
Natuurvriendelijk isoleren

Goed nieuws! Er is een manier gevonden waar de spouwmuren van woningen geïsoleerd kunnen worden zonder beschermde diersoorten onnodig te doden of verstoren. Benieuwd naar natuurvriendelijk isoleren? En hoe Susteen hierbij kan helpen. Lees het hier.

Meer lezen
Extra hypotheek voor een goed geïsoleerd huis

Hypotheekverstrekkers gaan mensen die een energiezuinig huis kopen veel meer geld lenen oplopend tot wel €50.000,-. Investeren in duurzaamheid wordt nu direct gekoppeld met de woningwaarde. Overweeg om je woning te verduurzamen. Susteen helpt!

Meer lezen
Duurzame maatregelen en terugverdientijden: Hoe werkt het?

De terugverdientijd is een nuttig hulpmiddel bij het kiezen van duurzame maatregelen, maar er is geen one-size-fits-all cijfer. Wil jij jouw woning verduurzamen en ben je benieuwd wat de terugverdientijden zijn? Lees hier hoe wij dit voor jouw woning berekenen in onze adviezen.

Meer lezen
Voorbereiden op mogelijke stijgende energieprijzen

Nu de zomer nog in volle gang is, de zon schijnt en de temperaturen niet zo laag zijn dat we veel moeten stoken om ons huis warm te houden, lijkt de energierekening geen direct zorg. Maar wat staat ons te wachten wanneer het weer kouder wordt? Moeten we ons opnieuw

Meer lezen
In vier stappen een duurzaam thuis!

Bij Susteen geloven we in de kracht van een persoonlijk energieadvies, speciaal op maat gemaakt voor jou en jouw woning. Wil je optimaal besparen, overstappen op een warmtepomp, energieneutraal wonen of de gasaansluiting vaarwel zeggen? Met Susteen ben je vier stappen verwijderd van jouw doel! Zet de eerste stap naar

Meer lezen
Energietoeslag 2023

De energieprijzen zijn lager dan vorig jaar, maar alsnog een stuk hoger dan eerst. Daarom krijgen Nederlanders met een inkomen op of net boven bijstandsniveau dit jaar opnieuw een eenmalige energietoeslag van maximaal €1300,-. Ook uitwonende studenten met een aanvullende beurs krijgen dit jaar €400,- tegemoetkoming via DUO.

Meer lezen
Inwoner Joyce is enthousiast over het energieadvies aan huis

Gemeente Den Helder stelt samen met Susteen voordelige energieadviezen aan huis beschikbaar voor woningeigenaren. Joyce is enthousiast. "Het is een professioneel en onafhankelijk advies, dat is heel belangrijk".

Meer lezen
Het isoleren van uw dak is zeer effectief

Veel daken in Nederland zijn onvoldoende geïsoleerd. Zonde voor het geld en de energie. Dakisolatie heeft veel voordelen. Het kan honderden euro's per jaar schelen, uw woning blijft langer koel in de zomer en u verhoogt uw wooncomfort. Lees hier onder andere wat dakisolatie u oplevert.

Meer lezen
Een stralende toekomst met zonne-energie

Een steeds groter deel van Nederland draait op duurzame energie. Zeker zonnestroom is ‘hot’. Het is duidelijker dat investeren in zonnepanelen een slimme keuze is. Recent onderzoek toont aan dat de terugverdientijd veel korter is dan Nederlandse consumenten verwachten.

Meer lezen
Het geheim achter een hogere woningwaarde? Een beter energielabel!

De waarde van een woning stijgt wanneer het energielabel verbetert. Deze stijging is de afgelopen kwartalen nog sterker geworden. Een betere energielabel heeft een grotere invloed op de woningwaarde dan ooit te voren. De gemiddelde stijging is wel 7.2%!

Meer lezen
Warmtepomp wordt de norm: Susteen’s warmtepompadvies helpt u op weg

De warmtepomp wordt de norm voor het verwarmen van woningen, winkels, scholen en kantoren. Vanaf 2026 moeten eigenaren van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen verplicht een warmtepomp aanschaffen als hun cv-ketel vervangen moet worden. Het warmtepompadvies van Susteen helpt u op weg!

Meer lezen
Start nu met duurzaam wonen

Begin nu met isoleren en zonnepanelen voor een duurzame woning met lagere energiekosten en verhoogd wooncomfort het hele jaar. Een comfortabel huis tijdens koude wintermaanden en warme zomerdagen. Wacht niet te lang en begin nu.

Meer lezen
Hulp bij verduurzamen

Susteen biedt een totaaloplossing voor het verduurzamen van woningen. Door middel van een energieadvies op maat, selectie van uitvoerende partijen en berekening van kosten en opbrengsten, maakt Susteen duurzaam wonen makkelijk en toegankelijk. Lees hier over de hulp van Susteen bij het verduurzamen van uw woning.

Meer lezen
Energie besparen? Gemeente Lansingerland helpt!

Gemeente Lansingerland helpt woningeigenaren met het verduurzamen van hun woning met een energieadvies op maat en deelname aan een collectieve inkoopactie isolatie. Wilt u niet meer afhankelijk zijn van stijgende energiekosten? Lees hier alles over de actie en meld u aan.

Meer lezen
De wereld achter de plusjes van HR isolatieglas

Veel mensen kennen isolatieglas vooral als ‘dubbel glas’. Maar er bestaan veel meer opties. Gewoon ‘dubbel glas’ is inmiddels ouderwets. Wat is de beste keuze en waar moet u op letten? We helpen u graag op weg.

Meer lezen
Duurzaam succes: Nederland verdubbelt zonne-energie in 2022

In 2022 verdubbelde Nederland de hoeveelheid zonne-energie en steeg de hernieuwbare energie met 20%. Elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen daalde met 11%. Nederland heeft nu het hoogste aantal zonnepanelen van Europa.

Meer lezen
Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie voor gemeenten

Gemeenten kunnen de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie aanvragen om slecht geïsoleerde koopwoningen te verbeteren. Susteen kan u helpen bij het verduurzamen van de gemeente. Lees hier alles over de SpUk en bekijk wat Susteen voor u kan doen!

Meer lezen
Tijdelijk Noodfonds Energie voor kwetsbare huishoudens

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het fonds betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Lees meer.

Meer lezen
Esther verduurzaamt haar woning met de actie ‘Goedkoper uw huis verwarmen’

Wonen in een huurhuis en een hoge energierekening. Esther wilde graag besparen en zocht uit wie haar kon helpen. Ze kwam de actie ‘Goedkoper uw huis verwarmen’ van de gemeente Den Haag in samenwerking met Susteen tegen. “Ik vond het een heel prettig gesprek, hier kan ik wat mee!'

Meer lezen
Hoe werkt het energieplafond?

Vanaf 1 januari tot en met 31 december 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Hoe werkt het energieplafond? Van maandelijks verbruiksplafond tot verbruik meenemen naar volgende maand. Wij leggen het u uit!

Meer lezen
Veranderingen rondom de energierekening in 2023

U heeft vast al gelezen of gehoord over de dalende gasprijzen. Daarnaast zijn er vanaf dit jaar verschillende veranderingen rondom het berekenen van de energierekening. Wat betekent dit voor uw energierekening? Lees alles wat u hierover moet weten. 

Meer lezen
Meer duurzame energie dan vorig jaar

Nederland heeft in 2022 bijna 15 procent meer duurzame energie geproduceerd ten opzichte van 2021. Dit is ongeveer het totale energieverbruik in de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen. Door de productie van duurzame energie is dit jaar ongeveer 1.6 miljard kubieke meter gas uitgespaard.

Meer lezen
Zonnepanelen met 0% btw

Wist u dat er een 0% btw-tarief komt op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023?  Voor de levering en installatie van zonnepanelen geldt op dit moment een btw-tarief van 21%. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om het tarief per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%.

Meer lezen
Subsidie bij verduurzamen voor meer mensen bereikbaar

Wanneer u verduurzaammogelijkheden neemt in uw woning, is het mogelijk om subsidie terug te krijgen vanwege de ISDE-regeling. Door wijzigingen in de regeling wordt vanaf 2023 het terugvragen van financiering voor meer mensen bereikbaar. Bekijk de wijzigingen van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing hier.

Meer lezen
Ondanks prijsplafond voor lagere energiekosten een dalende koopkracht

Om de energiekosten te beperken, stelt het kabinet een prijsplafond. Ondanks het plafond, daalt de koopkracht in 2023 met 4%.

Meer lezen
Groene tips voor een duurzame kerst

Kerst is de meest gezellige tijd van het jaar. Onze kerstgedachte is ‘lief zijn voor elkaar en lief zijn voor de wereld’. Om onze gedachte door te geven aan jullie, hebben wij een aantal groene tips voor een duurzame kerst op een rijtje gezet.

Meer lezen
Inwoners Utrecht gedwongen aardgasvrij te wonen

Utrecht is de eerste gemeente die inwoners dwingt aardgasvrij te zijn. Nederland moet sneller van het gas af en dwingen is een extra middel. De verwachting is dat meer gemeenten volgen.

Meer lezen
Invloed energielabel op woningwaarde stijgt

Een ‘groen huis’ is voor het milieu gezonder en comfortabeler voor u. Zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp en andere technieken hebben invloed op de waarde van uw woning. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat een beter energielabel een steeds grotere invloed heeft op de waarde van een woning.

Meer lezen
Veertig procent van kantoren voldoet niet aan energielabelplicht

Vanaf 2023 is voor kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C verplicht. Veel kantoren voldoen niet aan deze eis. Vastgoedeigenaren doen er verstandig aan nu in actie te komen. Mocht het label tegenvallen, dan is er nog tijd om een pand te moderniseren. 

Meer lezen
Netbeheerders wijzen op registratieplicht zonnepanelen

De Nederlandse netbeheerders zijn een campagne gestart om consumenten te wijzen op registratieplicht van zonnepanelen via de website energieleveren.nl. Betere registratie helpt bij voorkomen van problemen bij terugleveren, aldus de netbeheerders. 

Meer lezen
Forse investeringen in productiecapaciteit warmtepompen

De vraag naar warmtepompen groeit snel, terwijl het aanbod opdroogt.  Om toekomstige leveringsproblemen tegen te gaan, breiden fabrikanten  hun productiecapaciteit fors uit. 

Meer lezen
‘Zomers wordt het hier echt bloedheet, misschien is daar wat aan te doen.’

Susteen voert samen met de gemeente Den Haag een collectieve isolatieactie uit. Bijzondere van de actie is dat deze is gericht op Verenigingen van Eigenaren. Vandaag loop ik een dagje mee met adviseur Gert-Jan van der Waard.

Meer lezen
Uitvallen zonnepanelen: ’19 op de 20 eigenaren kan altijd terugleveren’

‘Zonnepanelen vallen bij 75.000 huizen uit als de zon fel schijnt’. ‘Zonnepanelen vallen massaal uit bij te veel opbrengst.’ Het zijn de krantenkoppen van artikelen uit De Telegraaf en het Algemeen Dagblad over spanningsproblemen bij consumenten met zonnepanelen. Koepelorganisatie Netbeheer Nederland erkent de problemen. In een interview met Solar Magazine

Meer lezen
Kolencentrales op volle toeren om gascrisis af te wenden

Minister Jetten voor Klimaat en Energie waarschuwt voor een dreigend gastekort. Om deze dreiging te voorkomen, mogen kolencentrales weer harder draaien. Jetten belooft met plannen te komen om de hiermee gepaard gaande extra CO2 uitstoot te compenseren.  

Meer lezen
Met een warmtepomp kun je ook koelen

Het is heet in Europa. In grote delen stijgt de temperatuur boven de dertig graden en hier en daar zelfs boven de veertig. Een beetje koelte kan geen kwaad. Eén van de oplossingen is misschien een onbekende. De warmtepomp die je normaal gebruikt om je huis te verwarmen, kan je

Meer lezen
Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Met enige regelmaat schrikt Nederland op door brand in zonnepanelen. Vorige week nog bij een grote brand in een opslagbedrijf in Friesland. Hierdoor kan de indruk dat zonnepanelen brandgevaarlijk zijn. Het tegendeel is waar. Juist omdat ze zo veilig zijn, is er aandacht voor elk incident.

Meer lezen
Energiebespaarlening maakt 100% financieren zonnepanelen mogelijk

Huizenbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) kunnen de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds sinds 1 juni 2022 volledig inzetten voor de aanschaf van zonnepanelen. Eerder was dit beperkt tot 75%. Ook andere voorwaarden zijn verruimd.

Meer lezen
Recordbedrag aan ISDE subsidie aangevraagd

Via de ISDE is vorige maand voor een recordbedrag aan subsidie aangevraagd. Consumenten en bedrijven vroegen in totaal 21,7 miljoen euro subsidie aan voor voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Dit is een record voor de maand mei. Blijft de aanvraag op dit niveau, dan is de subsidiepot voor het eind

Meer lezen
De verplichte warmtepomp is een goed idee, mits

Het kabinet stelt de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht bij vervanging van de ketel. Dit voornemen stuit in Tweede Kamer en samenleving op de nodige weerstand. Het kabinet doet er verstandig aan deze weerstand niet te bagatelliseren, tegenstanders doen er verstandig aan om het idee toch te omarmen.

Meer lezen
“De uitkomst van het advies was heel verrassend”

De familie Bambang Oetomo woont in een oud winkelpand uit 1896 in het centrum van Waalre. "Je voelde de wind gewoon door het huis gaan. Dat is nu verleden tijd."

Meer lezen
Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025

Minister Jetten heeft de afbouw van de salderingsregeling met nog een jaar uitgesteld. Tot 2025 blijft de salderingsregeling in huidige vorm bestaan. In 2031 is de salderingregeling volledig afgebouwd en ontvangt men voor geleverde elektriciteit een terugleververgoeding. 

Meer lezen
Woninglabel zet Susteen adviseur Ruud Jansen in het zonnetje

Woninglabel zet regelmatig een adviseur in het zonnetje. Deze week kozen ze voor Susteen adviseur Ruud Jansen.

Meer lezen
Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

Het kabinet kondigt vandaag aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief.

Meer lezen
PVT wint sterk aan populariteit

 PVT was lang het ondergeschoven kindje in zonnewarmte-technologie, maar dat verandert nu wezenlijk. In Europa is het volgens de cijfers van Solar Heat Europe de snelste groeier in het segment van duurzame warmte-opwek.

Meer lezen
Verduurzamen van appartement binnen VvE is goed mogelijk

De collectieve inkoopactie die zich richt op kleine VvE en uitdrukkelijk ook op appartementseigenaren binnen een VvE, is een schot in de roos te noemen.

Meer lezen
Wat is het verschil tussen hybride en all-electric warmtepomp?

De warmtepomp is een goed alternatief voor de traditionele cv- ketel. Maar wat is een warmtepomp precies en welke verschillende typen zijn er op de markt? Maak kennis met de verschillende typen warmtepomp aan de hand van vier vragen.

Meer lezen
Huurders in Utrechtse Heuvelrug reageren positief op energieadvies

‘Prima gesprek met waardevolle tips’ en ‘Ik dacht dat ik al goed bezig was, maar er valt nog veel meer te besparen.’ Dit zijn enkele reacties van huurders die hebben deelgenomen aan de energiebespaaractie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Meer lezen
Susteen maakt uitvoering nationaal isolatieprogramma concreet

Gemeenten spelen een cruciale rol bij het realiseren van de ambitieuze doelstellingen van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Susteen ontzorgt gemeenten met een concreet aanbod bij de uitvoering.

Meer lezen
P-type en N-type zonnepanelen. Is het verschil belangrijk?

Steeds vaker zie je in productomschrijvingen van zonnepanelen de aanduiding de N-Type of P-Type. Wat betekent dit en is het belangrijk om er op te letten?

Meer lezen
Denk aan verduurzamen bij oversluiten hypotheek

Denkt u eraan om uw hypotheek over te sluiten? Dan is het een goed idee om ook gelijk na te denken over verduurzaming. Dan profiteert u dubbel.

Meer lezen
Vier vandaag de Dag van de Aarde

Vandaag is het De Dag van de Aarde. Een wereldwijd gevierde dag om een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.

Meer lezen
Isolatieactie voor kleine VvE’s van start in Den Haag

De collectieve isolatieactie bestaat uit twee delen. Ten eerste krijgen deelnemers een advies. Susteen adviseert over spouwmuurisolatie, isolatieglas, vloer- en dakisolatie en het isoleren van gevels vanaf de binnenzijde. “Onze adviezen komen altijd tot stand op basis van een huisbezoek”, aldus Van Haren. “Alleen zo kunnen we zien wat er

Meer lezen
Koken op aardgas steeds minder populair

De helft van de Nederlandse huishoudens kookt niet meer op aardgas. Koken op inductie is het populairste alternatief, gevolgd door keramisch en elektrisch. Dit blijkt uit een enquête in opdracht van Zonneplan.

Meer lezen
Wanneer heb je een energielabel nodig

Elk gebouw in Nederland heeft een energielabel. Dat kan gaan om een voorlopig label, een oud definitief label of een nieuw definitief label. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn. Wil je echt weten wat een energielabel is, lees dan dit nieuwe artikel op onze kennisbank.

Meer lezen
Hoe ga je om met Saharazand op je zonnepanelen?

Er komt weer Saharastof onze kant op. Dat levert niet alleen vieze auto’s en tuinmeubelen op. Maar ook vieze zonnepanelen. Wat doet dat met de opbrengst van de panelen  en is het verstandig om ze schoon te maken?

Meer lezen
Duurzaamheidslening voor lagere inkomens onbereikbaar

Het aantal aanvragen voor een zogenoemde energiebespaarlening is in het eerste kwartaal van dit jaar verdubbeld, blijkt uit cijfers van het Nationaal Warmtefonds. Door aangescherpte regels lijken de lagere inkomens de boot te missen.

Meer lezen
Record: meer dan helft van stroom uit duurzame bronnen

Afgelopen week wekten we meer dan de helft van onze elektriciteit op met behulp van duurzame bronnen. Een echte mijlpaal.

Meer lezen
Kabinet koerst op verruiming financiering woningverduurzaming

Het kabinet verruimt de mogelijkheden om geld te lenen voor woningverduurzaming. Meer mensen kunnen aanspraak gaan maken op de rentevrije energiebespaarhypotheek. Ook de voorwaarden van de  energiebespaarlening worden verder verruimd.

Meer lezen
‘Blijf zonnepanelen ‘meetellen’ voor energielabel’

Nederland gaat bij de Europese Commissie vragen stellen over het plan om zonnepanelen niet langer mee te tellen bij het vaststellen van energielabels voor gebouwen.

Meer lezen
Richard Both nieuwe operationeel manager bij Susteen

Richard Both start vandaag als de nieuwe operationeel manager bij Susteen. Hij vervangt Robbert op 't Hof, die zich toeleggen op duikreizen.

Meer lezen
Wisseling van de wacht bij Susteen

Vandaag neemt neemt Robbert op ‘t Hof (r), na een dienstverband van ruim anderhalf jaar, afscheid bij Susteen. Hij wordt per 1 april opgevolgd door Richard Both.

Meer lezen
Wanneer kies je voor vacuümglas?

Vacuümglas is de nieuwste technologie op het gebied van glasisolatie en combineert een uitstekende isolatiewaarde met een geringe dikte. Wanneer kies je voor vacuümglas.

Meer lezen
Earth Hour 2022. Doe mee!

Doe op zaterdag 26 maart om 20.30 uur één uur het licht uit om daarmee aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van onze aarde.

Meer lezen
Hier moet u op letten als u uw oude dubbel glas gaat vervangen

Veel mensen kennen isolatieglas vooral als ‘dubbel glas’. Maar er bestaan tegenwoordig veel meer opties. Wat zijn de verschillen?

Meer lezen
Dag tegen gas: voor klimaat en tegen Poetin

Zondag 27 maart organiseren verschillende organisaties in de energietransitie een Dag Tegen Gas. De verwarming een graadje lager, de verlichting uit en radiatorfolie plakken.  

Meer lezen
Roep om programma voor snelle energiebesparing

Grote en kleine maatregelen programma energiebesparing Tal van kleine ingrepen leveren direct een lager gasverbruik op: bijvoorbeeld de deurdranger, de tochtstrips en de brievenbusborstel. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven en de industrie: pak bijvoorbeeld verwarmingsbuizen en hete leidingen goed in. Werk vrijdagen thuis zodat we reiskilometers uitsparen en de

Meer lezen
Lot introduceert energiebespaartool

Onderzoek van Lot Hypotheken toont aan dat slechts 17% van haar klanten zelf actief het onderwerp woningverduurzaming aansnijdt tijdens een hypotheekadviestraject. Om de bewustwording bij huizenzoekers en -bezitters te vergroten introduceert Lot een energiebespaartool op haar website. 

Meer lezen
Kies voor een wijkaanpak op individuele basis

Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Daarbij kiest het voor een wijkgerichte aanpak. Die aanpak kan alleen succesvol zijn als wordt aangesloten bij de individuele situatie van bewoners, betoogt Susteen directeur Rob van Haren.

Meer lezen
Energietransitie belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en de komende gemeenteraadsperiode wordt cruciaal voor de energietransitie.

Meer lezen
Praat met iedereen over de hybride warmtepomp

De helft van alle woningeigenaren weet niet wat een hybride warmtepomp is. Door erover te praten versnellen we de energietransitie.

Meer lezen
Rijksdienst start innovatiecompetitie voor isolatie monumenten

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is op zoek naar goede ideeën om monumenten te isoleren. Er is 800.000 euro beschikbaar.

Meer lezen
Aanpassen aan klimaatverandering wordt steeds moeilijker

Klimaatverandering vormt wereldwijd een grote bedreiging voor de natuur en miljarden mensen. Dit stelt het VN-klimaatpanel IPCC maandag in een omvangrijk klimaatrapport. Om een ramp af te wenden is nu actie geboden. Het klimaatneutraal maken van onze gebouwde omgeving kan daaraan bijdragen. 

Meer lezen
Trias energetica: Handige vuistregel voor verduurzamen

De Trias Energetica: een bekende richtlijn voor duurzaam ontwerp is ook prima toepasbaar voor verduurzaming van bestaande woningen.

Meer lezen
ACM doet oproep tot melden problemen met isolatie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept bewoners die bij het (laten) isoleren van hun huis slachtoffer worden van misleiding dit te melden bij ACM ConsuWijzer.

Meer lezen
Hierom kun je een vervuilde spouwmuur niet isoleren

Een vervuilde spouwmuur kan niet worden geïsoleerd voordat deze is schoongemaakt. In deze blog leest u waarom. 

Meer lezen
Subsidie op thuisbatterij is pleidooi voor versnelde afbouw salderingsregeling

VVD en ChristenUnie bepleiten een subsidie van 30% op de thuisbatterij om zelfopgewekte energie thuis op te slaan. Goede inzet, maar pleidooi voor subsidie is ook een pleidooi voor (versnelde) afbouw van de salderingsregeling.

Meer lezen
PVT: elektriciteit en warmte in één systeem.

PVT-panelen. De afkorting hoor en zie je steeds vaker. Maar wat is PVT? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over PVT.

Meer lezen
Gratis geld voor verduurzaming

De gemeente Den Haag vergoedt de volledige rente van de energiebespaarlening. Inwoners van de Den Haag kunnen dus gratis geld lenen voor het verduurzamen van hun woning.

Meer lezen
Warmetruiendag meer dan een symbolische actie

Aanstaande vrijdag is het Warmetruiendag. De landelijke actie inspireert mensen in actie te komen tegen klimaatverandering. Niet pas in 2030, '50 of '70, maar nu. De CO2 uitstoot moet nú omlaag. En dat kan met concrete energiebesparing.

Meer lezen
Afbouw salderingsregeling waarschijnlijk uitgesteld

Ministerie adviseert start afbouw salderingsregeling uit te stellen tot 1 januari 2024.

Meer lezen
Huurders tevreden over nul-op-de-meterwoning

Huurders van zogenaamde ‘nul-op-de-meterwoningen’ of NOM-woningen, zijn doorgaans tevreden over hun woning. Dat blijkt uit onderzoek van de Woonbond onder bewoners van 680 van deze duurzame huurwoningen.

Meer lezen
Subsidie zonneboiler is verhoogd naar 30 procent

De subsidie voor zonneboilers is per direct verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag. Dit heeft minister Jetten vandaag bekend gemaakt.

Meer lezen
Subsidie zonneboiler naar verwachting ook naar 30%

Aanschaf van een zonneboiler is natuurlijk een goed idee. Maar even wachten is door de aangekondigde verhoging van de subsidie waarschijnlijk nog net iets beter.

Meer lezen
De ideale bijbaan voor studenten bouwkunde

Studeer je bouwkunde en ben je op zoek naar een interessante bijbaan? Of doe je een aanverwante studie en wil je naast je studie ook geld verdienen in een relevante werkomgeving? Kom dan werken als junior duurzaamheidsadviseur op de binnendienst van Susteen.

Meer lezen
Energiebespaaractie met waardebon en advies van start in Noord-Holland

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland en Medemblik starten vandaag hun energiebespaaractie voor huurders. Een brief met een waardebon van 70 euro valt vandaag of morgen bij duizenden bewoners op de mat.

Meer lezen
Ook bij verhuur is energielabel verplicht

De meeste mensen weten wel dat sinds 1 januari van vorig jaar bij verkoop van een woning een energielabel verplicht is. Veel minder bekend is dat ook dit ook geldt bij nieuwe verhuur. Gaat u een woning huren, dan heeft u recht op een energielabel.

Meer lezen
FlexFront en Susteen lanceren Verduurzaming Service

Met de Verduurzamings Service van Flexfront kan de consument voor, tijdens of na een hypotheekgesprek een zijsprong maken naar verduurzaming.

Meer lezen
Nieuwe kabinet heeft forse ambities voor verduurzaming van de gebouwde omgeving

Vandaag is het nieuwe kabinet officieel geïnstalleerd. Op het gebied van de verduurzaming wacht dit kabinet een historisch grote opdracht. Dat geldt ook voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit zijn de plannen van het kabinet. Concreet is er het volgende afgesproken op het gebied van woningverduurzaming We gaan

Meer lezen
Zonnepanelen per 1 februari verplicht bij ingrijpende renovatie

Vanaf 1 februari 2022 is het verplicht om bij een ingrijpende renovatie voorzieningen te treffen die minstens een vastgestelde hoeveelheid hernieuwbare energie opwekken. Minister Ollongren heeft dit besluit laten publiceren in het Staasblad. Moties van de Kamer die aandrongen op vrijwilligheid zijn hiermee van tafel.

Meer lezen
Kwart van Nederlanders gaat woning verduurzamen in 2022

Nederland heeft goede voornemens als het gaat om woningverduurzaming. Maar liefst 26% van de Nederlanders heeft plannen om in 2022 de woning te verduurzamen. De populairste maatregelen zijn: installatie van Ledverlichting of het plaatsen van zonnepanelen. Het meeste geld is gereserveerd voor isolatie en verwarming. Dit blijkt uit onderzoek van

Meer lezen