Overige tips Verlichting
De voordelen van LED verlichting
- Lange levensduur
De levensduur van een LED-lamp is gemiddeld 50.000 uur. Dat is 30 keer langer dan gloeilampen, 25 keer langer dan halogeen lampen en 10 keer langer dan fluorescentie lampen. Ruim voldoende om het verschil in kostprijs te compenseren. - Energiezuinig
In de praktijk is een LED-lamp tot wel 90% energiezuiniger dan gloeilampen. - Veiliger
LED lampen worden namelijk handwarm, wat inhoudt dat u uzelf niet enorm zult branden als u de lamp per ongeluk aanraakt. - Kan tegen een stootje
LED lampen hebben geen gloeidraadje. Dat houdt in dat LED-lampen wel een stootje kunnen hebben. - Geen trillend licht
TL-verlichting en spaarlampen hebben zogeheten frequentie trillingen, wat vermoeiend is voor uw ogen. Bij LED-verlichting zijn deze trillingen niet aanwezig, waardoor het licht van deze lampen minder vermoeiend voor de ogen is.
Ledlampen zij de laatste jaren sterk verbeterd. Het licht is natuurlijker geworden en is leverbaar in allerlei warmtetinten. De natuurlijkheid van LED wordt uitgedrukt in de zogenaamde kleurweergave index of CRI (Colour Rendering Index). De maximale score op de CRI is 100. Dit betekent dat de lamp hetzelfde kleurweergave kent als zonlicht. De meeste LED lampen hebben een CRI van 80 of 90, wat ongeveer gelijk is aan de CRI van een gloeilamp. Een CRI van 80 is de minimale CRI voor een werkomgeving. Ee CRI lager dan 80 zijn minder geschikt voor in huis. Deze lampen zijn geschikt voor garages of buitenverlichting.
Naast de CRI kunt u ook kijken naar de kleurtemperatuur, die wordt uitgedrukt in Kelvin. Hiervoor geldt dat 1200K een van de laagste scores is (vergelijkbaar met kaarslicht), en 10.000 de hoogste score (kil, blauw licht). Een gloeilamp is vergelijkbaar met 2800K. Vroeger gaven LED lampen erg kil licht, maar die tijd is voorbij. De warmste LED verlichting die op dit moment te krijgen is heeft een kleurtemperatuur van 2200 Kelvin. Dat is dus nog warmer licht dan van een gloeilamp.
In de tijd van de gloeilamp dachten we aan Watt als we nadachten over de sterkte van een lamp. Iedereen wist of hij een lamp nodig had van 25, 40, 60 of 100 Watt. Dat kan niet meer. Met de komst van spaarlampen, halogeen en Led is Watt een onbruikbare maat geworden. Dat komt omdat Watt een eenheid is van vermogen en niet van lichtopbrengst. Gloeilampen, Spaarlampen Halogeen en Led hebben veel allemaal een andere hoeveelheid energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven. Dat is juist het voordeel van zuinige lampen.
Daarom moeten we leren nadenken over lichtopbrengst en niet over elektriciteitsgebruik. Licht drukken we uit in Lumen. Dit is de maat waarim we moeten leren denken.
In de tabel hieronder hebben we lumen vergeleken met watt.
Gloeilamp wattage Lichtopbrengst in Lumen
15 watt 100 -150 lm
25 watt 200 - 300 lm
40 watt 400 - 500 lm
60 watt 700 - 800 lm
75 watt 900 - 1000 lm
100 watt meer dan 1300 lm
Dus: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is iets voor een schemerlamp.
Een belangrijke keus die u maakt bij de aanschaf van Ledverlichting is de keus voor al dan niet dimbare verlichting. Mocht u kiezen voor dimbare verlichting, houdt u dan in gedachten dat dimbare Leds niet altijd zullen werken met een halogeen- of gloeilampdimmer voor gewone lampen. U heeft dan een passende Leddimmer nodig.
Over het algemeen kan je de vuistregel hangteren dat wanneer een halogeen- of gloeilamp een uur of meer per dag aan staat, het slim is om deze direct te vervangen. Wacht niet tot het einde van de levensduur.
Gebruikte of kapotte lampen mag je niet zomaar in de prullenbak gooien. Gloeilampen bijvoorbeeld bevatten zogenaamde wolfraamdraadjes, welke niet gerecycled kunnen worden. Spaarlampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik en deze mogen daarom niet bij het huisvuil worden weggegooid. Hetzelfde geldt voor LED-lampen die elektronica bevatten. Gloei-, spaar-, en LED-lampen lever je daarom in bij het klein chemisch afval (KCA) of gooi je in een container van Wecycle. Halogeenlampen mogen wel bij het huisvuil worden weggegooid.