Tochtstrippen plaatsen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod in de bouwmarkt is overweldigend. Een gemiddelde bouwmarkt heeft al snel een halve wand vol met allerhande strippen. Er bestaan verschillende methoden en elke methode komt in verschillende uitvoeringen, materialen en diktes. De één nog beter en geschikter dan de ander. Ga er maar aan staan.

Deze handleiding is bedoeld om de juiste keuze te maken zodat je eenmaal in de bouwmarkt precies weet waar je naar op zoek bent.

Waarom tochtwering?

Tocht in huis is zeer onaangenaam. Het is koud en voelt heel oncomfortabel aan. Het gevolg is dat je extra hard gaat stoken om dit ongemak te voorkomen. Begrijpelijk maar zonde. Met de juiste tochtwering ben je namelijk én veel goedkoper uit én het resultaat is veel comfortabeler. De tocht stoppen is namelijk veel effectiever voor het bereiken van een aangenaam gevoel dan de temperatuur verhogen.

Tocht en ventilatie

Een waarschuwing vooraf: tocht is lucht die op ongewenste wijze het huis binnenkomt. Dat willen we terecht voorkomen. We hebben echter wel verse lucht in huis voor een gezond binnenklimaat. Gewenste luchtstroom noemen we ventilatie. Als een huis helemaal tochtvrij zou zijn gemaakt, moet er dus nagedacht worden over voldoende ventilatie. Maar goed zover zijn we nog niet, eerst maar eens die nare tocht verhelpen.

vrouw leest tijdschrift in vensterbank

Tocht ontstaat overal

Tocht ontstaat op allerlei plekken in huis. Natuurlijk bij ramen en deuren die niet goed sluiten, maar bijvoorbeeld ook bij een niet goed sluitende brievenbus. Minder bekende plekken zijn de meterkast of kruipluik. In deze ruimten zijn vaak openingen in de muur omdat daar leidingen het huis binnenkomen. De gaten kunnen tocht veroorzaken. Wil je de tocht in het huis echt stoppen. Ga dan op jacht om te zien waar lucht ongewenst het huis binnenkomt.

Naden, kieren en gaten

Er is verschil tussen kieren, naden en gaten. We spreken van kieren als het gaat om slecht sluitende bewegende delen zoals ramen en deuren. Met naden bedoelen we slecht aansluitende vaste delen. Denk dan bijvoorbeeld aan de aansluiting van een kozijn en de muur waarin het geplaatst is. Openingen waardoor leidingen lopen, noemen we gewoon… eh gaten.

Tochtstrippen zijn niet geschikt voor naden of gaten. Naden en gaten dicht je af met een plankje of een latje of als dat niet mogelijk is met een kit of foam. Dit artikel gaat over niet over gaten en naden, maar over het tochtvrij krijgen van kieren. Van slecht sluitende ramen en deuren dus.

 

De voorbereiding

Stap 1.  Het begint thuis met de juiste mindset. Tochtstrippen plaatsen is een klusje waar je, net zoals alles in het leven, echt even de tijd voor moet nemen. Gun jezelf die tijd.

Stap 2.  Bepaal bij welk raam je tochtwering wil toepassen. Voel met je hand welke ramen het meest tochten. Doe je onderzoek met name als het buiten hard waait. Je kan dan goed voelen waar de meeste tocht vandaan komt. (Maar misschien weet je dit al)

Stap 3.  Belangrijk is vervolgens om je te realiseren dat niet elke kier hetzelfde is. Daarom is het belangrijk om elke kier even rustig te bekijken. Wat je moet weten is hoe breed de kier is en of de kier overal even groot is.

Stap 4.  Maak je vervolgens een voorstelling hoe het raam of deur sluit in het kozijn en hoe de lucht door de kier stroomt. Pas als je hiervan een goed beeld hebt gekregen, kan je de juiste tochtwering bepalen.

 

Tochtstrip of tochtband

De veelgebruikte term tochtstrip is verwarrend. Er is namelijk verschil tussen tochtstrip en tochtband. Het is beter om te spreken over tochtwering. Tochtwering kan dan vervolgens uitgevoerd worden met tochtsstrip of tochtband. Tochtstrip is een harde strip die op maat gezaagd moet worden en vastgezet met spijkertjes. Tochtband is een flexibele kunststof band, wordt op maat geknipt en is meestal zelfklevend.

 

Tochtstrip

 

Tochtband (zogenaamd P-profiel)

Wanneer kies ik voor tochtstrip en wanneer voor tochtband?

Over het algemeen is een tochtstrip mooier dan tochtband. En een oplossing tussen de bewegende delen mooier dan een op de bewegende delen. Tochtstrip kan zowel op als tussen de bewegende delen. Tochtband komt altijd tussen de bewegende delen. Volgorde is dus: mooiste oplossing is tochtstrip tussen de bewegende delen, daarna tochtband tussen de bewegende delen en als laatste tochtstrip op de bewegende delen. (vaak onderaan een deur)

Tochtstrip

Tochtstrip komt in verschillende uitvoeringen. Om de juiste keuze te maken moet je een aantal vragen beantwoorden:

  1. Is een oplossing tussen de bewegende delen mogelijk? Zo ja, is er ruimte voor een strip of moet ik kiezen voor band. Kies voor een strip als er ruimte voor is én de naad overal ongeveer even breed is. Is dit niet het geval kies dan voor een tochtband of een strip op de kier.
  2. Kies je voor een tochtstrip, bepaal dan of je aluminium of een kunsttof tochtstrip wil. Aluminium is duurder maar gaat wel langer mee.
  3. Bepaal hoe groot de kier is die gedicht moet worden. Neem een strip die hierop afgestemd is.
  4. Vervolgens kies je of je tochtstrip wil met een rubberen rand of één met haartjes. Haartjes is geschikter voor kieren van ongelijke grootte, maar wordt meestal als iets minder mooi gezien.

 

Tochtband

Kies je voor een oplossing tussen de bewegende delen dan kan je ook kiezen voor tochtband. Deze flexibele rubberen tochtband bestaat in verschillende profielen. Er bestaan tochtprofielen met en zonder luchtkamers. Tochtprofielen zonder luchtkamer zijn ideaal om kleine kiertjes te dichten zoals dat vaak voorkomt bij houten raamkozijnen. Voor grotere kieren kies je voor een tochtstrip met een luchtkamer. De luchtkamer of de vorm van de tochtstrip lijkt op een letter en wordt dus als zodanig aangeduid.

Elk profiel heeft zo z’n eigen voordelen en toepassingen. Het is dus niet gezegd dat elk raam hetzelfde tochtprofiel nodig heeft. Meet dus nauwkeurig de ramen op, om te bepalen hoeveel je nodig heeft van elk profiel. Hiermee voorkom je dat je te veel of te weinig aanschaft.

  • D tochtprofielen. Een D-profiel heeft binnenin een holte, waardoor het materiaal goed samengedrukt kan worden. Deze luchtkamer compenseert oneffenheden tussen het kozijn en het raam. Het D-profiel heeft een sterk herstelvermogen en veert snel terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Het geeft een goede en langdurige afdichting bij kleine tot middelgrote kieren. Geschikt voor kieren en naden van minimaal 4 mm tot maximaal 6 mm
  • K tochtprofielen, geschikt voor kieren en naden van minimaal 2 mm tot maximaal 3 mm
  • P tochtprofielen: De tochtstrip in P-profiel is geschikt om een holte op te vullen met daarlangs een dunne kier. De ronde luchtkamer van de “P” is samendrukbaar, waardoor het zich gemakkelijk aanpast bij oneffenheden. Ideaal voor relatief grote spleten en openingen te dichten. Geschikt voor kieren en naden van minimaal 3 mm tot maximaal 5 mm
  • I tochtprofielen, Een I-profiel bestaat in smal tot extra breed formaat. Een dunne tochtstrip in I-profiel gebruikt men meestal bij het opvullen van middelgrote kieren. Daarnaast heb je tochtstrips in I-profiel die extra breed zijn waardoor je ze kan gebruiken voor het opvullen van grote ruimtes. Deze bredere tochtstrips zijn meestal niet zelfklevende, maar kan je bevestigen naar eigen voorkeur (lijm, spijkers of nietjes). Geschikt voor kieren van minimaal 1 mm tot maximaal 4 mm.
  • O profiel: Een O-profiel biedt de laagste weerstand bij het sluiten. Een tochtstrip in O-profiel – soms ook omega-profiel genoemd – heeft een ronde luchtkamer die het beste samendrukbaar is van alle profielen. Het heeft dus een erg lage weerstand bij het sluiten van je raam of deur in vergelijking met andere profielen. Door deze eigenschap gebruikt men het O-profiel vaak bij ramen met onregelmatige kieren.
  • E tochtprofiel Het E-profiel is voornamelijk handig voor kleine groeven. Een zelfklevende tochtstrip in E-profiel – soms ook kroonband genoemd – is ideaal om kleine, regelmatige groeven op te vullen. Kleine groeven komen voornamelijk voor bij houten r
  • V tochtprofiel Geschikt voor schuifpuien

 Tochtwering aanbrengen

  1. Een tochtstrip of tochtband wordt altijd aangebracht op het vaste deel van het kozijn of deurpost. Dus nooit op het bewegende raam of deur zelf. De enige uitzondering hierop is de borstel die onderaan een deur bevestigd wordt om tocht onder de deur door te voorkomen. Dit probleem doet zich voor als er geen of onvoldoende hoge drempel is. Het ontbreekt dan aan een vast deel om iets aan te bevestigen.
  1. Meet de lengte van de tochtstrip/band op en zaag of knip af op de gewenste lengte.
  1. Maak het kozijn goed schoon. Zeker als het gaat om zelfklevende tochtband dient het kozijn vet- en vuilvrij te zijn. Maak goed schoon met een ontvettend middel bijvoorbeeld St. Marc (ecologische ontvetter op basis van dennehars)
  1. Plak of spijker de band of strip in het kozijn. De strip wordt op het vaste deel geplaast zodanig dat het bij het sluiten van het raam de strip niet wordt losgewerkt.

Succes!