Overige tips Keuken en koken
Wanneer je de warme kraan niet verder opendraait dan nodig is, helpt je verspilling van water tegen te gaan. Dit kan je natuurlijk ook in de badkamer toepassen.
Een vaatwasser is vaak, maar niet altijd milieuvriendelijker dan afwassen met de hand. Alleen wanneer je met koud water voorspoelt en afwast in een teiltje waarvan het water is verwarmd met een zuinig apparaat als een HR-ketel. Dan is de handafwas een zuinigere optie. Let op! Laat de vaatwasser pas draaien als deze helemaal vol zit.
Het ontdooien van de koelkast, vriezer en spullen in de vriezer bespaart veel energie. Daarnaast is het belangrijk dat de kasten 10 cm van de muur af staan.
Vaak koken we water voor een hele pot thee of koffie, terwijl dit onnodig is. Als je niet zeker weet of je één kopje of meer wilt drinken, dan is het beter als je water kookt per kopje. Wanneer je zeker weet een hele pot thee te drinken, dan is in één keer een hele pot koken en warm houden met een theelichtje de zuinigste methode.
Tijdens het koken verliest je veel warmte. Hou tijdens het koken de deksel op de pan. Dit kan namelijk heel veel energie besparen, namelijk tot wel 70%.
Het is mogelijk om energiezuiniger te koken en om energie te besparen met de oven. Een gemiddelde ovenschotel moet ongeveer een uur in de oven. Voordat de oven op de juiste temperatuur is, ben je vaak al een kwartier verder. De ovenschotel kan in deze tijd makkelijk opwarmen in de oven. Je verliest hierdoor geen extra tijd en het kan zelf 5 à 10 minuten schelen op de gehele oventijd.
Met een snelkookpan kook je natuurlijk sneller dan een normale pan. Zelfs minder dan een derde van de tijd. Je bespaart met een snelkookpan van 40 tot 70% energie. Het is ook zuiniger dan een magnetron.
Met een snelkookpan kookt u in minder dan een derde van de kooktijd een normale pan. Met een snelkookpan bespaart u 40 tot 70% energie en is daarmee zuiniger dan een magnetron.
Als je bij het koken van water voor een ei, pasta, groente of rijst, het vuur uitzet nadat het kookt. Dan zal de voeding gewoon door garen. De kooktijd neemt hierdoor iets toe, maar het eten is prima te bereiden op deze manier.
Let op dat de vlammen niet om de pan slaan. Dit verwarmt alleen maar de keuken, en niet de inhoud van de pan.