Skip to content
  • Kennisbank
  • Contact
  • Inloggen
SusteenSusteen
  • Diensten
  • Acties
  • Zakelijk
  • Nieuws
  • Werken bij Susteen
  • Over ons

Tips Keuken en koken

# 1 Stap over op gasvrij inductiekoken

Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst. Deze verbruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30% meer op, namelijk ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig. Deze verbruikt 260 kWh per jaar.

Bij koken op gas verbruik je gemiddeld 37 m3 per jaar. Als je grijze stroom gebruikt is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op gas of elektrisch. Gebruik je groene stroom dan is het verschil natuurlijk 100%.

gasloos-koken-advies-susteen

Overige tips Keuken en koken

#2 Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig

Wanneer je de warme kraan niet verder opendraait dan nodig is, helpt je verspilling van water tegen te gaan. Dit kan je natuurlijk ook in de badkamer toepassen.

#3 Gebruik een vaatwasser in plaats van water en sop.

Een vaatwasser is vaak, maar niet altijd milieuvriendelijker dan afwassen met de hand. Alleen wanneer je met koud water voorspoelt en afwast in een teiltje waarvan het water is verwarmd met een zuinig apparaat als een HR-ketel. Dan is de handafwas een zuinigere optie. Let op! Laat de vaatwasser pas draaien als deze helemaal vol zit.

#4 Ontdooi regelmatig de koelkast

Het ontdooien van de koelkast, vriezer en spullen in de vriezer bespaart veel energie. Daarnaast is het belangrijk dat de kasten 10 cm van de muur af staan.

# 5 Kook niet onnodig veel water (thee of koffie)

Vaak koken we water voor een hele pot thee of koffie, terwijl dit onnodig is. Als je niet zeker weet of je één kopje of meer wilt drinken, dan is het beter als je water kookt per kopje. Wanneer je zeker weet een hele pot thee te drinken, dan is in één keer een hele pot koken en warm houden met een theelichtje de zuinigste methode.

# 6 Kook met deksel op de pan

Tijdens het koken verliest je veel warmte. Hou tijdens het koken de deksel op de pan. Dit kan namelijk heel veel energie besparen, namelijk tot wel 70%.

# 7 Benut de voorverwarmtijd van de oven

Het is mogelijk om energiezuiniger te koken en om energie te besparen met de oven. Een gemiddelde ovenschotel moet ongeveer een uur in de oven. Voordat de oven op de juiste temperatuur is, ben je vaak al een kwartier verder. De ovenschotel kan in deze tijd makkelijk opwarmen in de oven. Je verliest hierdoor geen extra tijd en het kan zelf 5 à 10 minuten schelen op de gehele oventijd.

# 8 Gebruik waterkoker bij water koken

Met een snelkookpan kook je natuurlijk sneller dan een normale pan. Zelfs minder dan een derde van de tijd. Je bespaart met een snelkookpan van 40 tot 70% energie. Het is ook zuiniger dan een magnetron.

# 9 Gebruik een snelkookpan

Met een snelkookpan kookt u in minder dan een derde van de kooktijd een normale pan. Met een snelkookpan bespaart u 40 tot 70% energie en is daarmee zuiniger dan een magnetron.

# 10 Zet gas tijdens het koken eerder of tussendoor uit

Als je bij het koken van water voor een ei, pasta, groente of rijst, het vuur uitzet nadat het kookt. Dan zal de voeding gewoon door garen. De kooktijd neemt hierdoor iets toe, maar het eten is prima te bereiden op deze manier.

# 11 Gebruik de juiste gaspit

Let op dat de vlammen niet om de pan slaan. Dit verwarmt alleen maar de keuken, en niet de inhoud van de pan.

Contact
Bordewijklaan 38
2591 XR Den Haag

085 808 5119
info@susteen.nl

Postbus 96805, 2509 JE Den Haag

Volg ons

Navigatie
Home
Diensten
Acties
Nieuws
Over ons


Zakelijk
Kennisbank
Klantenservice
Inloggen

Werken bij Susteen

Over Susteen
Susteen verduurzaamt woningen. Dat doen we op een concrete, slimme en betrouwbare manier. Al ruim 12 jaar. Met veel inzet en plezier.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, acties en producten om uw huis nog duurzamer te maken.

Copyright 2023 © Susteen
Privacy Statement     Algemene voorwaarden Cookie-statement
  • Diensten
  • Acties
  • Nieuws
  • Over ons
  • Zakelijk
  • Kennisbank
  • Contact