Skip to content
  • Kennisbank
  • Contact
  • Inloggen
SusteenSusteen
  • Diensten
  • Acties
  • Zakelijk
  • Nieuws
  • Werken bij Susteen
  • Over ons

Tips Koelen en Airco

# 1 Verkies ventilator boven airco

Een ventilator zorgt voor verkoeling, zonder dat de lucht kouder wordt. Dat komt door de luchtstroom die zorgt ervoor dat je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt. Hierdoor voelt het koeler aan, de lichaamstemperatuur wordt lager. Er zijn allerlei soorten ventilatoren. De meest gebruikte zijn een plafondventilator, tafelventilator, staande ventilator en torenventilator.

Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Als je het 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom. Ter vergelijking met een split airco die 200 uur aanstaat en 150 kWh per jaar verbruikt. Dat is dus 15 keer zoveel. Een airco bevat een koudemiddel, dit maakt dat de klimaatimpact 20 keer zo hoog is.

Overige tips Koelen en Airco

#2 Kies de juiste airco (als het écht niet anders kan)

Lukt het niet om je huis koel te houden met de tips en wil je toch airco? Kies dan een split-model met R32 als koudemiddel. Gebruik hem alleen als het echt nodig is en zet de temperatuur hooguit een paar dagen lager dan de buitentemperatuur.

#3 Koop geen mobiele airco

Koop géén mobiele airco. Je gebruikt het vooral op hele warme dagen, maar juist dan helpt het nauwelijks om de temperatuur omlaag te brengen. Gebruik voor een mobiele airco een afdichtset voor het raam, waar de afvoerslang doorheen hangt. Zo komt er minder warme lucht de kamer in.

#4 Laat airco professioneel verwijderen

Laat een oude of kapotte spit airco verwijderen door een monteur die daarvoor bevoegd is. Diegene zal ervoor zorgen dat het koudemiddel niet vrijkomt. Het koudemiddel in airco's zorgt ervoor dat het apparaat de lucht kan koelen. Meestal worden hiervoor fluorkoolwaterstoffen gebruikt, HFK's (bijvoorbeeld R410) . Dit zijn sterke broeikasgassen met een grote klimaatimpact. Vaak 2.000 keer zo veel als CO2. Zo lang ze in de airco opgesloten zitten, kunnen ze geen kwaad. Maar er komt vaak wat van dit middel vrij tijdens de installatie of door beschadiging van de leiding of aansluiting. Daarom moet je een split airco ook altijd goed laten onderhouden. En als je het wegdoet laten weghalen door een deskundig monteur met diploma. Hij tapt het koudemiddel goed af waardoor het niet ontsnapt.

# 5 Gebruik een klokthermostaat

Met een klokthermostaat kan je de temperatuur van tevoren instellen, bijvoorbeeld voor overdag en 's nachts. Zo houdt je een woning op temperatuur zonder teveel te verwarmen. Vraag eventueel een installateur om te helpen met het instellen. Of kijk in de gebruiksaanwijzing van de CV-ketel welke klokthermostaat geschikt is voor de CV-ketel. Hang de klokthermostaat op ooghoogte en niet op een koude muur, in de zon, bij een raam of deur of boven een radiator.

Voordelen klokthermostaat

  • Meer gemak Een woning blijft stabiel op de gewenste temperatuur, zonder overmatig te hoeven stoken. Je geeft eenmalig aan wat de gewenste temperatuur moet zijn tijdens bepaalde perioden. En de thermostaat voert dat programma automatisch uit. Het geeft dus meer gemak en comfort, minder stookkosten want je kan niet meer vergeten de kachel lager te zetten.
  • Flexibiliteit In sommige klokthermostaten kan je meerdere programma's opgeven, bijvoorbeeld varianten voor werkdagen en weekenden. Andere bieden de optie om voor elke weekdag een programma in te stellen. Ongeacht de variant kan je tijdelijk van een programma afwijken, terwijl deze wel blijft bestaan.
  • Zelflerende klokthermostaat Deze onthoudt hoe lang het duurt voordat de gewenste temperatuur is bereikt. Na een aantal dagen weet de thermostaat hoe laat de ketel aan moet slaan om op de ingestelde tijd op gewenste temperatuur te zijn. Je hoeft dan zelf niet de opwarmtijd mee te bereken.
  • Bedienen op afstand Sommige klokthermostaten zijn via internet te bedienen. Kom je eerder thuis dan verwacht? Of juist later? Dan kan je het programma van de centrale verwarming daar op afstemmen.
  • Thermostaat met bewegingssensor Zit er geen regelmaat in jou aan- of afwezigheid, dan zijn vooraf ingestelde programma's niet effectief. Wellicht is een modulerende klokthermostaat met bewegingssensor dan een goede optie. Als de sensor een periode geen beweging opmerkt in de kamer waar de thermostaat hangt, dan gaan deze automatisch lager.
# 6 Hou de woning koel

Hou de ramen en zonwering overdag dicht en zet de airco alleen aan als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als het binnen warmer is dan 25 graden.

# 7 Gebruik airco spaarzaam

Zet de airco alleen aan in ruimtes die je wilt koelen. Dus niet in elke kamer die je niet gebruikt. Hou daarnaast de deuren dicht in huis. Blijf wel ventileren, bijvoorbeeld met de roosters, voor een gezonde lucht in huis.

# 8 Zet de airco niet te laag

Zet de temperatuur van de airco niet te laag. Een paar graden lager dan de buitentemperatuur voelt vaak al prettig genoeg aan.

# 9 Maak de buitenunit regelmatig schoon

Maak de buitenunit regelmatig schoon dan werkt het efficiënter en maakt het minder geluid.

# 10 Voer de airco op een goede manier af

Mobiele airco's gaan ongeveer 10 jaar mee. Breng een oude of kapotte mobiele airco naar de milieu straat of lever het in bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Zij zorgen dat het koudemiddel goed wordt verwijderd en andere materialen worden gerecycled. Zet de airco in elk geval niet aan de weg.

# 11 Isoleer de leidingen van de airco

Isoleer bij een split airco de leidingen waar het koudemiddel doorheen loopt. Binnen zijn dat leidingen die warm aanvoelen. Buiten zijn het de leidingen die koud aanvoelen.

Contact
Bordewijklaan 38
2591 XR Den Haag

085 808 5119
info@susteen.nl

Postbus 96805, 2509 JE Den Haag

Volg ons

Navigatie
Home
Diensten
Acties
Nieuws
Over ons


Zakelijk
Kennisbank
Klantenservice
Inloggen

Werken bij Susteen

Over Susteen
Susteen verduurzaamt woningen. Dat doen we op een concrete, slimme en betrouwbare manier. Al ruim 12 jaar. Met veel inzet en plezier.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, acties en producten om uw huis nog duurzamer te maken.

Copyright 2023 © Susteen
Privacy Statement     Algemene voorwaarden Cookie-statement
  • Diensten
  • Acties
  • Nieuws
  • Over ons
  • Zakelijk
  • Kennisbank
  • Contact