Overige tips Wassen en drogen
Met een radiatorventilator is uw huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat u aan de onderkant van de radiator plakt. Ze werken alleen als uw radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Als de verwarming gaat branden, gaan de ventilatoren draaien. Daardoor verspreidt de warme lucht zich sneller en is de kamer eerder warm. Dat scheelt energie: de verwarming hoeft minder lang of minder hard te branden (de temperatuur van het verwarmingswater kan omlaag). Hoeveel u precies bespaart, is niet bekend. Verkopers noemen een besparing tot 30% (in combinatie met waterzijdig inregelen), maar dat is nog niet aangetoond. U sluit de ventilator aan op het stopcontact, maar het apparaatje verbruikt bijna geen stroom.
Er zijn verschillende types: sommige apparaatjes legt u bovenop de radiator, andere plakt u met magneten aan de onderkant. Die aan de onderkant zijn effectiever. Per stuk kosten ze tussen de € 37 en € 333, afhankelijk van het type en de grootte. Van de goedkopere heb je er vaak meer dan één per radiator nodig. De duurdere zijn op lengte van de radiator te bestellen. Ook goed om te weten: de ventilator maakt wat geluid, wat sommige mensen storend vinden. Bent u gevoelig voor geluid, probeer er dan eerst één uit.
Een radiatorventilator kan ook handig zijn als u een warmtepomp heeft en gewone radiatoren. De temperatuur van het verwarmingswater is bij een warmtepomp een stuk lager dan bij een cv-ketel (35 tot 55 graden in plaats van 60 tot 80 graden). Met een radiatorventilator kunt u de kamer dan toch snel op temperatuur krijgen.
Koop een wasdroger en wasmachine als losse apparaten. Een was-droogcombinatie verbruikt meer energie dan afzonderlijk wassen en drogen.
Was die niet zo vuil is kunt u makkelijk op 30 graden wassen, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden. Een wasmachine gebruikt met name energie voor het verwarmen van water en niet zozeer voor het ronddraaien van de trommel. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Een voordeel van wassen op een lage temperatuur is dat het sneller klaar is dan het eco-programma. Soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bijvoorbeeld als u vaatdoekjes wast of wanneer uw baby een darminfectie heeft.
Centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als je de was droogt in een wasdroger. Droog je de was buiten? Dan bespaar je juist energie door een lager toerental te kiezen.
Wij maken een plan van alle op de markt beschikbare technieken. Denk aan alle vormen van dak, vloer, bodem, glas en spouwmuurisolatie, verwarming (C.V. en (hybride) warmtepomp), ventilatie en zonnepanelen en zonneboiler. Maar eerlijk is eerlijk, er is ook een aantal zaken waar we niet over adviseren: kozijnen, zonnedakpannen, groendak en windmolens vallen niet in ons portfolio.
Zet uw thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld 180 euro per jaar. Maar heeft u vloerverwarming? Zet uw thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
Was droogt het energiezuinigst buiten aan de waslijn, gratis en zonder milieubelasting. Ook binnen in een onverwarmde ruimte is het droogrek vele malen zuiniger dan de wasdroger. Wanneer je de was binnen laat drogen, is het wel belangrijk goed te ventileren.
Een droger met automatische programmering meet hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit. Het programma stopt wanneer het wasgoed droog genoeg is. Hierdoor is zo'n programma energiezuiniger dan een programma dat afslaat na een bepaalde tijd.
In een warmtepompdroger zit een condensor. Als die vies wordt, loopt het energieverbruik op. Raadpleeg uw gebruiksaanwijzing over het schoonmaken van de condensor. Sommige wasdrogers doen dit automatisch, andere hebben een controlelampje.
Als u de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al op 15 graden zet, bespaart u gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.
Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat zuiniger om met water en stroom dan het programma voor fijnwas. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilo wasgoed meer water en stroom, omdat je de machine bij deze programma's minder vol mag doen.
Maak regelmatig het pluizenfilter schoon. Hierdoor werkt de droger het beste en voorkom je dat hij voortijdig kapotgaat. Sommige drogers hebben een lampje wat aangeeft of de filter vies is. Hou ook de ruimte onder de droger stofvrij.