Vloer- en Bodemisolatie
Energiebesparend en comfortverhogend
In veel huizen gaat onnodig veel warmte via de vloer verloren. Vooral in woningen die voor 1983 gebouwd zijn is dit een probleem. In deze huizen is tijdens de bouw namelijk geen of bijna geen vloerisolatie gebruikt. Gelukkig kunnen bijna alle vloeren in oudere woningen nageïsoleerd worden. Het isoleren van de vloer is een goede manier om je vaste lasten te verlagen en je woning comfortabeler te maken.
Afhankelijk van de omstandigheden kan gekozen worden voor vloerisolatie of voor bodemisolatie. Vloerisolatie wordt tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Bodemisolatie bestaat uit isolerend materiaal dat los op de bodem van de kruipruimte wordt gestort. Vloerisolatie geniet de voorkeur omdat het beter isoleert dan bodemisolatie. Maar is de kruipruimte vochtig of slecht te betreden, dan is bodemisolatie een goed alternatief.
Voor zowel vloerisolatie als bodemisolatie zijn meerdere materialen en producten beschikbaar. Er is redelijk wat verschil in efficiëntie, prijs, en functie van de verschillende types vloerisolatie. Voor vloerisolatie adviseren wij over minerale wol, isolatiedekens (aluminium- en noppenfolie), reflecterende thermokussens van aluminiumfolie en watergedragen isolatieschuim. Voor bodemisolatie adviseren wij altijd EPS-parels. Dit is in alle gevallen de meest effectieve oplossing.
Of je woning geschikt is voor vloerisolatie is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk of de woning een kruipruimte heeft, de hoogte van de kruipruimte en het soort vloer.
Susteen werkt samen met uitvoerende partners die uitgezocht zijn op basis van betrouwbaarheid, ervaring en de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je ontvangt bij ons advies vrijblijvende offerte(s) van onze partner.
Indicatieve kosten en besparing vloerisolatie in euro’s
Uw jaarlijkse stoomverbruik / 0,88
Wp van zonnepaneel
= aantal panelen
De winst van dakisolatie kun je vergelijken met een spaarrente van 7 procent. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van jouw woning, maar ook van de samenstelling van je huishouden en van je stookgedrag. In de berekeningen in ons advies houden we hier rekening mee.
In ons advies ‘Optimaal besparen’ gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden van vloer- en bodemisolatie.
Is jouw woning voor 1983 gebouwd? Dan is er bij de bouw waarschijnlijk nog geen vloerisolatie toegepast. Heeft de woning een kruipruimte? Dan zijn er meestal mogelijkheden. Bijna alle huizen met ongeïsoleerde kruipruimte kunnen namelijk met vloer- of bodemisolatie nageïsoleerd worden.
Isoleren gaat niet als een woning geen kruipruimte heeft, of als de kruipruimte minder dan 20cm hoog is. Is er wel een kruipruimte, maar is deze niet toegankelijk? Dan is het soms mogelijk om bodemisolatie vanaf de buitengevel in te spuiten.
Dit ligt aan veel verschillende factoren. Is jouw vloer van hout of van beton? Hoe hoog is de kruipruimte? Is de kruipruimte vochtig, of is deze droog? En welk budget is er beschikbaar? Een adviseur kan je precies vertellen welke oplossing het beste past bij jouw woning en wensen.
Er zijn veel materialen mogelijk. Vloerisolatie kan onder andere bestaan uit gerecycled materiaal en glaswol, aluminiumfolie, noppenfolie, PUR-schuim of watergedragen schuim. Welk materiaal het beste bij jouw woning past is afhankelijk van verschillende factoren.
Moderne bodemisolatie wordt meestal gemaakt van polystyreen. Isolatieproducten van dit materiaal kunnen vaak makkelijk in vochtige en/of ondiepe kruipruimtes worden ingespoten. Ook werken producten van polystyreen vochtregulerend.
Sommige mensen isoleren de bodem van hun kruipruimte met schelpen. Wij raden dit af omdat de isolatiewaarde zeer beperkt is en omdat de kruipruimte na isolatie zeer slecht toegankelijk wordt.
Dit verschilt per materiaal. Voor vloerisolatie gaat de uitvoerder altijd de kruipruimte in. Vervolgens wordt het materiaal bevestigd aan de onderzijde van de vloer of tussen de vloerbalken. Sommige materialen worden vastgeniet (Tonzon), anderen worden tussen de balken ingeklemd zonder verdere bevestigingsmaterialen (minerale wol), en weer ander materiaal wordt opgespoten (PUR). Iedere bevestigingstechniek heeft zo zijn unieke voordelen.
Bodemisolatie wordt bij voorkeur net als vloerisolatie geplaatst vanuit de kruipruimte zelf. De isolatie wordt los op de bodem gespoten en vormt zo een laag die op de grond van jouw kruipruimte rust. Door de kruipruimte in te gaan kan de uitvoerder alle hoeken goed bereiken. Is er te weinig ruimte om de ruimte te betreden? Dan is het ook mogelijk om alleen vanuit de opening van de kruipruimte te werken. Is de kruipruimte niet toegankelijk? Dan wordt het materiaal via de buitengevel ingespoten.
Vaak is ook een vochtige kruipruimte goed te isoleren. Door de juiste producten te gebruiken kan je de vochtproblemen vaak zelfs aanzienlijk verminderen. Zo gaat leidingwerk in je kruipruimten langer mee, en is de lucht in jouw woning droger (= gezonder!).
Bepaalde materialen erg goed in het tegenhouden van optrekkend vocht. Voorbeelden hiervan zijn EPS parels en TONZON isolatiefolie.
Het is natuurlijk belangrijk dat jouw woning goed geventileerd blijft, dit geldt in het bijzonder voor de kruipruimte. Tijdens de isolatie van je vloer worden zo nodig extra ventilatieroosters geplaatst om hiervoor te zorgen.
Plaatsing van zowel vloer- als bodemisolatie gaat meestal erg snel, en levert amper overlast op. Vaak is alles zelfs binnen één dag geplaatst.
Soms zijn er kleine extra werkzaamheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan het ruimen van puin in de kruipruimte of het creëren van een kruipluik. Je kunt dit soort werk zelf uitvoeren, maar de meeste uitvoerders kunnen dit werk, tegen meerprijs, ook voor je uitvoeren.
Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Er zit bijvoorbeeld al een stevig prijsverschil tussen de beschikbare materialen. Ook zijn er soms vanwege omstandigheden zoals vochtproblemen extra producten zoals een vochtwerende bodemfolie of extra ventilatieroosters nodig.
Als ruwe indicatie kan je aanhouden dat de meeste mensen tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter te isoleren oppervlak kwijt is. Onze adviseurs kunnen je verder inlichten, en via onze rapporten weet je precies wat de isolatie die bij jouw woning past zou gaan kosten.
Het isoleren van de kruipruimte biedt verschillende voordelen. Jouw energierekening daalt natuurlijk stevig, maar veel mensen vinden de comfortwinst nog belangrijker. Je vloer gaat namelijk warmer aanvoelen. Ook kan je soms vochtproblemen in de kruipruimte en problemen met de akoestiek in huis verminderen met vloerisolatie.