Veel daken in Nederland zijn niet voldoende geïsoleerd en laten een hoop warmte uit huis ontsnappen. Dit is natuurlijk zonde van het geld en van de energie. Gelukkig is het vaak mogelijk om isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van uw dak aan te brengen. Dit kan honderden euro’s per jaar schelen en verhoogt ook nog eens het comfort in jouw woning.

De voordelen van goede dakisolatie

  • Door te isoleren lekt er minder energie uit de woning. Hierdoor stook je minder.
  • Je woning blijft in de zomer langer koel.
  • Het isolatiemateriaal werkt geluiddempend, waardoor je minder geluid van buiten hoort.
  • Het risico op vochtplekken op zolder wordt een stuk minder.
  • Een geïsoleerde zolder is, als het goed is gedaan, ook gelijk een mooi afgewerkte zolder.
  • Door bovenstaande voordelen verandert jouw (rommel)zolder in een bruikbare en prettige woonruimte.

Isolatiemateriaal en materiaaldikte

Voor veel oudere woningen is naïsoleren zinvol, zelfs als er al enig (verouderd) isolatiemateriaal aanwezig is. De meest gangbare isolatiemiddelen zijn platen minerale wol (Ecose) of los in te spuiten glaswol (Supafil Timber Frame). Ook kan je kiezen voor vlas. Vlas is een 100% natuurproduct met een uitstekende isolerende werking.

De isolatiewaarde wordt bepaald door het gekozen materiaal en de aangebrachte dikte. Isolatiewaarde van een materiaal wordt uitgedrukt in de Rd waarde. De Rc waarde is de isolatiewaarde van de uiteindelijke constructie. Voor beide geldt: hoe hoger waarde hoe beter de isolatie. Een rc van 1,3 is matig, van 2,5 is redelijk te noemen en vanaf 4 spreken we van goede isolatie. Denk bij zeer goede isolatie, nodig voor een energieneutrale woning, aan een Rc tussen de 6 en de 10.

MateriaalDikte nodig voor Rc 4
Glaswol (dekens of platen of vlokken)13cm
Steenwol (dekens of platen of vlokken)13cm
EPS (piepschuim platen)13cm
XPS platen13cm
PUR hardschuimplaten13cm
Vlas, hennep, schapenwol, gerecycled katoen, houtvezel, cellulose, kurk14 - 16cm
Multifolie met 2 luchtlagen van 20 mm (reflecteert warmtestraling)12cm
Thermosheets van 7 lagen met 8 luchtlagen van 20 mm (reflecteert warmtestraling)16cm

Bij voorkeur wordt er van binnenuit geïsoleerd. Dit is effectiever en minder ingrijpend. Soms is van binnenuit isoleren niet mogelijk. In dat geval is isoleren van buitenaf een prima optie. Dit geldt ook voor het isoleren van platte daken. Als je de zolder niet gebruikt als leefruimte, is het isoleren van de zoldervloer vaak een goede en goedkope mogelijkheid.

Wat levert dakisolatie mij op

Soort woningInvesteringBesparing per jaar in ongeïsoleerde woningBesparing per jaar in matig geïsoleerde woning
Hoekwoning4400650160
2 onder 1 kap4700700170
Tussenwoning4200620150
Vrijstaande woning87001300310

De winst van dakisolatie kun je vergelijken met een spaarrente van 8 procent. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van jouw woning, maar ook van de samenstelling van je huishouden en van je stookgedrag. In de berekeningen in ons advies houden we hier rekening mee.

stel kijkt naar elkaar tijdens gezamenlijk werk achter laptop

Advies nodig over dakisolatie

In ons advies ‘Optimaal besparen’ gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden van dakisolatie.

Ja, ik wil advies
energieneutraal-advies-acties-van-susteen-duurzaamheid-energie-besparen-geld-warmtepompadvies

Advies nodig over dakisolatie

In ons advies ‘Optimaal besparen’ gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden van dakisolatie.

Ja, ik wil advies

Veelgestelde vragen

Bijna alle daken zijn te isoleren. Welk materiaal en welke techniek het beste bij jouw wensen passen moet ter plekke nader bepaald worden. Dit hangt grotendeels af van het beoogde resultaat en je budget.

Om uitsluitsel te kunnen geven moet dit tijdens een inspectie bekeken en bepaald worden. Plaatsing van isolatie is meestal echter mogelijk. Vaak zorgt de vakkundige plaatsing van dakisolatie zelfs voor een aanzienlijke vermindering van vochtproblemen rondom het dak. Zo kan je vochtplekken op zolder in de toekomst met goede dakisolatie voor zijn.

Van binnen aangebrachte dakisolatie is van buiten de woning niet zichtbaar. Binnen in de woning is de zichtbaarheid afhankelijk van het afwerkingsniveau. Indien je de zolder bijvoorbeeld als opslag gebruikt kan je ervoor kiezen om de dakisolatie kaal te plaatsen. Met gipsplaten of opspuitbare latexverf kan je jouw zolder echter ook zeer netjes afwerken. In onze ervaring is de ruimte na isolatie zelfs een stuk netter afgewerkt dan voorheen.

Bij isolatie van de buitenzijde van jouw dak wordt als het ware een extra schil aangepakt. Dit kan netjes afgewerkt worden met een dakbedekking die bij jouw woning past.

In de gemiddelde woning is dakisolatie inclusief afwerking meestal binnen twee dagen geplaatst. Je zit dus zeker geen weken in de herrie/rommel, maar krijgt slechts enkele dagen werklui over de vloer. Hierna kan je gelijk genieten van jouw getransformeerde zolder!

Jazeker. Ook een onverwarmde en/of ongebruikte zolder zorgt vaak voor veel warmteverlies. Het kan soms gunstig zijn om in samenspraak te bepalen niet de zolder zelf, maar zoldervloer/vliering te isoleren. Dit is afhankelijk van jouw (beoogde) gebruik van de zolder en de isolatiemogelijkheden die de zoldervloer/vliering bieden.

De prijs van dakisolatie wordt bepaald door de beoogde isolatietechniek, het materiaal, en het afwerkingsniveau. Het isoleren van een dak kost doorgaans tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter.

Wij kunnen u een gedetailleerde kostenindicatie geven nadat wij jouw wensen met betrekking tot isolatiewaarde en afwerkingsniveau hebben gehoord.