Het is vaak slim om een wat oudere ketel die op zich nog goed werkt toch te vervangen door een nieuwer, veel zuiniger model. Het installeren van een goede nieuwe HR-ketel is één van de minst ingrijpende verduurzamingsopties. Bovendien zijn de betere HR-ketels goed te combineren met duurzame installaties zoals een zonneboiler of een hybride warmtepomp. Zo creëer je makkelijk een zeer duurzaam systeem van energiebesparende en -opwekkende installaties.

Waar moet ik op letten als ik een HR ketel ga kopen

Heb je nog 2 aparte apparaten voor warm water en verwarming (bijvoorbeeld een boiler/geiser voor warm water en een soloketel voor verwarming)? Overweeg beide toestellen nu in één keer te vervangen door een combiketel. Dat bespaart op jouw energierekening en is goedkoper in aanschaf en onderhoud. Let verder op:

Een CV-ketel moet een bepaalde capaciteit hebben om het huis te verwarmen. Wanneer de CV-ketel te weinig vermogen heeft, wordt het huis onvoldoende verwarmd. Als een CV-ketel een te groot vermogen heeft, wordt er onnodig veel energie verbruikt.

Appartement tussen de 11 en 23 kWatt
Tussenwoning tussn de 16 en 28 kWatt
Hoekwoning/2-onder-1-kap tussen de 16 en 30 kWatt
Vrijstaande woning meer dan 30 kWatt

De capaciteit voor warm water werd altijd aangeven met CW-klasse (van Comfort Warm water), van 3 tot en met 6. Sinds september 2015 staat op het energielabel van de cv-ketel de hoeveelheid warm water aangegeven met de letters S (small), M (medium), L (large) en XL (extra Large).

Voor een combiketel begint het met M (medium, te vergelijken met CW 3). Dat staat voor zo’n 10 liter warm water per minuut van 38 graden (de douchetemperatuur). Voor een gewone douche is dit voldoende. Ter vergelijking: een waterbesparende douchekop verbruikt maximaal 7 liter per minuut. De klassen L en XL leveren per minuut meer dan 20 liter van 38 graden. Daarmee kan je het bad heel snel vullen of tegelijk douchen én in de keuken warm water pakken. Maar dit extra comfort heeft ook een nadeel: je verbruikt meer gas.
Een CV ketel met CW-waarde 4 is de meest gekochte CV-ketel.

Koop je een HR-ketel, zorg dan dat de thermostaat ‘modulerend’ is, dat is extra zuinig. Met een modulerende thermostaat kan jouw HR-ketel op een laag pitje draaien als er maar weinig warmte nodig is. Daardoor werkt de ketel een flink stuk zuiniger dan oude ‘aan-uit thermostaten’, waarbij de ketel alleen op vol vermogen kan branden. Niet-modulerende thermostaten zijn de ouderwetse ronde draaithermostaten, maar ook sommige oudere programmeerbare klokthermostaten werken nog met een aan-uit-regeling.

Alle producten met een vermogen minder dan 70 kW hebben een energielabel. Op het label staan de volgende zaken:

Op het label staan de volgende zaken:

  • Leverancier, merk en type
  • Label voor verwarming
  • Label voor warm water
  • Geluidsniveau (dB)
  • Vermogen (kW)

Kies altijd voor een ketel met energielabel A, A+ of A++ en voor een ketel die gekoppeld kan worden aan een hybride warmtepomp en/of zonneboiler.

De voordelen van een goede HR-ketel

  • Een goede ketel levert een forse energiebesparing ten opzichte van traditionele CV-ketels door slimmer en efficiënter gebruik van gas.
  • HR-ketels zijn erg gemakkelijk en snel te plaatsen.
  • De betere HR-ketels zijn vaak goed te combineren met duurzame installaties zoals een zonneboiler of warmtepomp.
energieneutraal-susteen-acties-energie-besparen-uitvoering-van-plan

Wat levert een HR-ketel mij op?

Warm water. Een HR-ketel is tegenwoordig de standaardketel. Je kan geen meerprijs afzetten tegen besparingen om zo bijvoorbeeld de terugverdientijd te bepalen. Je kan wel kiezen voor een energiezuinige ketel (S of M). Deze zijn meestal niet duurder in aanschaf, integendeel zelfs, maar het ‘nadeel’ van deze energiezuinige is dat zij minder warm water tegelijkertijd kunnen leveren. Warm water tappen en douchen gaat niet samen. Maar door deze mindere capaciteit zijn ze over het algemeen wel veel zuiniger.

energieneutraal-advies-acties-van-susteen-duurzaamheid-energie-besparen-geld-warmtepompadvies

Advies nodig over een HR-ketel

Kies voor gericht isolatieadvies of het complete optimaal bespaaradvies.

Ja,ikwil advies
energieneutraal-advies-acties-van-susteen-duurzaamheid-energie-besparen-geld-warmtepompadvies

Advies nodig over een HR-ketel

Kies voor het complete optimaal bespaaradvies.

ja, ik wil advies

Veelgestelde vragen

Indien je een conventionele CV-ketel of een sterk verouderde HR-ketel heeft is vervangen zeker niet zonde! Net als met bijvoorbeeld wit- en bruingoed is tijdig vervangen vaak goedkoper en milieuvriendelijker. De nieuwste HR-ketels zijn zo zuinig dat ze je vele kubieke meters gas en honderden euro's per jaar kunnen besparen. Zo verdienen Hr-ketels zichzelf snel terug.

Sommige installateurs verdienen goud geld aan de onderhoudscontracten voor verouderde ketels. Laat je niets wijsmaken en laat een adviseur uitzoeken of jouw ketel niet toe is aan vervanging! Sneller vervangen is soms beter voor het milieu én voor je portemonnee.

Er zijn veel factoren die de een HR-ketel beter maken voor de specifieke condities van een huishouden dan de andere. Zo produceert de ene ketel veel sneller warm water dan de ander. En kunnen sommige ketels een veel hogere piekbelasting aan dan anderen. Een vakkundig expert zal je precies kunnen vertellen welke ketel het beste bij je past.

Het Gaskeur HR-label verdeelt HR-ketels in drie categorieën:

  • HR 100, met een rendement van ten minste 100%
  • HR 104, met een rendement van ten minste 104%
  • HR 107, met een rendement van ten minste 107%.

Anders dan conventionele gasketels winnen HR-ketels ook energie door condensatie van de waterdamp in rookgassen. HR-ketels ''renderen boven de 100%'' omdat bij de gehanteerde definitie deze energieverliezen door afvoer van verbrandingsgassen niet in het rendement worden meegerekend.

De CW-klasse is een label waaraan af te leiden valt hoeveel liter warm tapwater er door een HR-ketel kan worden geleverd is en voor welke toepassingen dit volstaat. De klassen lopen van CW1 tot en met CW6. Hoe hoger het getal, hoe sneller de CV ketel warm water kan leveren aan de badkamer/keuken, en hoe meer er geleverd kan worden. Zo levert een CW1_ketel rond de 2,5 liter water op 60 graden Celsius per minuut maar een CW6_ketel wel 12 liter.

Welke klasse je nodig heeft ligt aan uw gezinssamenstelling, jouw leefstijl, en jouw comfortwensen. Onze adviseur kan je wensen matchen met de juiste HR-ketel.

Veelal worden online HR-ketelprijzen getoond die exclusief installatie, bijbehorende materialen etc. zijn. In het geval van een HR-ketel maken deze kosten een aanzienlijk deel van de prijzen uit. Aanbieders die deze kosten er niet bij zetten bieden je dus een vertekend beeld, en vaak zal je schrikken van hun uiteindelijke all-in prijs.

Een goede ketel inclusief plaatsing heb je doorgaans voor tussen de 1700 en 2200 euro, afhankelijk van het model/type. Soms is meerwerk (verplaatsing van de ketel, het vervangen van een rookgaskanaal e.d.) wenselijk of zelfs noodzakelijk, in dit geval worden de kosten wat hoger.

Doordat HR-ketels erg veel invloed hebben op jouw energiebehoefte is een goede ketel een investering die vaak snel terugverdiend is.