Overige tips Tocht en Isolatie
CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de kruipruimte en zolder verliezen warmte. Buisisolatie met 20 mm dik kunststofschuim bespaart op jaarbasis 3m3 gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert. Er zijn kant en klare buizen te koop die je makkelijk om de leiding schuift. Ze zijn er voor verschillende diktes en kosten ongeveer €1,- per meter. Dit levert het dubbele per jaar op in besparing. In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen. Let op! Isoleer niet de drinkwaterleidingen, dan loop je het risico op Legionella!
Heb je radiatoren tegen een buitenmuur welke niet geïsoleerd is? Plak dan radiatorfolie achter de radiator. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur. De CV-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken. Nog beter is natuurlijk om de buitenmuur te isoleren.
Eén vierkante meter radiatorfolie levert 10 m3 gas op. Er bestaat radiatorfolie met magneten of tape op de achterkant, welke je op de radiator kunt plakken. Zo zie je geen folie meer.
Heb je (paneel)radiotoren voor een glazen pui, wand of raam? Hang dan radiatorfolie aan de achterzijde van het paneel of plaats een warmteschild. Bij enkel glas bespaar je hiermee op jaarbasis 50 m3 gas per m2 folie. Ook bij dubbel glasis het de moeite waard. Daar bespaar je 25 m3 per m2 folie.
Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Zo hoef je er niet altijd aan te denken om de deur dicht te doen. Zet de deurdranger niet alleen op de buitendeur, maar ook op binnendeuren. Zeker bij ruimtes die je niet vaak verwarmd. Deurdrangers zijn er in vele soorten en maten. Er bestaan ook onopvallende deurveren die je op een scharnier plaatst.
Een slecht sluitende brievenbus is een notoire bron van tocht. Met een brievenbusborstel ben je daar in één keer vanaf. Een kant en klaar product welke je vastschroeft aan de binnenkant van de brievenbus.
Dichte gordijnen helpen om warmte in de kamer te houden. Als gordijnen voor de radiator hangen, kan de warmte niet de kamer in komen en verlies je juist warmte. Zorg er dan voor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen.
Is jouw huis goed geïsoleerd en zijn alle naden en kieren dicht? Vergeet dan niet om goed te ventileren! De aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht moet dag en nacht, het hele jaar doorgaan. Als je dat niet doet, raakt de lucht in huis vervuilt en dat is slecht voor de gezondheid. Een andere reden om goed te ventileren is dat vervuilde en vochtige lucht zorgt voor schimmels en houtrot. Dit is slecht voor het huis.
Voorkom tocht onder de deur. Hiervoor kan je een tocht dorpel of dorpelstrip plaatsen. Je zaagt de borstel op maat en maakt het met spijker of schroeven vast tegen de onderkant van de deur.
Je kan kieren en naden pas dichtmaken als je weet waar ze zitten. Soms is dat op zichtbare plekken in de woning, bijvoorbeeld de brievenbus. Maar soms op onverwachte plekken, zoals bij gaten in de muur waar leidingen doorheen lopen. Ga daarom op kierenjacht in jouw huis! Check de 'hotspots' voor naden en kieren. Kijk en voel als het hard waait, zijn ze dicht of voel je tocht als je je hand er voor houdt?
'Hotspots' van kieren en naden in huis
Door het hele huis
• Bij ramen en deuren die open kunnen
• Tussen de kozijnen en de muur
• Bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen
• Tussen gipsplaten
Voordeur, meterkast, keuken en kruipluik
• Opvallende plekken: in de brievenbus en onder de buitendeur
• Onopvallende plekken: in de meterkast, bij leidingen achter en onder keukenkastjes en rondom het kruipluik
In het dak
• Tussen dakplaten, in de nok en in de aansluitingen van het dak.
Bij naden tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer:
Gebruik compressieband of waterbestendige siliconenkit. Knip PU-compressieband op maat en plak het rond het kozijn. OF vul de naad met siliconenkit (met een kitspuit). Bij houten kozijnen doe je dit alleen binnen. Bij kunststof aluminium kozijnen binnen buiten. Of breng metselspecie aan in de naad rondom het kozijn aan op de buitenzijde met een voegspijker. Alleen bij houten kozijnen is dit mogelijk.
Bij naden in vaste delen, zoals vloer, gevel, dak, kozijnen en aansluitingen daartussen:
Elastische kit (siliconenkit of polyurethaankit is geschikt voor naden tot 5 mm. Breng het aan met een kitspuit. Hierbij is polyurethaankit overschilderbaar, siliconenkit is dat niet. Je kan ook PU compressiebanden gebruiken, deze zijn geschikt voor naden tot 20 mm. Je knipt het op maat en plakt het in de naad. Of gebruikt metselspecie of bouwspuim (pur-schuim).
Gaten in muren of vloeren waar cv- en waterleidingen doorheen lopen:
Glaswol, steenwol, vilt, vlaswol, kokos, sisal of compressieband zijn hiervoor te gebruiken. Je duwt heel eenvoudig het materiaal in de opening rondom de leiding. Gebruik je glas- of steenwol? Vergeet dan geen handschoenen te dragen en trek een shirt aan met lange mouwen. Ook een P2 stofkapje is een must! Dit helpt allemaal tegen de jeuk en het hoesten.