Warmtepomp
Moderne opvolger van de H.R. ketel
De warmtepomp is de CV-installatie van de toekomst. Nou ja, toekomst. In veel landen, zoals Zweden, Noorwegen en Duitsland, wordt de warmtepomp al decennia met succes gebruikt om woningen te verwarmen. De Scandinaviërs en Duitsers begrijpen namelijk al lang dat verwarmen met een warmtepomp zeer voordelig én duurzaam is.
Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte uit de omgeving verzamelt en geconcentreerd afgeeft in een goed geïsoleerde ruimte. Om de wereld van de warmtepomp enigszins te begrijpen moet u kijken naar twee zaken: wat is de bron waaruit de pomp de warmte verzamelt en is de pomp een zelfstandig apparaat (all-electric) of werkt de pomp samen met een andere warmtevoorziening zoals bijvoorbeeld een gasketel (hybride warmtepomp).
Een warmtepomp kan warmte halen uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld uit de buitenlucht, grondwater of ventilatielucht. De pomp kan de warmte ook weer afgeven in verschillende vorm. Bijvoorbeeld rechtstreeks aan de lucht in uw woning of aan het water in een Centrale Verwarming. Daarom spreken we het niet over een warmtepomp maar bijvoorbeeld over een lucht/water-warmtepomp of een bodem/water-warmtepomp. Het eerste woord geeft de bron van de warmte aan en het tweede woord is het medium waaraan de warmte wordt afgegeven.
De meest gebruikte warmtepomp in is lucht/water warmtepomp, maar ook de ventilatielucht/water warmtepomp wordt veel toegepast. Deze laatste wordt ook wel een ventilatiewarmtepomp genoemd. Er bestaan ook de lucht/lucht-, water/water- en de bodem/water warmtepomp, maar deze worden (veel) minder toegepast.
Een lucht/water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft het vervolgens af aan uw radiatoren. Ook uw tapwater kan vaak door een lucht/water warmtepomp worden verwarmd. Ook als buiten (erg) koud bevat de lucht voldoende energie om uw woning te verwarmen. Deze bron is onuitputtelijk. De lucht/water-warmtepomp bestaat in zowel hybride als all-electric variant.
Een ventilatielucht/water warmtepomp haalt zijn warmte uit de ventilatielucht die de woning verlaat en geeft deze weer af aan het water van uw C.V. Hij recyclet als het ware de energie in uw woning. Dit type heeft geen buitenunit, maar u moet wel over de juiste soort mechanische ventilatie beschikken. Omdat u niet alle warmte kunt recyclen (warmteverlies is onvermijdelijk), werkt een ventilatiewarmtepomp altijd samen met een CV-ketel. U neemt dus geen afscheid van de gasaansluiting, maar u kunt wel aanzienlijk op uw gasverbruik besparen.
Een all-electric warmtepomp is een krachtige warmtepomp die het hele jaar door zonder hulp van een ander apparaat uw huis kan verwarmen. Er zijn ook systemen die als aanvulling gelden op een ander of bestaand verwarmingssysteem (veelal de HR ketel). Dit zijn de zogenoemde hybride systemen. Hybride systemen zijn goedkoper en vergen veelal geen of weinig aanpassing in isolatie en/of afgiftesysteem. Grote voordelen dus. Een nadeel is dat u niet helemaal afscheid kan nemen van uw aardgasaansluiting.
De hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is een betaalbare variant die aangesloten wordt op uw bestaande verwarmingssysteem (radiatoren). Wanneer het buiten te koud wordt of wanneer u warm tapwater gebruikt wordt de CV-ketel ingeschakeld om bij te verwarmen. Met een hybride systeem bespaart u ongeveer 70% van uw gasverbruik. Grote delen van het jaar is de CV niet nodig. Alleen als het erg koud wordt (meestal beneden de 5 graden) dan schakelt de CV bij.
Een ventilatiewarmtepomp is altijd een hybride systeem.
De all-electric warmtepomp
Een all-electric warmtepomp is duurder en vervangt uw bestaande CV-ketel. Deze warmtepomp heeft genoeg capaciteit om uw woning en tapwater te verwarmen. U heeft geen gas meer nodig. De all-electric lucht/water warmtepomp levert zelfs bij extreem lage temperaturen van -20 graden nog genoeg warmte.
All-electric warmtepompen zijn alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen. Omdat de warmtepomp werkt op een lagere temperatuur dan een traditionele CV, heeft u een systeem nodig met een grote afgiftecapaciteit. Veelal komt dit neer op het aanbrengen van vloerverwarming. De aanschaf en investeringen voor een all-electric zijn daarmee wel (aanzienlijk) hoger dan een hybride warmtepomp. Toch verdient u een all-electric op termijn wel terug en u kunt direct helemaal van het gas af. Als u de all-electric combineert met zonnepanelen, kan u op termijn uw huis zelfs gratis verwarmen.
Warmtepompen gebruiken elektriciteit. Uw elektriciteitsrekening zal dan ook gaan stijgen. Maar veel minder dan dat uw gasrekening gaat dalen. Dit geldt zeker als u zelf elektra opwekt met zonnepanelen.
Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast. Koelkasten onttrekken warmte aan een geïsoleerde kast en geven de warmte af aan de buitenlucht waardoor de temperatuur in de kast daalt. Een warmtepomp werkt precies andersom. Het haalt energie uit de omgeving (bijvoorbeeld de buitenlucht) en geeft deze af in de woning waardoor de temperatuur in de woning stijgt. Het doel is tegengesteld, maar de techniek is gebaseerd op hetzelfde natuurkundige principe (en veel te ingewikkeld om uit te leggen).
Ook als het buiten vriest, bevat de buitenlucht nog voldoende warmte-energie om een woning mee te verwarmen. Lucht waar helemaal geen energie meer in zit, is namelijk gedaald tot het absolute nulpunt en dat ligt op -273 graden Celsius. Zo koud is het gelukkig nooit.
Een ventilatiewarmtepomp is goed betaalbaar, maar de besparing is relatief beperkt. Ook een hybride lucht-/water warmtepomp is meestal financieel voordelig en u hoeft voor dit type vaak niet of weinig in extra isolatie en aangepaste radiatoren te investeren. Wel blijft u met hybride warmtepompen nog wat gas gebruiken. Wilt u liever compleet aardgasvrij wonen? Dat kan met een all-electric lucht-/water warmtepomp, maar deze modellen zijn duurder en vaak zijn extra investeringen in isolatie en speciale radiatoren (of vloerverwarming) noodzakelijk.
Speciaal voor mensen die een warmtepomp overwegen, hebben wij het warmtepompadvies ontwikkeld. Met dit advies kiest u voor het systeem dat het best past bij uw situatie.