Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Het warme water uit uw douche komt dus rechtsreeks van de zon. Hoe leuk is dat! Om met een zonneboiler energie op te wekken worden collectoren op het dak geplaatst die enigszins lijken op zonnepanelen. Het doel is echter totaal anders. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, een zonneboiler verzamelt warmte. Hiermee verwarmt u uw tapwater voor kraan en douche.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie die bestaat uit drie delen. De zonnecollectoren op het dak, een pomp en een boilervat met een warmtewisselaar. De collector is gevuld met een speciale vloeistof die de warmte van de zon zeer efficiënt opvangt. De opgevangen warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan water in een opslagvat(boiler). De afgekoelde vloeistof wordt weer naar de collector gepompt om opnieuw warmte op te vangen. Enzovoort.

Heb ik altijd warm water?
Wanneer u warm leidingwater nodig heeft komt dit water uit het opslagvat. Dit vat zit aangesloten op een naverwarmer, bijvoorbeeld een HR-ketel of een warmtepomp. Hierdoor bent u altijd verzekerd van warm water, ook als uw zonnecollector de warmtevraag even niet aankan.

Zonneboilers toppunt van efficiëntie
De zonnecollectors en warmtewisselaars van tegenwoordig zijn zeer effectief. Op zomerdagen kunnen zij het water in uw opslagvat binnen één dag opwarmen tot wel 70 graden maar ook in het voor- en najaar wordt nog een hoop warmte gewonnen. Zonneboilers zijn zo efficiënt dat u slechts enkele vierkante meters beschikbaar dakoppervlak nodig heeft om een zonneboiler te plaatsen.

De belangrijkste voordelen van zonneboilers

  • Zonneboilers zijn op bijna iedere woning met eigen dak in te passen.
  • U bespaart met een zonneboiler stevig op uw gasverbruik.
  • De geschatte levensduur van zonneboilers is erg lang (15 tot 25 jaar).
  • Zonneboilers zijn praktisch onderhoudsvrij na installatie.
close-up kraan van zonneboiler

Wat levert een zonneboiler mij op

Een zonneboiler bespaart u tot wel 45 procent op de kosten voor warm leidingwater. Soms is het verstandig om te kiezen voor een zogenaamde zonneboilercombi. Dit is een variant waarmee u nog meer kunt besparen doordat deze ook warmte aan radiotoren en vloerverwarming afgeeft.

Grootte huishoudenCollectorBoilervatInvesteringSubsidieBesparing gas p.j.Besparing euro p.j.Terugverdientijd
2 pers.2 m²80 liter€2500€600120 m³€10019 jaar
3 pers.3,5 m²150 liter€3300€1000180 m³€15015 jaar
4 pers.5 m²220 liter€4300€1350240 m³€19015 jaar

Advies nodig?

In ons advies ‘Optimaal Besparen’ bepalen we of een zonneboiler in uw geval een goede keus is.

Ja, ik wil advies
energieneutraal-advies-acties-van-susteen-duurzaamheid-energie-besparen-geld-warmtepompadvies

Advies nodig?

In ons advies ‘Optimaal Besparen’ bepalen we of een zonneboiler in uw geval een goede keus is.

Ja, ik wil advies

Veelgestelde vragen

Zonnecollectoren zijn op het dak liggende panelen die zonne-energie winnen. Ze werken een beetje als omgekeerde radiators. De collectors bestaan uit een buizenstelsel waar vocht doorheen loopt. In plaats van warmte afgeven moeten collectors deze echter juist opnemen. Via een warmtewisselaar wordt leidingwater met deze gewonnen energie opgewarmd. Het opgewarmde water gaat vervolgens naar een opslagvat. In dit vat komt het warme water te zitten. Op een warme dag kan de temperatuur in dit vat oplopen van 15 naar wel 85 graden.
Op uw dak liggen doorgaans een of enkele panelen. Enkele vierkante meters beschikbare ruimte op uw dak is meestal al genoeg. Binnen in de woning komen een warmtewisselaar en een opslagvat te staan, dicht bij uw ketel. Ongeveer een vierkante meter vrij vloeroppervlak naast of nabij uw ketel is voldoende.
Jazeker. De zonnecollectors en warmtewisselaars van tegenwoordig zijn zeer effectief. Op zomerdagen kunnen zij het water in uw opslagvat tot wel 70 graden opwarmen binnen een dag, maar ook in het voor- en najaar wordt nog een hoop warmte gewonnen. Door de installatie slim met een naverwarmer te combineren zit u nooit zonder warm water, en bespaart u ook wat op uw gas tijdens wat mildere dagen.
U heeft al een volledig systeem inclusief installatie vanaf rond de €2800,-. Soms zal u een wat duurder model worden aangeraden. De meerprijs verdient zichzelf in dit geval door extra energiebesparing meestal snel terug.