“De uitkomst van het advies was heel verrassend”

Klantervaring: op bezoek bij familie Bambang Oetomo

Op de dag dat het kabinet bekend maakt dat de warmtepomp verplicht wordt, gaan we langs bij de familie Bambang Oetomo in Waalre. Daar wordt vandaag al de warmtepomp geïnstalleerd. “Nou ja ‘al’. Ik ben geen voorloper, maar loop ook niet achteraan. Het is gewoon de tijd, denk ik”, zegt de heer Bambang Oetomo als we hem daarnaar vragen. “We zullen toch iets moeten om het klimaat te redden.”

portret dhr. Bambang Oetomo
Voorzijde van huis fam. Bambang Oetomo 2 verdiepingen, Wit huis met donkere luiken

Klimaat, comfort en rendement

Het klimaat is belangrijk, maar zeker niet de enige reden waarom de heer Bambang Oetomo zijn huis onder handen neemt. “Kijk, ik ben 70, en mijn vrouw en ik stonden voor een belangrijke keuze: blijven we in dit huis wonen of gaan we naar een appartement. Alles overwegende heeft dit huis zoveel voordelen dat we besloten hier te blijven. We hebben voorzieningen zoals winkels en huisarts in de buurt, we kunnen hier gelijkvloers leven en de bovenverdieping is helemaal ingericht voor gasten. Heerlijk dat de kinderen en kleinkinderen kunnen blijven slapen. In een appartement is dat verleden tijd.”

Het huis van de familie Bambang Oetomo is ook heerlijk. Het is een sfeervol en karakteristiek huis en ligt in het gezellige centrum van de Brabantse gemeente. “Maar door het besluit om hier te blijven, moest er wel iets gebeuren” zegt de heer Bambang Oetomo. “Het huis is groot en stamt uit 1896. Als de wind op het huis staat, voelde je gewoon de tocht en dat is niet prettig. Het was gewoon fris in huis. We verstoken daardoor een hoop gas. Niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook gewoon duur. Zeker nu.” Het is deze combinatie van redenen die de beslissingen van de familie Bambang Oetomo bepaalt. Integrale afwegingen tussen rendement aan de ene kant, maar ook oog voor klimaat, comfort en esthetiek.

165 nieuwe ramen

Mw. Kaufmann, de echtgenoot van de heer Bambang Oetomo komt binnen en we bespreken de maatregelen. “Ja, ik ben heel blij met ons nieuwe dubbele glas. In zo’n oud huis is dat geen kleinigheid.” Daarin heeft ze helemaal gelijk. Het oude huis heeft geen grote ramen, maar heeft rondom ramen die zijn opgebouwd uit kleine ruitjes. ”We hebben 165 nieuwe ramen gekregen”, lacht mevrouw Kaufmann. “Kleintjes weliswaar, maar toch, het is een rib uit je lijf. Maar het karakter van het huis blijft daardoor in stand en dat is ook belangrijk.”

“Net als de zonnepanelen die we hebben gekregen. Die zijn volledig zwart en op het zwarte dak vallen ze daardoor helemaal niet op. De buren waren veel eerder met zonnepanelen dan wij. Maar die oude blauwe panelen vind ik echt lelijk. Deze zie je eigenlijk niet. Ja, het oog wil ook wat.”

Maar voordat de familie Bambang Oetomo deze maatregelen nam, ging er wel wat water door de Rijn. Een besluit om iets aan te pakken, is nog geen uitvoering. Na het besluit om in het huis te blijven wonen, belde de heer Bambang Oetomo met verschillende isolatiebedrijven. “Ik was er namelijk van overtuigd dat isolatie de eerste stap was om te nemen. Maar ik kwam de oriëntatiefase niet echt goed door. Er is een bouwbedrijf langs geweest voor de dakisolatie, maar de constructie van het dak laat een isolatielaag van maximaal een paar centimeter toe. De uitgebrachte offerte overtuigde niet. Een paar centimeter isolatie is gewoon niet voldoende en zal nooit renderen. Ik heb ervan afgezien.”

Verrassend advies

De brief van de gemeente met het aanbod van een gratis verduurzamingsadvies kwam voor de familie Bambang Oetomo dan ook precies op het juiste moment: “Het was precies wat ik nodig had. Een onafhankelijk advies, met een plan voor m’n hele huis. Ik heb die kans met beide handen aangegrepen. En de uitkomst was ook heel verrassend.”

“Gert-Jan heeft ons hele huis bekeken en constateerde ook dat isolatie van muren, dak en vloer in dit huis eigenlijk niet goed mogelijk is. Ja, het kan natuurlijk wel, maar je moet ook onze situatie in ogenschouw nemen. Als je aan het begin van je wooncarrière staat, is de situatie misschien anders, maar voor ons is comfort en een relatief korte terugverdientijd toch wel van belang. Gert-Jan maakte een plan dat daar precies op aansloot. Hij adviseerde Hr++ glas, een hybride warmtepomp en een flink aantal zonnepanelen zodat we de elektriciteit voor de warmtepomp helemaal zelf zouden opwekken. De isolatie van vloer, dak en muur bleek niet noodzakelijk. Dat was voor mij een echte eyeopener. Daardoor was er ineens weer heel veel mogelijk. Allemaal maatregelen die precies passen bij onze situatie. Dat was heel fijn.”

De familie Bambang Oetomo besloot om Susteen offertes te laten brengen, met uitzondering van het Hr++ glas. Hiervoor had de familie Bambang Oetomo al contact met een plaatselijke glaszetter. “Hele fijne mensen en als die langs zijn geweest, zet ik die niet zomaar aan de kant”, verklaart Bambang Oetomo. “Susteen heeft de andere offertes uitgebracht. Door het eerlijke advies van Gert-Jan heb ik vertrouwen dat deze offertes ook goed zijn, zowel inhoudelijk als qua prijs. Ik heb dan ook niet allerlei offertes vergeleken. Ik heb daar helemaal de expertise niet voor. Heb je het wel altijd over hetzelfde? Dat moet je je echt afvragen. Vertrouwen en het gevoel dat je hebt bij en persoon of bedrijf, is belangrijk. En dat zat bij Susteen gewoon goed.”

Vertrouwen en persoonlijk

Wat opvalt is dat de heer Bambang Oetomo onze adviseur Gert-Jan, die toch enkele maanden geleden het advies uitbracht, nog steeds bij naam kent. Ook de monteur die deze dag de warmtepomp installeert, wordt met de voornaam aangesproken. Naast vertrouwen is ook persoonlijk contact duidelijk belangrijk.

En dat is misschien ook niet zo gek, want het werkzame leven van de heer Bambang Oetomo stond in het teken van vertrouwen en persoonlijk contact. De heer Bambang Oetomo is neonatoloog. Dat is een kinderarts die gespecialiseerd is in de zorg aan (te) vroeggeboren kinderen. Terwijl collega’s onderzoek deden naar nieuwe medicijnen en behandeltechnieken, richtte hij zich op het welbevinden van de couveusekinderen. Stressreductie in de vroegste kindertijd is van belang voor de rest van het leven. Bambang Oetomo ontwikkelde verschillende technische innovaties die de band tussen moeder en kind in de couveuse versterkt. De laatste jaren doet hij dat samen met de Technische Universiteit Eindhoven. De laatste innovatie die Bambang Oetomo ontwikkelde is een bandje die alle vervelende en pijnlijke plaksensoren overbodig maakt en bovendien draadloos communiceert, zodat alle draden achterwege kunnen blijven. Deze innovatie brengt de heer Bambang Oetomo nu, na zijn pensionering, samen met zijn zoon op de markt.

Technische innovatie is Bambang Oetomo dus niet vreemd. En zijn liefde voor techniek blijkt ook als hij enthousiast zijn app laat zien waarmee hij realtime de prestaties van de zonnepanelen kan volgen. “Kijk, in de korte tijd dat we panelen hebben, hebben we al net zoveel energie opgewekt als dat we in een heel jaar, voor de warmtepomp uiteraard, gebruikten. Dus dat zit wel goed. Ik heb ook het volste vertrouwen dat de warmtepomp gaat brengen wat me is beloofd. Ik had en heb daar eigenlijk helemaal geen zorgen over.”

‘Het huis is nu af’

Nu de ramen zijn vervangen, de panelen gelegd en de warmtepomp morgen kan draaien, is het huis bijna af. “We doen nog een paar kleine aanpassingen in de badkamer. We gaan het douchewater verwarmen met een elektrische boiler, daarvoor wekken we genoeg elektriciteit op, en de badkamer wordt verwarmd met een elektrisch infraroodpaneel. Dan is het huis wat ons betreft klaar. We zijn natuurlijk niet geheel gasloos, maar dat is voor ons op onze leeftijd te hoog gegrepen, denk ik.”

“Uiteindelijk is het allemaal eigenlijk heel snel en goed verlopen. Op een klein probleempje in de meterkast na, dat ook snel werd opgelost, eigenlijk geheel probleemloos. Het is me uiteindelijk allemaal reuze meegevallen. Ik zal iedereen aanraden om met Susteen zaken te doen. Bijzonder vond ik dat ik na de installatie van de zonnepanelen, werd gebeld met de vraag of alles naar wens was verlopen of dat er misschien nog vragen speelden. Pas daarna versturen jullie de factuur. Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Echt geweldig.”

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud