Aanpassen aan klimaatverandering wordt steeds moeilijker

Klimaatverandering vormt wereldwijd een grote bedreiging voor de natuur en miljarden mensen. Dit stelt het VN-klimaatpanel IPCC maandag in een omvangrijk klimaatrapport. Om een ramp af te wenden is nu actie geboden. Het klimaatneutraal maken van onze gebouwde omgeving kan daaraan bijdragen. 

Domino-effecten van klimaatverandering

Het IPCC waarschuwt al jaren voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. ‘Maar een belangrijk nieuw inzicht in dit laatste rapport zijn domino-effecten van klimaatverandering, waarbij het ene gevolg het andere triggert, soms over grote afstanden’, zegt Richard Klein van het Stockholm Environment Institute op NU.nl.

“Een hittegolf kan een droogte veroorzaken. Die droogte weer een bosbrand. Naarmate de hittegolven en bosbranden vaker voorkomen, kan de natuur niet meer herstellen. De bodem wordt dan minder doorlatend en gevoeliger voor overstromingen, wat weer misoogsten kan veroorzaken’, verduidelijkt Robbert Biesbroek van Wageningen Universiteit op datzelfde medium.

susteen-home-energie-besparen-adviseur-duurzaamheid

Talloze ‘verliezen en schade’ door klimaatverandering

Hoe warmer het op aarde wordt, hoe meer de voedselzekerheid onder druk komt te staan, hoe meer hittedoden er vallen, en hoe meer doden door tropische ziekten als dengue. Zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graden, zal er sprake zijn van talloze ‘verliezen en schade’.

Aanpassing kent grenzen

Het rapport benadrukt dat door deze kettingreacties een grens zit aan ons aanpassingsvermogen: hoe warmer het wordt, hoe groter de risico’s. “Om te voorkomen dat we ons niet meer voldoende kunnen aanpassen, is het belangrijk dat we de opwarming onder de 1,5 graden houden”, zegt Biesbroek. “Aanpassen is nog steeds mogelijk, maar de tijd om dit te doen wordt steeds beperkter.”

Nu in actie komen

Daarom is nu actie geboden op alle niveaus. Wereldwijd, regionaal, landelijk en individueel. Laten we de waarschuwingen in het rapport ter harte nemen. Dat kan bijvoorbeeld door de energieprestatie van onze woningen drastisch te verbeteren. De verwarming van onze woningen is nu nog voor een groot deel afhankelijk van aardgas en is daarmee een belangrijke factor in de opwarming van de aarde. Daar kunnen en moeten we zo snel mogelijk vanaf. Isoleren en warmtepompen en zonnepanelen installeren. Laten we onze huizen ombouwen van energieverbruikers naar energieopwekkers. Het kan en het moet. Dat we nu in actie moeten komen, is onmiskenbaar de boodschap van het laatste IPCC-rapport.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud