Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025

Minister Jetten heeft de afbouw van de salderingsregeling met nog een jaar uitgesteld. Hierdoor blijft de salderingsregeling tot 2025 in huidige vorm bestaan. In 2031 is de salderingregeling volledig afgebouwd en ontvangt men voor geleverde elektriciteit alleen een terugleververgoeding. 

Stapsgewijze afbouw tot 2031

De salderingregeling staat al langer ter discussie. In het wetsvoorstel van het vorige kabinet zouden zonnepaneeleigenaren per 1 januari 2023 stapsgewijs minder mogen gaan salderen. Afgelopen januari stelde de huidige regering de afbouw al met 1 jaar uit. Daar is nu dus een weer een jaar aan toegevoegd.

Later maar sneller

Het huidige kabinet kiest ook voor stapsgewijze afbouw maar hanteert een iets ander schema. Zonnepaneelbezitters mogen twee jaar langer 100% salderen, maar de eerste stap in 2025 is direct 36 procent. Hiertoe is besloten om de opgelopen achterstand op het oorspronkelijke wetsvoorstel in te lopen.

Nieuw afbouwschema

Het nieuwe afbouwschema van de salderingregeling ziet u in onderstaande tabel. De genoemde percentages betreffen het deel van de geleverde elektriciteit dat nog mag worden gesaldeerd.

2022202320242025202620272028202920302031
Te salderen percentage in oorspronkelijke wetsvoorstel10091827364554637280
Te salderen percentage met 2 jaar uitstel1001001006464554637280

Voor het overige deel ontvangen zonnepaneeleigenaren een ‘redelijke vergoeding’ van de leverancier. Hoe hoog die vergoeding is, is nog niet besloten. Toenmalig minister Wiebes maakte begin 2020 al bekend dat die redelijke vergoeding 80 procent van het leveringstarief zal zijn.

Kritiek op voornemen

Branchevereniging Holland Solar vraagt zich sterk af of de gekozen route de juiste manier is. ‘Het nieuwe kabinet halveert de energiebelasting op elektriciteit in 2023-2028. Die verlaging betekent dat het voordeel van salderen voor consumenten al gehalveerd wordt. Nog voordat er überhaupt enig afbouwpad is ingezet. We moeten consumenten wel kunnen blijven uitleggen hoe hun verdienmodel er straks uitziet’, zegt Nold Jaeger, senior beleidsmedewerker bij Holland Solar in Solar Magazine. Volgens de minister blijft het verdienmodel voor eigenaren ‘nog steeds interessant’.

Begrip voor verandering

Ondanks deze kritiek is de zonne-energiesector ook van mening dat de huidige salderingsregeling niet houdbaar is en de energietransitie zelfs in de weg gaat zitten. Eigenaren zullen die in toenemende mate geconfronteerd worden met spanningsproblemen op het laagspanningsnet’, zegt Jaeger. ‘De overheid moet daarom stimuleren dat mensen zo veel mogelijk direct gaan gebruiken anders zullen problemen op het laagspanningsnet alleen maar toenemen. Daarover staat te weinig in de ‘Zonnebrief’ van Jetten. Een gemiste kans. Maar er moet wel iets gebeuren, anders stort de energieprijs op momenten dat alle burgers zonne-energie opwekken en terugleveren, volledig in. Daarmee zou de zonne-energiesector ten onder gaan aan zijn eigen succes.’

Overleg noodzakelijk over afbouw salderingsregeling

Holland Solar gaat in de komende periode graag met het ministerie in gesprek over een alternatief voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Jaeger: ‘Wij denken dat je de doelen van het kabinet op een veel effectievere en efficiëntere manier kan bereiken, en net zo snel als het ministerie dat nu voor zich ziet. Voor ons is het van het grootste belang dat de afbouw van de salderingsregeling voorspelbaar is en goed uit te leggen is aan consumenten. Samen met Energie-Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) willen we met de minister daarom in gesprek over een breed gedragen alternatief voor de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling.’

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud