Betaalbaar verduurzamen mogelijk voor 2 miljoen huizen

Twee miljoen woningen zijn nu al betaalbaar te verduurzamen. De investeringen verdienen zich binnen 15 jaar terug (de levensduur van de apparaten) en zorgen dus niet voor extra kosten voor bewoners.

Bij één miljoen huizen is de investering zelfs binnen tien jaar terug verdiend en dus winstgevend. Bij aanpassing van de energiebelasting of de isolatiesubsidie verdient de verduurzaming zich bij zo’n 3,5 miljoen huizen terug binnen de levensduur. Dit blijkt uit een onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

“Dit is goed nieuws voor bewoners die plannen hebben voor verduurzaming,” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. “En ook voor de overheid. De angst dat bewoners op kosten worden gejaagd, is begrijpelijk, maar met goed beleid onnodig. Verduurzaming kost bij twee miljoen woningen per saldo niets extra. En met gerichte beleidsingrepen, zijn nog veel meer woningen betaalbaar te verduurzamen. Laten we woningeigenaren aanmoedigen om deze kansen te grijpen en iedereen in staat stellen om mee te doen. Zeker nu de aardgasprijzen hoog zijn, hebben veel mensen belang bij verduurzaming en een lagere energierekening.”

energieneutraal-advies-acties-van-susteen-duurzaamheid-energie-besparen-geld-warmtepompadvies

Hoofdconclusies uit het onderzoek

Twee miljoen woningen kunnen met het bestaande beleid al betaalbaar worden verduurzaamd: de investeringen verdienen zich terug binnen 15 jaar. Dat is de levensduur van de gebruikte apparaten. Het gaat hier vooral om hybride warmtepompen in vrijwel alle woningen van na 1975.

Als deze twee miljoen huizen inderdaad verduurzamen, bespaart dat 3 Megaton CO2 Dat is 14% van de huidige CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2020.

Bij één miljoen woningen levert verduurzaming zelfs al geld op (binnen 10 jaar terugverdiend). Het gaat hier dan met name om de grotere woningen, zoals vrijstaande- en 2-onder-1 kap woningen.

Als de isolatiesubsidie wordt verhoogd (van 20 naar 30 procent), dan zijn 3,5 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen (terugverdientijd korter dan 20 jaar). Omdat de levensduur van isolatiemateriaal veel langer is dan 15 jaar verdient dit zich nog steeds terug binnen de levensduur.

Dit levert een CO2-reductie op van 5,2 Mton, 1/4e van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020. Vooral bij de oudere woningen – van voor 1975 – leidt deze maatregel tot een rendabele investering in isolatie.

Als aardgas zwaarder belast wordt en elektriciteit minder, dan zijn 3,3 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen. Voor 2,2 miljoen woningen is dat zelfs binnen tien jaar. Aardgas wordt hierbij stapsgewijs 24 cent duurder per kuub; stroom wordt 5 cent goedkoper per kWh.). Dit levert een CO2-reductie op van7 Mton, 1/3e van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020.

Lees hier het hele rapport op de website van de vereniging voor duurzame energie 

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud