‘Zomers wordt het hier echt bloedheet, misschien is daar wat aan te doen.’

Collectieve isolatieactie voor VvE’s

Susteen voert samen met de gemeente Den Haag een collectieve isolatieactie uit. Bijzondere van de actie is dat deze is gericht op Verenigingen van Eigenaren. Vandaag loop ik een dagje mee met adviseur Gert-Jan van der Waard.

Door Bert Vink

Klussen in mooie huizen

Gert-Jan en ik lopen de smalle trap op van het perfect opgeknapte bovenwoning in een drukke Haagse woonbuurt. De bewoner wil graag weten hoeveel isolatie er nog is aan te brengen om ‘de warmte zoveel mogelijk buiten te houden’. Gert-Jan kijkt naar de perfecte afgewerkte plafonds. ‘Tja, dan moet dit er allemaal uit. En je gaat het geld niet terugverdienen.’

De bewoner lijkt in eerste instantie niet geïnteresseerd in geld. Als de warmte maar buiten blijft. Comfort is voor hem heel belangrijk. ‘Ik werk hier twee dagen in de week direct onder het dak. En zomers wordt het echt heel heet’, verduidelijkt de bewoner die bovendien gemotiveerd is om iets aan het klimaat te doen. Maar het compleet slopen van het plafond gaat hem uiteindelijk ook te ver.

Niet voor één gat te vangen

Gelukkig is Gert-Jan niet voor één gat te vangen. Isoleren van buitenaf is ook een optie voor een plat en is mogelijk binnen deze actie. Zo blijft de rommel binnen beperkt, maar wordt het dak wel geïsoleerd. Van buitenaf isoleren is een relatief dure oplossing. Er komen hoogwerkers aan te pas, loodslabben, noem maar op. Maar de bewoner heeft er wel oren naar. Een offerte voor isolatie van buitenaf, klinkt hem als muziek in de oren. Misschien gecombineerd met een groen dak. De gemeente Den Haag geeft hiervoor nog extra subsidie. Dit aanbod valt niet binnen deze actie, maar de bewoner is blij dat de optie genoemd wordt.

Ditzelfde geld voor de terloopse opmerking van Gert-Jan over het gasfornuis als we weer in de woonkamer met open keuken zijn aanbeland. Gert-Jan wijst de man op de subsidie van de gemeente van 500 euro voor het vervangen van een gaskooktoestel voor een elektrische variant. De man maakt een aantekening. ‘Niet vergeten’.

Isolatieactie voor VvE’s

We zijn vandaag op pad in het kader van de islolatieactie van de gemeente den Haag.  Na een voorzichtige stromen de aanvragen nu binnen. Vandaag gaan we langs bij drie VvE’s die allemaal een advies gaan krijgen over gevel-, glas- , vloer- en dakisolatie. En deze laatste is voor veel VvE’s natuurlijk interessant omdat dit goed gecombineerd kan worden met onderhoud dat sowieso gezamenlijk uitgevoerd moet worden.

Glas, muur-, vloer- en dakisolatie

De situatie op de begane grond in dit eerste huis van de dag, is totaal anders. Het appartement is net aangekocht en helemaal gestript. Van strakke muren of plafonds is hier geen sprake. Integendeel de begane grond beschikt nog over prachtige originele gipsen plafonds met lijsten en ornamenten. Gelukkig heeft het geen zin om plafonds op een begane grond te isoleren. Dit soort prachtige details zouden dan wellicht moeten sneuvelen. Dat dilemma blijft ons gelukkig bespaard.

De nieuwe eigenaar wil advies over glas, muur- en vloerisolatie. Helaas heeft hij weinig tijd. Dat wordt een nieuwe afspraak. Want in de korte tijd die gegeven is, kan Gert-Jan onmogelijk een goed advies uitbrengen. En een mooi advies is hier zeker mogelijk. Er is een mooie hoge, droge en toegankelijke kruipruimte. Vloerisolatie gaat hier zeker lukken.

portret gert jan vd waard

De ramen zijn nog enkel glas, dus dat wordt voor en achter HR++ en de kale buitenmuren kunnen in één moeite door worden meegenomen. Tjonge, wat kan en gaat er veel gebeuren in dit huis. Tevreden nemen we afscheid.

Een isolatieactie als deze heeft ook grenzen

In het tweede pand een paar straten verderop, treffen we een heel andere situatie. Hier treffen we de eigenaar/bewoner van de bovenste drie verdiepingen die tevens voorzitter is van de VvE, de begane grond is verhuurd en in gebruik als winkel. De eigenaar/bewoner ontvangt ons hartelijk en steekt direct van wal met vergaande ideeën over warmtepompen. Gert-Jan moet de man wijzen op de grenzen van het project. Het betreft een isolatieactie en geen integraal advies.

Dat is wat opvalt. Degene die meedoen aan de actie, zijn mensen die in het verleden al isolatieacties hebben ondernomen. Zijn actief en ambitieus. Zijn goed op de hoogte en echt geïnteresseerd in het klimaat. ‘Ik ben niet geïnteresseerd in het nalaten van ene vieze planeet. Dus we kijken vooruit.’

Maar Gert-Jan is de beroerdste niet en werpt toch even snel een blik in de ruimte die bedoeld is voor de warmtepomp. ‘Zal spannend worden’, is zijn oordeel maar onmogelijk is zeker het niet. De plek die de eigenaar in gedachten had voor de buitenunit wordt door Gert-Jan in ieder geval wel resoluut van de hand gewezen vanwege onvoldoende bereikbaarheid. De man lijkt teleurgesteld.

‘My magic hole’

Maar zijn gezicht klaart weer op als we op de bovenste verdieping aankomen. Twee keurige afgetimmerde kamers, maar helaas onvoldoende geïsoleerd. En net als op het vorige adres: ondraaglijke warmte in de zomer. Gelukkig is op één plek het gips kapot zodat we achter de gipsplaten kunnen kijken. ‘My magic hole’, lacht de bewoner.

Er blijkt een isolatielaag van 5 centimeter glaswol te zitten. Veel te weinig. Minimaal is 8 cm is nodig.  Gert-Jan meet de ruimte zorgvuldig in met een laser. ‘Hier gaat een mooie offerte uitkomen’, verzekert Gert-Jan me als we even later op een terras een broodje eten en Gert-Jan de gegevens alvast invoert in de speciale tool die Susteen hiervoor ontwikkeld heeft.

Maar even daarvoor waren we nog in de winkel op de begane grond. Deels staat het pand direct op het zand: vloerisolatie is niet mogelijk. De voorkant van het pand heeft weliswaar een kruipruimte maar de huidige huurder heeft de gehele winkelvloer afgetimmerd en de kruipruimte is dus niet toegankelijk. Jammer. Gert-Jan kan hierdoor geen inspectie doen.

De huurder lijkt ook niet erg geïnteresseerd in isoleren. ‘Ik heb maar een heel lage energierekening, ik haal me die rommel niet op de hals’. Gert-Jan vindt het jammer. Isoleren had wellicht gekund, maar met een ontoegankelijke kruipruimte, een weigerachtige huurder en een eigenaar die niet aanwezig is: tja, hier stuiten we op de grenzen van een project als deze. Het advies zal zich beperken tot het dak.

Goede voorbereiding is het halve werk

Na de lunch door naar de laatste afspraak van de dag. We gaan naar Scheveningen naar een mooi oud pand uit 1904. Gert-Jan heeft voor dat hij naar de afspraken komt de huizen al opgezocht in het kadaster. Zo weet hij de bouwjaren van alle panden en de woonoppervlakten. Belangrijk voor een snelle opname. Huizen van voor 1930 bijvoorbeeld hebben sowieso geen spouw. Daar hoeft dus geen onderzoek naar gedaan te worden.

Adviseurs isolatieactie zijn geen verkopers

De mogelijkheden in het derde pand zijn beperkt. Het huis heeft al dubbel en staat op zand. Glas en vloerisolatie vallen dus af. De muur is een ander verhaal. Muurisolatie van binnenuit is weliswaar mogelijk, maar een veel betere optie in om de muur van buitenaf te isoleren. Helaas valt dit buiten deze actie. Maar Gert-Jan zal de eigenaar adviseren dit te doen. Wij zijn hier niet om te verkopen, maar om te adviseren. En van buitenaf isoleren, is domweg een veel beter idee. Ook hier komt het dak als enige optie naar voren. Gert-Jan neemt de maten op en ook hier zal een mooie offerte het advies compleet maken.

Tevreden nemen we afscheid van de bewoners. Wat opvalt is dat iedereen gemotiveerd is om wat te doen. Om verschillende redenen. Geld besparen, comfort en iets doen voor het klimaat. Ik heb alle argumenten vandaag voorbij horen komen. Er is een hoop te doen, maar met de adviezen van Gert-Jan gaat er ook heel veel gedaan worden.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud