Dag tegen gas: voor klimaat en tegen Poetin

Zondag 27 maart organiseren verschillende organisaties in de energietransitie een Dag Tegen Gas. Dus verwarming een graadje lager, de verlichting uit en radiatorfolie plakken.  

Dag tegen Gas

De dag itegen gas s bedoeld om mensen te laten zien dat energiebesparing niet altijd moeilijk hoeft te zijn. Daarnaast is de actie bedoeld om duidelijk te maken dat we door energie te besparen onszelf minder afhankelijk maken van Russisch gas.

De Dag Tegen Gas is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld. Urgenda, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), De Nieuwe Gevers en de Natuur en Milieufederaties ondersteunen de actie.

Oorlog in Oekraïne

Alle initiatieven en deelnemende organisaties worden verzameld op het online platform www.dagtegengas.nu. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties met grote of kleine initiatieven hun fossiele energieverbruik verminderen.

“Energiebesparing is essentieel om de klimaatdoelen te halen”, aldus Prof. dr. Ir.  Richard van de Sanden, directeur van het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems. “Maar in het licht van de oorlog in de Oekraïne is het nog urgenter is geworden”.

Maya van Steenhoven, initiatiefnemer Dag tegen Gas, voegt daaraan toe: “Wij hopen op 27 maart meer draagvlak te creëren voor deze opstapelende problematiek. We hopen te bewijzen dat iedereen, ook op individueel niveau, impact kan maken door structureel energieverbruik te verminderen”.

Geen prioriteit overheid

“Besparen staat onvoldoende op de prioriteitenlijst van de overheid”, vindt van der Steenhoven. “We blijven fossiele energie inkopen vanuit Rusland waardoor de energieprijzen steeds hoger worden. De oorlog wordt indirect door ons gefinancierd en het klimaatprobleem wordt onvoldoende aangepakt.”

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud