Hoge waardering voor warmtepomp

De meeste mensen met een warmtepomp in huis zijn hier tevreden over. De warmtepomp krijgt gemiddeld een rapportcijfer acht. Slechts 5 procent geeft een onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder 995 bewoners met een volledige of hybride warmtepomp, uitgevoerd door I&O Research.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is een energiezuinig en duurzaam alternatief voor de hr-ketel. Van 1 kilowattuur stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kilowattuur warmte. “De warmtepomp heeft de afgelopen jaren de nodige negatieve publiciteit gekregen, bijvoorbeeld over een gebrek aan warmtecomfort of over geluidsoverlast. Deze berichten waren altijd gebaseerd op individuele ervaringen. Voor Milieu Centraal was dit de reden om nu eens grootschalig de mate van tevredenheid over warmtepompen te onderzoeken. De hoge waardering in de praktijk is een steun in de rug voor mensen die overwegen een warmtepomp te kopen”, aldus energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal.

Comfort

Vier op de vijf mensen met een warmtepomp zeggen dat deze altijd of vaak zorgt voor een comfortabele temperatuur in de woonkamer. Bij stil zitten op de bank, een activiteit waarbij je eerder kou ervaart, vindt 70 procent de temperatuur in de woonkamer prima. De helft van de mensen met een warmtepomp ervaart meer comfort dan met de hr-ketel die ze voorheen hadden. Een derde zegt dat het comfort gelijk is gebleven. Twaalf procent ervaart een verslechtering.

adviseur spreekt met klant bij warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt ook voor warm water. Over de hoeveelheid warm water is drie kwart erg tevreden, 18 procent vindt het voldoende, en slechts 5 procent geeft een onvoldoende. De meerderheid van de bewoners met een warmtepomp ervaart geen geluidsoverlast. Een op de zes (16%) ervaart ’s nachts geluidsoverlast en een op de acht (12%) overdag.

Goed advies

“Een kleine groep van bewoners is niet of minder positief over hun warmtepomp. Negatieve ervaringen zijn door een goed advies te voorkomen, over kierdichting, de benodigde isolatie en de plaatsing van de buitenunit van een warmtepomp”, zegt Milieu Centraal. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer twee op de drie mensen tevreden zijn over het advies en de informatie die zij kregen van het installatiebedrijf. Twaalf tot zestien procent vond het advies niet prettig, niet volledig of niet duidelijk.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud