Isolatieactie voor kleine VvE’s van start in Den Haag

De gemeente Den Haag wil VvE’s en individuele eigenaren helpen bij de verduurzaming van hun woningen(en). Daarom organiseert zij samen met Susteen een collectieve isolatieactie voor kleine VvE’s. In de komende maanden valt bij alle 60.000 appartementseigenaren een uitnodiging voor de actie op de mat. Eigenaren kunnen zowel als individu of als VvE meedoen.

Collectieve isolatieactie voor kleine VvE’s in Den Haag

Isoleren van woningen staat hoog op de agenda. Energieprijzen zijn hoog en energiebesparing is goed voor het klimaat. Nederland neemt in de komende jaren afscheid van aardgas en we gaan onze huizen duurzaam verwarmen. Gemeenten hebben vanuit het klimaatakkoord in deze transitie een belangrijke rol gekregen. Isoleren is in elke ’transitie-route’ een goede eerste stap. Daarom organiseert gemeente Den Haag deze collectieve isolatieactie samen met Susteen.

Bij een collectieve inkoopactie kopen eigenaren gezamenlijk isolatiemaatregelen in, waardoor ze verzekerd zijn van een goede prijs en een betrouwbare uitvoering. Deelname voorkomt bovendien heel veel uitzoekwerk. Deelnemers krijgen namelijk een op de woning afgestemd advies. “Deelnemers worden op deze manier maximaal ontzorgt”, zegt Rob van Haren, directeur van Susteen.

De collectieve isolatieactie bestaat uit twee delen. Ten eerste krijgen deelnemers een advies. Susteen adviseert over spouwmuurisolatie, isolatieglas, vloer- en dakisolatie en het isoleren van gevels vanaf de binnenzijde. “Onze adviezen komen altijd tot stand op basis van een huisbezoek”, aldus Van Haren. “Alleen zo kunnen we zien wat er in een bepaald huis mogelijk en zinvol is. Ook spreekt onze adviseur met de eigenaren over hun wensen. Want niet alleen huizen zijn anders, ook de mensen die erin wonen verschillen. Je kunt alleen succesvol zijn als je hier rekening mee houdt. Onze adviseurs baseren hun advies op de woning en de bewoners.”

Uitvoering snel geregeld

Het advies vult Susteen vervolgens aan met offertes van speciaal voor dit project gecontracteerde bedrijven. Hierdoor kennen de deelnemers de mogelijkheden en de kosten. “Bovendien berekenen we alle subsidies waar een klant recht op heeft, zowel landelijk als plaatselijk. We zorgen echt voor het volledige plaatje”, aldus Van Haren.

“Bij de selectie van onze uitvoerders letten we op prijs en kwaliteit”, zegt de Susteen-directeur. “Door onze jarenlange ervaring kennen we de markt goed. Onze prijs is niet per se de laagste, maar het is wel de offerte met de beste prijs/kwaliteitverhouding.”

Het bieden van onafhankelijk advies gecombineerd met offertes is, volgens Van Haren ‘een gouden combinatie’. “Mensen krijgen de zekerheid van een zinvolle maatregel die goed wordt uitgevoerd tegen een goede prijs. Het besluit om tot uitvoering over te gaan is hiermee beperkt tot het zetten van een handtekening. Zo ontzorgen wij de klant maximaal.”

Actie start in Segbroek

De actie start in april in het stadsdeel Segbroek en wordt daarna uitgerold over de gehele stad. Voor de zomer moet elke eigenaar een uitnodiging hebben ontvangen. VvE’s betalen voor huisbezoek, advies eenmalig een bijdrage van 50 euro. De actie staat open voor VvE tot en met 9 wooneenheden. Appartementseigenaren kunnen zich ook individueel aanmelden

Extra begeleiding voor VvE’s

De gemeente Den Haag kent ongeveer 20.000 VvE’s tot en met 9 wooneenheden. Een zogenaamde kleine VvE. Veelal gaat het hierbij om VvE’s met 2 of 3 wooneenheden. Verduurzamen van deze VvE’s is in de praktijk redelijk weerbarstig gebleken. Daarom kiest de gemeente nu voor een actie die speciaal gericht is op appartementseigenaren en kleine VvE’s. Verduurzamen vereist veel overleg binnen een VvE omdat verduurzamingsmaatregelen veelal betrekking hebben op het gemeenschappelijk bezit zoals muren en daken. Bovendien kunnen VvE’s te maken krijgen met juridische vraagstukken en vergunningen.

Daarom wordt dit project begeleidt door de speciale VvE-balie van de gemeente. Deze kan bewoners maximaal ondersteunen in het proces. De gemeente organiseert ook speciale webinars en online vragenuurtjes om zoveel mogelijk drempels weg te nemen.  De VvE-balie kan ook individueel adviseren. Advies vereist vaak maatwerk omdat het afhangt van de exacte formulering in de splitsingsakte of het reglement van de vereniging. ‘Raadpleeg deze documenten’, is het advies van de VvE-balie. Dit komt de uitvoering ten goede en voorkomt teleurstelling achteraf.

Interesse in deze actie? Aanmelden kan hier.

 

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud