Kwart van Nederlanders gaat woning verduurzamen in 2022

Nederland heeft goede voornemens als het gaat om woningverduurzaming. Maar liefst 26% van de Nederlanders heeft plannen om in 2022 de woning te verduurzamen. De populairste maatregelen zijn: installatie van Ledverlichting of het plaatsen van zonnepanelen. Het meeste geld is gereserveerd voor isolatie en verwarming. Dit blijkt uit onderzoek van online marktonderzoeker Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

26% van de Nederlanders geeft aan dat ze de woning ergens in de komende twaalf maanden duurzaam gaan aanpassen. Dat betekent dat 2,1 miljoen woningen aan het eind van het jaar weer een stukje duurzamer zijn dan aan het begin. De meest geplande investeringen zijn Ledlampen en tochtstrips (23%) en zonnepanelen (18%). Aanpassingen op het gebied van waterbesparing (6%) en verduurzaming van de ventilatie (3%) zijn het minst gepland.

Nederlanders zijn van plan om in 2022 €3,9 miljard uit te geven aan het verduurzamen van hun woning. Dit geld is voornamelijk bedoeld voor isolatie (€2 miljard) en verwarming (bijna €1,7 miljard). Bij elkaar gaat 93% van de totale bestedingen naar deze twee segmenten.

 

jong stel samen op bank

Financiële overweging belangrijk

Uit het onderzoek blijkt ook voor de meeste Nederlanders verduurzaming financieel gewin moet opleveren (51%). Comfortabeler wonen komt met 27% op de tweede plaats en milieuwinst wordt maar door 4% van de ondervraagden genoemd een motivatie om te verduurzamen.

Voor 28% van de huiseigenaren zijn de kosten een belemmeringen om te verduurzamen. Voor 21% geldt dat zij de de besparing te laag vindt of de terugverdientijd te lang. Andere redenen om niet in actie te komen: andere prioriteiten (9%), te veel gedoe (6%) of gewoon geen interesse (7%).

Onderzoekgegevens komen uit Duurzaam Wonen uitgevoerd door Multiscoop.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud