Meer duurzame energie dan vorig jaar

Nederland heeft in 2022 bijna 15 procent meer duurzame energie geproduceerd ten opzichte van 2021. Dit blijkt uit cijfers van Energieopwerk.nl. Een organisatie welke de productie van groene energie bijhoudt. Door de groei van 15 procent wordt bijna 300 Peta Joule duurzaam verkregen. Dit is ongeveer het totale energieverbruik in de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen. Door de productie van duurzame energie is dit jaar ongeveer 1.6 miljard kubieke meter gas uitgespaard.

Record aantal zonuren

De groei komt voornamelijk door het opwekken van zonne-energie met ruim 40 procent meer dan vorig jaar. Meer mensen hebben zonnepanelen laten plaatsen en het aantal zonuren waren dit jaar erg hoog. De zon scheen nog nooit zo vaak als dit jaar sinds het begin van de metingen.

Bijna 2 miljoen woningen hebben zonnepanelen. Vorig jaar waren dit er 1.5 miljoen. Een derde van de koopwoningen wekt zonne-energie op en een zesde van de sociale huurwoningen.

Windenergie

Ook de hoeveelheid windenergie nam dit jaar met 17 procent toe. Er zijn dit jaar meer windmolens en er was meer wind vergeleken 2021. In 2030 moet volgens het Klimaatakkoord er ongeveer 21GW aan windparken op zee staan. Dit levert dan 16% van alle energie in Nederland en 75% van het huidige elektriciteitsverbruik op.

duurzame-energie-natuurlijke-bronnen-opwekken-susteen

Duurzame energie

Inmiddels is 41 procent van alle elektriciteit in Nederland duurzaam geproduceerd. In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 70 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt. En in 2050 moet alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komen. Dat betekent dat de energie komt van natuurlijke bronnen, zoals wind, waterkracht en natuurlijke zon, welke constant worden aangevuld.

Energieneutraal wonen

Wil jij energieneutraal wonen of de ‘nul-op-de-meter’ realiseren? Maar je weet niet waar te beginnen? Susteen kan je helpen! Vraag een Energieneutraal advies aan. Bekijk via onderstaande knop wat het advies inhoudt.

Energiebespaaradvies

Bronnen:

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud