Ondanks prijsplafond voor lagere energiekosten een dalende koopkracht

Om de energiekosten van huishoudens te beperken, stelt het kabinet vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond in op gas, stroom en stadsverwarming. Het plan is nog niet helemaal klaar en het parlement moet nog stemmen, maar het overgrote deel is wel bekend.

Tegemoetkoming

Het prijsplafond geldt het hele jaar 2023 voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Zij betalen tot een bepaald energiegebruik niet meer dan de maximale prijs. Een energierekening bij gemiddeld gebruik wordt dan maximaal €241,-. Dit betekent dat de meeste huishoudens een korting krijgen op hun rekening. In november en december van dit jaar ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening. Elk huishouden ontvangt een vaste compensatie van 190 euro per maand.

Maximumtarief

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn:

  • € 0,40 per kWh elektriciteit;
  • € 1,45 per m3 gas;
  • € 47,38 per GJ stadswarmte.

Koopkracht

Ondanks het energieplafond, liggen de prijzen een stuk hoger dan vorig jaar. Volgens een raming van het Centraal Planbureau daalt de koopkracht van een doorsnee huishouden alsnog met zo’n 4% in 2023.

Verduurzamen goed voor de u, de wereld en uw portemonnee

Wilt u graag stappen nemen om minder (of niet!) afhankelijk te zijn de energieprijzen? Wij kunnen u hierbij helpen met een optimaal bespaaradvies, energieneutraal advies, gasloos advies en veel meer! Neem gerust contact met ons op voor al uw vragen via info@susteen.nl of 085-8085119.

U kunt alvast via onderstaande knop bekijken, welke diensten Susteen levert.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud