Praat met iedereen over de hybride warmtepomp

Wil je de energietransitie helpen versnellen? Praat erover. Veel mensen ontberen namelijk hele basale kennis. Praat met vrienden, buren, familie, kennissen, collega’s, met iedereen eigenlijk. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt bijvoorbeeld dat de helft van de woningeigenaren niet weet wat hybride warmtepomp is. 2 op de 10 heeft er nooit van gehoord, 3 op de 10 wel maar weet tegelijkertijd niet wat het is. En als je niet weet wat het is, schaf je het ook niet aan. En dat is zonde.

Dus praat erover, word warmtepompambassadeur en versnel de energietransitie!

Zes feiten over hybride warmtepomp

(die mensen veelal niet weten)

  • een hybride warmtepomp is een uitbreiding van je huidige CV ketel, waarmee je ongeveer 60% van je gasverbruik bespaart
  • Omdat de cv-ketel aanwezig blijft (en bijspringt op koude dagen), is bijna elk huis geschikt voor een hybride warmtepomp
  • Andere radiatoren en/of vloerverwarming zijn niet nodig
  • Hoge subsidie beschikbaar, ongeveer 50% wordt betaald door subsidie
  • Een warmtepomp verdient zich altijd terug
  • Met een energiebespaarlening kun je er vanaf de eerste dag financieel op vooruit gaan (geen spaargeld nodig)
jong stel in gesprek met adviseur

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht, zelfs als het buiten vriest. Hij wordt gekoppeld aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is of te lang duurt om het huis warm te krijgen, en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Zo wordt ongeveer 60 procent van het aardgas vervangen dat nodig is voor de verwarming van huizen en worden gebruikers minder afhankelijk van aardgas. Wel neemt het stroomverbruik toe, maar dat kan bijvoorbeeld verduurzaamd worden door de installatie van zonnepanelen.

50% subsidie op warmtepompen

Het kabinet zet fors in op hybride warmtepompen en stelt dit kalenderjaar een recordbedrag van 228 miljoen euro subsidie beschikbaar via de ISDE-regeling. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je tussen de € 1.950 tot 3.000 subsidie. Dat is ongeveer 50% van de aankoopprijs.

Uit het onderzoek blijkt dus dat maar 3 van de 10 woningeigenaren weten dat deze subsidie beschikbaar is. Een vijfde denkt van niet, en de helft weet het niet. Bij de huiseigenaren met een lagere opleiding is de bekendheid nog lager. 14 procent denkt dat er geen subsidie is en 70 procent weet het niet.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud