Hoe ga je om met Saharazand op je zonnepanelen?

Er komt weer Saharazand onze kant op. Dat levert niet alleen vieze auto’s en tuinmeubelen op. Maar ook vieze zonnepanelen. Wat doet dat met de opbrengst van de panelen en is het verstandig om ze schoon te maken?

 

Effect Saharazand op zonnepanelen

De vraag is welk effect Saharazand heeft op de opbrengst van zonnepanelen?

Zonne-energie exploitant Sunrock deed onderzoek naar deze vraag en ontdekte dat de opbrengst van haar panelen door Saharazand maar liefst 10 procent lager was dan normaal.

Het bedrijf, dat ruim 1 gigawatt aan zonne-energie projecten in ontwikkeling heeft, deed onderzoek naar de omzetting van zonne-instraling in elektriciteit vóór 16 maart en daarna. Daaruit blijkt een verschil van 10 procent door het Saharastof. “Onze parken presteren 10 procent minder dan ze normaal bij deze instraling zouden doen”, zegt Mark Pruissen, directeur asset management bij Sunrock.

saharazand op panelen

Het analyseren was niet eenvoudig. Want de speciale zon-instralingssensoren die het bedrijf op zijn parken heeft staan, waren ook met Saharastof vervuild. Daardoor konden die geen betrouwbaar beeld geven. Voor de analyse moest Sunrock dus gebruikmaken van data uit satellieten die de zon-instraling meten.

Eeuwenoud verschijnsel

Volgens het KNMI is neerslag met Saharastof een eeuwenoud verschijnsel dat sinds 1900 zo’n vijftien keer op uitgebreide schaal in ons land is voorgekomen. Normaal gesproken spoelt het losse vuil met een regenbui goed weg van zonnepanelen. Maar door het aanhoudend droge weer bleef het stof liggen.

Ondanks het Saharazand op de panelen viel de schade aan het rendement volgens Pruissen uiteindelijk toch mee. “Dankzij het mooie weer zien we tot op heden in maart 2022, 30 procent meer zon-instraling dan in 2021. Dus ondanks het Saharastof is dit een heel goede maand voor ons. Ook al had het zonder stof, nog beter gekund.”

Saharazand van uw zonnepanelen wassen

Blijft de vraag hoe om te gaan met Saharazand op uw panelen. Normaal gesproken spoelt het Saharazand met de volgende regenbui gewoon van de panelen en is er dus niets aan de hand. Van noemenswaardig opbrengstverlies is alleen sprake als er voor langere tijd geen regen is voorspeld. Gedurende die periode is de opbrengst ongeveer 10% lager dan op schone panelen.

Als u geen rendement wilt verliezen, kunt u ervoor kiezen de panelen te reinigen. De beste manier om het Saharazand van uw zonnepanelen te verwijderen is door de panelen schoon te maken met gedemineraliseerd water en een zeem. Gedemineraliseerd water is vrij van kalk en andere stoffen, zodat het geen strepen of vlekken achterlaat. En door een zeem of zachte doek te gebruiken, voorkomt u schade aan uw zonnepanelen. Wilt u zelf liever niet het dak op? Dan kunt u een schoonmaakbedrijf bij u in de buurt inschakelen.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud