Trias energetica: Handige vuistregel voor verduurzamen

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: de Trias Energetica.  Achter deze chique naam gaat een simpele vuistregel schuil voor duurzaam ontwerpen. Een regel die ook prima toepasbaar is door iedereen die zijn bestaande huis wil verduurzamen.

De trias energetica is bedacht in 1979 door hoogleraar Duijvestein van de TU in Delft en geldt sindsdien als de standaard voor energetisch duurzaam bouwen. Zoals de naam al doet vermoeden is de Trias Energetica een driestappenplan. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Beperk de energievraag
    Goed geïsoleerd en luchtdicht bouwen en warmteterugwinning.
  2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen
    Maak gebruik van bio-, wind-, water-, en zonne-energie; bijvoorbeeld door installatie van een zonneboiler of een zonnepaneel.
  3. Ga voor hoog rendement
    Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien. Maak bijvoorbeeld gebruik van lage temperatuurverwarming.
man zit achter laptop en schrijft met potlood

Trias energetica in bestaande woning

Bovenstaande stappenplan geeft richting en maakt duidelijk in welke volgorde waarin zaken aangepakt moeten worden. Ook als het gaat om de verduurzaming van een bestaande woning. Start met isoleren. Daarbij is de meest gebruikte volgorde: eerst spouwmuurisolatie, daarna glasisolatie, en als laatste dak- en/of vloerisolatie. Bedenk wel dat bij goede isolatie, goede ventilatie onontbeerlijk is.

Als deze zogenaamde ‘thermische schil’ van het huis op orde is, besteed dan aandacht aan het zelf opwekken van duurzame energie. Instaleer zonnepanelen, zonneboiler en warmtepomp.

De laatste stap is de sluitpost. Is uw huis na bovenstaande maatregelen nog niet helemaal energieneutraal. Kijk dan naar de resterende energievraag en probeer deze verder te verminderen door te kiezen voor zuinige apparaten.

Gedrag ook belangrijk

Energiezuinig wonen zit niet alleen in technische maatregelen. Ook gedrag speelt een belangrijke rol. De Trias energetica heeft hier eigenlijk geen aandacht voor, maar niets staat in de weg om zuinig met energie om te gaan nog voor dat er maar één technische maatregel hebt uitgevoerd.

Wij maakten een handig overzicht met mee dan 100 tips voor zuinige verwarmen, wassen en koken. Daar kunt u vandaag mee beginnen.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud