PVT: elektriciteit en warmte in één systeem.

PVT-panelen. De afkorting hoor en zie je steeds vaker. Maar wat is PVT? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over PVT.

Wat is een PVT-systeem?

Een PVT-systeem wekt zowel elektriciteit als warmte op. Het is daarmee een combinatie van gewone zonnepanelen en een warmtepomp in één systeem. PV staat voor ‘Photo Voltaic’ (zonnepaneel) en T voor ‘Thermisch’ (warmte). Met een dergelijk systeem bent u in één klap gasloos zonder dat uw elektriciteitsrekening explodeert.

Hoe werkt een PVT-systeem?

De voorkant van het paneel bestaat uit zonnecellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Hierin zit geen enkel verschil met gewone zonnepanelen. Aan de kant waar het paneel tegen het dak komt, lopen buizen gevuld met water en glycol. Deze vloeistof neemt warmte op uit de buitenlucht en naar de warmtepomp geleid. De warmtepomp geeft de warmte weer af aan het water in het buffervat. Het afgekoelde glycolmengsel gaat terug naar het zonnepaneel om opnieuw op te warmen.

Het systeem werkt het hele jaar door. Ook als de zon niet schijnt, is het systeem in staat om voldoende energie aan de lucht te onttrekken. Zelfs als er sneeuw ligt op de panelen. Dit komt omdat de warmtepomp gebruik maakt van dezelfde methode waar ook de koelkast op gebaseerd is (maar dan omgekeerd). En de koelkast werkt ook als het heel warm is.

Het PVT-systeem is dus niet afhankelijk van zonneschijn. De warmtepomp heeft voldoende capaciteit om een goed geïsoleerde woning het gehele jaar door te verwarmen en van warm water te voorzien. Ook voor minder goed geïsoleerde huizen kan PVT geschikt zijn (zie verderop in dit artikel).

Efficiënt, stil en onderhoudsvrij en een lange levensduur

De voordelen van PVT zijn divers. PVT is niet alleen een multi-tasker; Het is ook nog eens efficiënt, stil, onderhoudsvrij en kent een lange levensduur.

Elektriciteit opwekken en warmte opwekken samenbrengen in één systeem is niet alleen handig, het levert ook synergie op tussen de functies. Een warm zonnepaneel is namelijk minder efficiënt dan een relatief koel paneel. Doordat bij PVT het zonnepaneel passief gekoeld wordt – er wordt immers warmte aan het systeem onttrokken voor de warmtepomp- neemt het rendement van de PV-paneel tot 15 procent toe.

Een ander voordeel is dat dit systeem geen bewegende delen bevat. Hierdoor is het paneel volkomen stil, onderhoudsvrij en hoeft het niet zoals de gebruikelijke buitenunits na 10 jaar vervangen te worden. Het PVT-systeem gaat minimaal 30 jaar mee. Bovendien hebben veel systemen de mogelijkheid om te koelen. Met de steeds warmer wordende zomers geen overbodige luxe. Al met al heel veel voordelen.

Het enige nadeel van het systeem is de prijs. PVT-panelen zijn duurder van gewone zonnepanelen. Dat is ook logisch, omdat PVT-panelen twee functies hebben in plaats van één. Ze wekken niet alleen elektriciteit op, maar zijn ook de buitenunit van de warmtepomp.

Opbrengsten van een PVT-systeem

Een PVT systeem heeft een heel hoog rendement. Voor warmtepompen geldt de COP-waarde als belangrijke indicator. Dit getal geeft de verhouding aan tussen de elektrische energie die de warmtepomp vraagt en de hoeveelheid energie die de warmtepomp afgeeft. PVT heeft een COP van ligt rond de 5,6. Dat is hoog. Daarnaast wordt er per vierkante meter PVT-paneel zo’n 50 tot 70 kuub aardgas bespaard. Met de stijgende aardgasprijzen is dit extra interessant. De panelen hebben een elektrisch opwekvermogen van ongeveer 330 Wp.

Flinke investering met gunstige terugverdientijd

De aanschaf en installatie van een PVT-systeem vraagt om een flinke investering. U bent hierna volledig gasloos en de komende 30 jaar hoeft u niet meer te denken aan je warmwatervoorziening. Een volledige installatie kost netto rond de 20.000 euro. Deze prijs is inclusief BTW en installatie en ook de subsidie is in deze prijs meegenomen. Bedenk dat u voor dit bedrag volledig gasloos bent en de elektriciteit voor de warmtepomp zelf opwekt. U houdt na installatie nog maar een heel lage energierekening over. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 10 en 15 jaar.  Door het bijplaatsen van gewone zonnepanelen, kunt u zelfs volledig energieneutraal worden.

Wanneer is PVT een goede keuze?

PVT is een goede keuze als u nu in zowel zonnepanelen als warmtepomp wilt investeren. Als uw huidige Hr-ketel niet aan vervanging toe is, ligt een investering in dit systeem minder voor de hand.  Maar bent u toe aan een nieuwe warmte-installatie en heeft u nog geen zonnepanelen dan is PVT het overwegen meer dan waard.

Is mijn huis geschikt voor PVT?

Veel huizen zijn geschikt voor een PVT-systeem. Om het systeem zelfstandig te laten draaien is een goed geïsoleerde woning, met een geschikt afgifte-systeem (Lage Temperatruur Verwarming-radiatoren, vloerverwarming) noodzakelijk. Uiteraard heeft u ook voldoende groot dak nodig met de juiste oriëntatie (niet op het noorden).

Het systeem kan ook in een zogenaamde cascadeopstelling geplaatst. Dit betekent dat het systeem gecombineerd wordt met uw huidige Hr-Ketel. Op erg koude dagen springt de Hr-ketel bij. De combinatie van buitentemperatuur en isolatiestaat van de woning bepaalt hoe vaak de Hr-ketel moet bijspringen en bepaalt dus ook het financiële rendement van de PVT-installatie.

In het algemeen kan gesteld worden dat nieuwbouwwoningen (gebouwd na 2000) over het algemeen voldoende geïsoleerd zijn om met het PVT-systeem een comfortabel binnenklimaat te creëren. Bij oudere huizen moeten is dit niet vanzelfsprekend. Goede isolatie gaat vooraf aan het plaatsen van PVT. Denk aan: spouw)muurisolatie, buitenmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ of triple glas, vloerverwarming of eventueel laagtemperatuur radiatoren.

In geval van twijfel kan Susteen een warmteverliesberekening maken om te zien of een huis voldoenden geïsoleerd is. We werken bijvoorbeeld samen met Woondoo, de exclusieve verkooppartner van HR-solar van hun in Nederland ontwikkelde PVT-systeem.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud