Veranderingen rondom de energierekening in 2023

U heeft vast al gelezen of gehoord over de dalende gasprijzen. De gasprijzen in Europa dalen flink als gevolg van de zachte winter en het lage energieverbruik. Europees gas was in februari 2022 voor het laatst zo ‘goedkoop’ als nu. Daarnaast zijn er vanaf dit jaar verschillende veranderingen rondom het berekenen van de energierekening. Maar wat betekent dit voor uw energierekening? Lees alles wat u hierover moet weten. 

Veranderingen energierekening

Dalende gasprijzen

De gasprijs is gedaald tot ongeveer het niveau van begin 2022, namelijk naar gemiddeld €2,70 per m3. In december 2022 was dit nog gemiddeld €3,17 per m3. Energiebedrijven hoeven daarom op dit moment geen gas meer in te kopen tegen hele hoge tarieven. Consumenten hebben niet direct profijt van deze daling. Energiebedrijven hebben van tevoren gas ingekocht voor een langere periode. En kunnen nu gas leveren dat in augustus is ingekocht, toen de gasprijs het allerhoogste was. Het hangt dus af van het moment dat uw energieleverancier het gas heeft ingekocht of u profijt heeft van de daling.

Prijsplafond

Om mensen meer zekerheid te bieden over de hoogte van de energierekening is er in 2023 een prijsplafond. De overheid zet de prijs van gas en stroom vast tot een jaargebruik van een gemiddeld huishouden. Het plafond komt op 1200 m3 gas en 2900 kWh stroom. Als u niet meer dan het plafond verbruikt betaalt u maximaal vaste prijzen van €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom. Dit geldt alleen als de tarieven in het energiecontract hoger zijn. Zo niet, betaalt u de lagere tarieven welke in uw energiecontract staan.

Zie de afbeelding ‘gasverbruik per maand’ om te bekijken met hoeveel m3 gas u nog binnen het maandelijkse verbruikslimiet van het plafond zit.

energieplafond-plafond-energie-maandelijks-gasverbruik-verbruikslimiet-gas

Minder korting energiebelasting

Iedereen betaalt belasting over energie. De overheid geeft korting op het totale bedrag aan energiebelasting. Dit jaar ontvangt iedereen minder korting dan in 2022. In 2023 is de totale korting €597,- ongeacht de hoeveelheid verbruikte energie. In 2022 was dit bedrag tijdelijk met €265,- verhoogd. Op de jaarlijkse eindafrekening van het energiegebruik staat deze korting beschreven.

Belasting op stroom- en gasverbruik stijgt

In 2022 was de btw op energie tijdelijk verlaagt naar 9%, Dit is in 2023 teruggedraaid naar het reguliere btw-tarief van 21%. Ook de belastingtarieven op gas- en stroomverbruik stijgt met €0,04 per m3 gas en €0,06 per kWh aan stroom. De meeste mensen zullen hier niet veel van merken, omdat de energiebelasting onderdeel is van het prijsplafond.

Energietoeslag

Als u minder verdient dan €1.310,05 (alleenstaand) of €1.871,50 (samenwonend) netto per maand of een bijstandsuitkering (IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering) ontvangt, heeft u recht op energietoeslag. Dit is een extra tegemoetkoming in de energiekosten van eenmalig €1.300 per huishouden. Deze compensatie loopt via de bijzondere bijstand, waardoor bijstandsgerechtigden dit bedrag automatisch ontvangen. Anderen kunnen zich bij de gemeente aanmelden.

Gun uzelf de voordelen van duurzaam wonen

Wilt u minder tot niet afhankelijk zijn van de energieprijzen? Dan is het verduurzamen van uw woning een goed initiatief! Susteen kan u hierbij helpen. Zo geven wij verschillende adviezen, namelijk het optimaal bespaaradvies, energieneutraal advies, gasloos advies en warmtepompadvies. Gun uzelf de voordelen van duurzaam wonen en vraag een advies aan!

Onze adviezen

Bronnen

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud