Vergroening Nederlandse woningvoorraad gaat te langzaam

De Nederlandse overheid wil de woningvoorraad sterk verduurzamen. In het Klimaatakkoord is bijvoorbeeld afgesproken om voor 2050 7 miljoen woningen van het aardgas te halen. Met het huidige tempo gaat dat echter niet lukken, concludeert Calcasa in haar laatste rapport. 

Gemiddelde koopwoning in 2055 energielabel A
Woningmarktexpert Calcasa onderzoekt periodiek hoe het ervoor staat met de energielabels voor woningen. ‘De vergroening is ingezet, maar het huidige verduurzamingstempo ligt te laag’ concludeert Calcasa in hun laatste kwartaalrapport. ‘Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, heeft de gemiddelde koopwoning pas in 2055 energielabel A.’ Voor de goede orde: energielabel A staat niet gelijk met gasloos. Om dat te bereiken moet er nog meer gebeuren.

 

In bovenstaande grafiek is te zien dat het aantal woningen met een definitief energielabel sterk toeneemt. 

 

Vergroening in de totale woningvoorraad
Kijkend naar de 4,6 miljoen woningen met een energielabel is wel een duidelijke vergroening waarneembaar. Inmiddels hebben meer dan 1,3 miljoen woningen een definitief energielabel A,. Dit is bijna 30% van het totaal aantal geregistreerde energielabels. Ook het aantal woningen met een B-label is aan het toenemen.  Met name de D- en E-labels nemen relatief af. Dit heeft tot gevolg dat het gemiddelde energielabel van een woning in Nederland op dit moment tussen een B- en C-label ligt, daar waar het 10 jaar geleden nog een D-label was. We zijn op de goede weg, maar om in 2050 gasloos te zijn is nog een lange weg te gaan.

Versnelling noodzakelijk
Het tempo van verduurzaming moet omhoog. De komende regering moet daarom een Nationaal Isolatieprogramma opnemen in haar regeerakkoord, aldus een brede coalitie van organisaties, waaronder de Consumentenbond. Belangrijk onderdeel in dat programma is een ‘isolatievoucher’ van 2000 euro per huishouden voor de slechtst geïsoleerde woningen.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud