Duurzame maatregelen en terugverdientijden: Hoe werkt het?

Wanneer je je woning wilt verduurzamen is het een goed idee om je te laten adviseren. Onze energieadviseurs bekijken de mogelijkheden van de woning, bespreken de woonwensen en zo ontstaat er energieadvies op maat. In dit uitgebreide advies krijg je onder andere inzicht in de mogelijke maatregelen van jouw woning, de kosten, opbrengsten, besparingen en subsidies. En bereken wij de terugverdientijd van de investering. Vaak bevat een advies meerdere maatregelen en dat heeft gevolgen voor de berekening van de terugverdientijden. Alle maatregelen werken op elkaar in en hieronder lees je hoe wij hier mee omgaan. 
One-size-fits-all terugverdientijd
Er is geen magische formule die voor elk huis geldt. De terugverdientijd van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie kan variëren van huis tot huis. Het hangt af van hoeveel energie je kunt besparen. Een huis dat aan alle kanten ‘lekt’, zal sneller besparen dan een goed geïsoleerd huis. Om een schatting te krijgen, moet de terugverdientijd voor elk huis afzonderlijk worden berekend. 
Eén stap tegelijk voor isolatie
Stel dat in jouw woning er verschillende isolatiemaatregelen mogelijk zijn. Hoe bereken we dan de terugverdientijd? Dit is waar het ingewikkeld wordt. We kunnen niet simpelweg alle maatregelen bij elkaar optellen. We moeten aannemen dat elke maatregel afzonderlijk wordt uitgevoerd en berekenen dan de besparing en terugverdientijd voor elke maatregel apart. Het is handig om de effectiviteit van een afzonderljike maatregelen te weten als je wilt kiezen tussen maatregelen. Wij berekenen bij isolatiemaatregelen de besparing ten opzichte van de huidige situatie.
berekenen-terugverdientijd-duurzame-maatregelen-complex
Een omgekeerde aanpak bij warmtepompen
Wanneer we naar warmtepompen kijken, is het precies andersom. We gaan ervan uit dat alle geadviseerde isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd. Dit is logisch, omdat het isoleren van een woning voorrang heeft. We berekenen het benodigde vermogen van de warmtepomp op basis van deze aanname. Dit helpt ons om te berekenen hoeveel elektriciteit en gas je nodig hebt voor de warmtepomp en hoeveel je dus bespaart. Om te voorkomen dat we onszelf rijk rekenen, trekken we de besparingen van isolatiemaatregelen af van de totale besparing van de warmtepomp. Dit geeft een eerlijk beeld van de terugverdientijd van de warmtepomp. 
Meer maatregelen en meer overwegingen
Als je ook een zonneboiler of zonnepanelen overweegt, wordt de berekening iets complexer. Zonneboilers verminderen de belasting van de wamtepomp, dus we berekenen de terugverdientijd voor de volledige installatie en dus niet apart. Zonnepanelen hebben geen wisselwerking met andere maatregelen. Het aantal geadviseerde panelen kan wel worden bepaald door de elektriciteitsvraag van de warmtepomp. 
Kortom, de terugverdientijd is een nuttig hulpmiddel bij het kiezen van duurzame maatregelen, maar het is geen one-size-fits-all cijfer. Wil jij jouw woning verduurzamen en kan je wel een advies gebruiken over de mogelijkheden van jouw woning? En ben je benieuwd wat daarvan de terugverdientijden zijn? Vraag dan een advies van Susteen aan. Bekijk onze adviezen via onderstaande knop. 

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht