Energietoeslag 2023

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2023 rekenen op een energietoeslag van maximaal €1300,-

De energieprijzen zijn lager dan vorig jaar, maar alsnog een stuk hoger dan eerst. Daarom staat in het wetsvoorstel Energietoeslag 2023 dat Nederlanders met een inkomen op of net boven bijstandsniveau dit jaar opnieuw een eenmalige energietoeslag van maximaal €1300,- kunnen aanvragen. Ook uitwonende studenten met een aanvullende beurs krijgen dit jaar €400,- tegemoetkoming via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De energietoeslag wordt per huishouden verstrekt, bedraagt net als vorig jaar €1300, en heeft geen gevolgen voor eventuele toeslagen die mensen ontvangen. Energietoeslag aanvragen kan bij de gemeente.

Wie komt in aanmerking?

De energietoeslag is beschikbaar voor huishoudens waarvan het netto maandinkomen, inclusief vakantiegeld onder een bepaalde drempel valt:

  • € 1.310,05 voor alleenstaanden
  • € 1.871,50 voor samenwonenden
  • € 1.455,67 voor alleenstaande gepensioneerden
  • € 1.971,05 voor gepensioneerde koppels

Mensen die een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ of Bbz-uitkering hebben, kunnen ook de energietoeslag aanvragen als zij aan de voorwaarden voldoen.

susteen-energietoeslag-2023-nieuws

Gemeenten
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitkeren van de toeslag. In 2022 waren er gemeenten die de toeslag gaven aan inwoners met een wat hoger inkomen. De gemeentes zijn er vrij in om deze keuze te maken. Het kan zijn dat iemand die in 2022 toeslag ontving, het dit jaar niet ontvangt als het inkomen bijvoorbeeld is gestegen.

€1300 of €800
Sommige gemeenten hebben naast de €1300 energietoeslag van afgelopen jaar, alvast voor dit jaar een toeslag verleend van €500,-. De mensen die dit bedrag al hebben ontvangen, kunnen maximaal €800,- erbij krijgen. Als je voor dit jaar nog geen energietoeslag hebt ontvangen, krijg je later dit jaar maximaal €1300,- uitgekeerd.

Een gift voor uitwondende studenten
Studenten konden afgelopen jaar bij gemeentes terecht voor de energietoeslag, maar vielen vaak buiten de boot door de eisen die werden gesteld. Daarom geeft Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) uitwonende studenten met een aanvullende beurs een gift van €400,-.

De energietoeslag is niet beschikbaar voor studenten die geen recht hebben op een prestatiebeurs, maar nog wel lenen. DUO kan namelijk voor deze groep niet bepalen of zij uitwonend zijn. De minister Carola van Schouten heeft belooft haar best te doen om uit te zoeken hoe deze studenten nog een tegemoetkoming kunnen krijgen.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud