Extra hypotheek voor een goed geïsoleerd huis

Hypotheekverstrekkers gaan mensen die een energiezuinig huis kopen veel meer geld lenen. Woningeigenaren die investeren in een duurzaam huis mogen meer lenen, omdat de energienota zo laag is. Het verschil kan oplopen tot wel €50.000,-.

Als je een slecht geïsoleerde woning wil kopen met energielabel E, F of G, kijkt de hypotheekverstrekker naar het inkomen en de maandelijkse lasten om de maximale hypotheek vast te stellen. Bij het kopen van een goed geïsoleerd huis met energielabel A of B kan vanaf volgend jaar met hetzelfde inkomen €10.000,- meer worden geleend. Bij een nul-op-de-meter-woning is dat zelfs €50.000,-. Banken gaan dus rekening houden met de energierekening die de nieuwe woningeigenaar maandelijks zal ontvangen. Als je lage stookkosten hebt, kan je meer hypotheek betalen.

Deze nieuwe regel is goed nieuws voor de energietransitie in Nederland, maar voor woningeigenaren van een huis met een slecht energielabel zal het verkopen van hun woning een uitdaging zijn. Daarnaast denkt Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer dat de verkoopprijs van een woning met een laag energielabel steeds verder zal afwijken van een huis met een hoog energielabel. Er zal een verdeling plaatsvinden op de woningmarkt tussen duurzame en niet-duurzame huizen. Het zal dus steeds moeilijker worden om een slecht geïsoleerde woning te verkopen.

hypotheek-hypotheekruimte-lening-woning-energielabel-meer-lenen-duurzam-huis
Door deze nieuwe leennorm krijgt het investeren in duurzaamheid een directe koppeling met de woningwaarde. Verduurzaming is voordelig voor de woningwaarde, maar een energiezuinig huis heeft meerdere voordelen. De maandelijkse energiekosten zullen bijvoorbeeld dalen en dat betekent een lagere energierekening. Je bespaart op stookkosten en dit kan op lange termijn flink oplopen. 
 
Het wordt steeds duidelijker dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Overweeg dus om te investeren in energiezuinige maatregelen voor je woning. De overheid heeft diverse subsidies beschikbaar gesteld voor verduurzaming. Deze subsidies nemen wij mee in jouw persoonlijke energieadvies op maat. 
 
Ontdek onze adviezen via onderstaande knop. 
Onze adviezen

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud