PVT wint sterk aan populariteit

 PVT was lang het ondergeschoven kindje in zonnewarmte-technologie, maar de groei zit er nu goed in. In Europa is het volgens de cijfers van Solar Heat Europe de snelste stijger in het segment van duurzame warmte-opwek.

Groei van PVT is aanzienlijk

Ook in Nederland neemt de populariteit van pvt snel toe zegt Cees Mager, managing director van Triple Solar in Solar Magazine.  “Wij groeien momenteel als kool, zowel in Nederland als daarbuiten. Dat heeft allereerst te maken dat heel veel mensen zo langzamerhand inzien dat pvt zeer effectief is in voor het produceren van duurzame warmte en warm tapwater, al helemaal omdat je er ook nog eens groene stroom mee opwekt. De voordelen ten opzichte van een zonneboiler zijn daarmee ook evident. Dat de markt voor pvt sneller groeit dan die voor zonneboilers is mijns inziens niet vreemd. Daarnaast geldt pvt gewoonweg als een aantrekkelijke bron voor warmtepompen in hybride of all-electric oplossingen.”

vrijstaande schuur met een dak vol met PVT panelen

Effectief in warmte en elektriciteit

Met een PVT-systeem sla je twee vliegen in één klap. De voorkant bestaat uit fotovoltaïsche cellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Een gewoon zonnepaneel, zeg maar. De achterkant is een thermische wisselaar (T), die fungeert als de buitenunit van een water/water warmtepomp. Deze techniek kent twee grote voordelen. De buitenunit is aan het zicht onttrokken en bovendien volledig stil.

PVT is stil

In de nieuwbouw is men op zoek naar alternatieven voor die lawaaierige lucht/water-warmtepomp. De mensen willen dat niet meer. Op heel veel plekken zoals in Brabant gelden bovendien steeds strengere restricties ten aanzien van bodemenergie. Dat alles zorgt, mede door de eigenschappen van onze pvt-warmtepomp en de ISDE natuurlijk, dat het waanzinnig gaat met Triple Solar. Vorig jaar verkochten we 10.000 vierkante meter pvt-panelen. Dit jaar zal dat 20.000 vierkante meter zijn.’

Keerpunt voor PVT lijkt bereikt

Triple Solar is niet de enige fabrikant die hard groeit. Ook de pvt van HR Solar Group is bezig met een sterke opmars. Het pvt systeem van HR Solar wordt in de markt gezet door onze samenwerkingspartner Woondoo. Een derde Nederlandse speler in pvt is groothandel in duurzame energieoplossingen Alius. Het ontwikkelde Volthera, een plug-and-playsysteem dat onder andere bestaat uit pvt-panelen, een warmtepomp en omvormer. Ook de verkoop van Volthera nam de afgelopen maanden met zo’n 20 procent toe.

“We brengen Volthera al 4 jaar op de markt. In het begin was acceptatie echt een probleem, zowel bij installateurs als eindgebruikers. Gaat dat wel werken, is de keuze voor een luchtwarmtepomp niet een betere? Dit soort vragen werden ons heel vaak gesteld, door onze klanten en eindgebruikers. Nu horen we die nauwelijks meer. Sterker nog, er zijn installateurs die inmiddels iedere week een dag inruimen waarop ze alleen pvt doen. Daarmee is volgens mij echt sprake van een keerpunt; de groei van pvt is absoluut op gang gekomen’, aldus een woordvoerder van Alius in Solar Magazine.

Bron: Solar Magazine

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud