Groene tips voor een duurzame kerst

Kerst is de meest gezellige tijd van het jaar en gaat vaak gepaard met een prachtige kerstboom, veel verlichting, een uitgebreid kerstmenu en cadeautjes. Onze kerstgedachte is ‘lief zijn voor elkaar en lief zijn voor de wereld’. Om onze gedachte door te geven aan jullie, hebben wij een aantal groene tips voor een duurzame kerst op een rijtje gezet.

Adopteer, huur of plant een kerstboom

Kerst staat voor de deur, dus het is tijd om de kerstboom op te tuigen. De meeste kerstbomen belandden in januari op de brandstapel. Dit is helemaal niet nodig en niet goed voor het milieu vanwege de luchtvervuiling. Door een kerstboom te huren op adopteren, gaat de boom langer dan 1 seizoen mee.

Na kerst, breng je de gehuurde of geadopteerde boom terug naar de leverancier. De leverancier verzorgt de boom een jaar lang, zodat in december diezelfde boom er nog prachtig bij staat. Je kan er ook voor kiezen om de boom in de eigen tuin terug te planten. Door het adopteren, huren of planten van een kerstboom, blijven de bomen in leven. Dit is ook goed voor het milieu, aangezien de kerstbomen CO2 uit de lucht kunnen halen.

Besparen op kerstverlichting

IJspegelverlichting is een lichtgordijn met vele lampjes die samen ijspegels vormen. De lampjes zijn van LED-verlichting. Dit is de meest duurzame vorm van verlichting die op dit moment beschikbaar is. LED is tot 90% zuiniger dan gloeilampen en tot 85% zuiniger dan halogeenlampen. Daarnaast heeft het een lange levensduur, namelijk tot 15.000 branduren. Terwijl een gloeilamp slechts 1000 branduren heeft. Met LED-verlichting bespaar je op de energierekening.

De verlichting kan zowel binnen in de boom als buiten langs de ramen. IJspegelverlichting kan namelijk tegen alle soorten weersomstandigheden. De rubberen kabels van de verlichting zijn van goede kwaliteit. Zo gaat IJspegelverlichting jarenlang mee.

Groene tips voor een duurzame kerst

  • Go vegan! Het produceren van vlees heeft een grote impact op het klimaat. Schrap deze kerst eens een aantal vleesgerechten van het menu en ga voor vegetarisch alternatief.
  • Wil jij eens in de zoveel tijd een totaal andere kerstboom? En heb je daarom om de zoveel jaar nieuwe kerstballen nodig? Vraag wat vrienden of familieleden om kerstballen te ruilen. Zo heb je dit jaar een rode boom en volgend jaar misschien wel een gouden.
  • Een duurzame kerstkaart verstuur je online. Het is misschien minder persoonlijk dan een ouderwets kaartje op de deurmat, maar wel duurzaam. Wil je liever een echte kaart versturen? Kies dan voor een kerstkaart van gerecycled papier en fiets een rondje langs alle brievenbussen.
  • Cadeautjes van de kringloopwinkel zijn duurzame cadeautjes. Je kan zelf cadeautjes aanschaffen, maar ook cadeautjes brengen voor anderen. Een mooi en duurzaam idee om de kerstgedachte tot leven te brengen.

Bron:

Vier een groene kerst met deze 9 tips. — Milieudefensie

Adopteer een kerstboom – Echte kerstboom kopen (kerstboomthuisgeleverd.nl)

Duurzaam je woning verlichten tijdens kerst? Kies voor ijspegelverlichting! – Sustainable World

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud