Koken op aardgas steeds minder populair

De helft van de Nederlandse huishoudens kookt niet meer op aardgas. Koken op inductie is het populairste alternatief, gevolgd door keramisch en elektrisch. Dit blijkt uit een enquête in opdracht van Zonneplan.

Koken op aardgas verliest snel terrein

Zonneplan enquêteerde 2.000 Nederlanders over hun manier van koken. Gas is met 50,2 procent nog net de meest gebruikte warmtebron. Maar koken op aardgas verliest snel terrein. Inductie is met 31 procent een goede tweede. Het onderzoek laat zien dat van het gas afgaan in ieder geval in de keuken al aardig lukt.

gasloos-koken-advies-susteen

Grote regionale verschillen

De verschillen per provincie zijn opvallend groot. In Groningen kookt nog 65 procent van de mensen op gas, in Flevoland maar 30 procent. De verschillen zijn deels te verklaren door nieuwbouw. Flevoland is een nieuwere provincie, met meer nieuwbouw. Sinds 2018 moet elk huis verplicht gasloos zijn, en dat speelt mee in de cijfers.

Toch verklaart dat niet alles, want ook Limburg (een provincie met veel oude huizen) heeft een laag percentage gasgebruikers. Waar dat precies aan ligt kan Zonneplan ook niet zeggen.

CO2-uitstoot van koken op aardgas

De milieu-impact van gasloos koken valt vooralsnog tegen. Inductie, elektrisch of keramisch koken vraagt veel stroom. De vraag hoe deze stroom is opgewekt, bepaalt voor een groot deel de milieu-impact. Juist omdat veel mensen op hetzelfde moment in de keuken staan, piekt rond etenstijd de stroomvraag. De duurzame capaciteit kan op zo’n moment de vraag niet aan. De benodigde stroom wordt dan niet duurzaam opgewekt. Hierdoor stoot inductie koken uiteindelijk evenveel CO2 uit als koken op gas. Elektrisch en keramisch verbruikt meer stroom en heeft dus zelfs een hogere voetafdruk dan gas.

Dit onderzoek toont wederom aan dat we volop verder moeten investeren in uitbreiding van duurzame opwekcapaciteit. Daarnaast kunnen thuisbatterijen wellicht de piek in de stroomvraag rond etenstijd helpen opvangen.

Ook gasloos wonen?

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud