Wat is het verschil tussen hybride en all-electric warmtepomp?

De warmtepomp is een goed alternatief voor de traditionele cv- ketel. Maar wat is een warmtepomp precies en welke verschillende typen zijn er op de markt? Maak kennis met de verschillende typen warmtepomp aan de hand van vier vragen.

  1. Wat is de warmtebron van de warmtepomp?
  2. Hoe geeft de warmtepomp zijn verzamelde warmte weer af?
  3. Is het een hybride of een all-electric?
  4. Wat is capaciteit van de warmtepomp?

Wat is een warmtepomp eigenlijk?

Voordat we deze verschillen gaan bespreken eerst antwoord op de vraag: Wat is een warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte verzamelt en vervolgens in geconcentreerde vorm afgeeft in een goed geïsoleerde ruimte. Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast. Koelkasten onttrekken warmte aan een geïsoleerde kast en geven de warmte af aan de buitenlucht waardoor de temperatuur in de kast daalt. Een warmtepomp werkt precies andersom. Het haalt energie uit de omgeving (bijvoorbeeld de buitenlucht) en geeft deze af in de woning waardoor de temperatuur in de woning stijgt. Het doel is tegengesteld, maar de techniek is gebaseerd op hetzelfde natuurkundige principe.

elga warmtepomp

Ook als het buiten vriest, bevat de buitenlucht nog voldoende warmte-energie om een woning mee te verwarmen. Lucht waar helemaal geen energie meer in zit, is namelijk gedaald tot het absolute nulpunt en dat ligt op -273 graden Celsius. Zo koud is het gelukkig nooit. Een warmtepomp is in staat om warmte uit de buitenlucht van bijvoorbeeld 5°C op te werken naar 50 °C.

De verschillende typen warmtepomp

Vraag één en twee beantwoorden we samen. Een warmtepomp kan warmte halen uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld uit de buitenlucht, grondwater of ventilatielucht. De pomp kan de warmte ook weer afgeven in verschillende vorm. Bijvoorbeeld rechtstreeks aan de lucht in uw woning of aan het water in een Centrale Verwarming. Daarom spreken we niet gewoon over een warmtepomp maar bijvoorbeeld over een lucht/water-warmtepomp of een grond/water-warmtepomp. Het eerste woord geeft de bron van de warmte aan en het tweede woord is het medium waaraan de warmte wordt afgegeven.

De meest gebruikte warmtepomp in is lucht/water warmtepomp, maar ook de ventilatielucht/water warmtepomp wordt veel toegepast. Deze laatste wordt ook wel een ventilatiewarmtepomp genoemd.  Er bestaan ook de lucht/lucht-, water/water- en de grond/water warmtepomp, maar deze worden (veel) minder toegepast.

                    Een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft het vervolgens af aan uw radiatoren. Ook uw tapwater kan vaak door een lucht/water warmtepomp worden verwarmd. Ook als buiten (erg) koud bevat de lucht voldoende energie om uw woning te verwarmen. Deze bron is onuitputtelijk. De lucht/water-warmtepomp bestaat in zowel hybride als all-electric variant. Dit verschil bespreken we zo.

                     De ventilatiewarmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp haalt zijn warmte uit de ventilatielucht die de woning verlaat en geeft deze weer af aan het water van uw cv. Hij recyclet als het ware de energie in uw woning. Dit type heeft geen buitenunit, maar u moet wel over de juiste soort mechanische ventilatie beschikken. Omdat u niet alle warmte kunt recyclen (warmteverlies is onvermijdelijk), werkt een ventilatiewarmtepomp altijd samen met een cv-ketel. U neemt dus geen afscheid van de gasaansluiting, maar u kunt wel aanzienlijk op uw gasverbruik besparen.

Hybride of all-electric

Welk type warmtepomp u ook heeft. Uw warmtepomp is altijd of een hybride of een all-electric warmtepomp. Een hybride is een uitbreiding op de bestaande cv-ketel en een all-electric is een vervanging van de cv- ketel. Bij een hybride heeft u dus twee apparaten. De warmtepomp en de cv-ketel die bijspringt op koude dagen. Een all-electric warmtepomp is een krachtige warmtepomp die het hele jaar door zonder hulp van een ander apparaat uw huis kan verwarmen. Hybride systemen zijn goedkoper en vergen veelal geen of weinig aanpassing in isolatie en/of afgiftesysteem. Grote voordelen dus. Een nadeel is dat u niet helemaal afscheid kan nemen van uw aardgasaansluiting.

                   De hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een betaalbare variant die aangesloten wordt op uw bestaande verwarmingssysteem (radiatoren). Wanneer het buiten te koud wordt of wanneer u warm tapwater gebruikt wordt de cv-ketel ingeschakeld om bij te verwarmen. Met een hybride systeem bespaart u ongeveer 70% van uw gasverbruik. Grote delen van het jaar is de cv niet nodig. Alleen als het erg koud wordt (meestal beneden de 5 graden) dan schakelt de cv bij.

Een ventilatiewarmtepomp is altijd een hybride systeem.

                   De all-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp is duurder en vervangt uw bestaande cv-ketel. Deze warmtepomp heeft genoeg capaciteit om uw woning en tapwater te verwarmen. U heeft geen gas meer nodig. De all-electric lucht/water warmtepomp levert zelfs bij extreem lage temperaturen van -20 graden nog genoeg warmte.

All-electric warmtepompen zijn alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen. Omdat de warmtepomp werkt met een lagere afgiftetemperatuur dan een traditionele CV, heeft u een systeem nodig met een grote afgifteoppervlakte. Anders duurt vooral bij grote temperatuurverschillen de warmteoverdracht van radiatoren naar de kamerlucht te lang. Veelal komt dit neer op het aanbrengen van vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. De aanschaf en investeringen voor een all-electric zijn daarmee wel (aanzienlijk) hoger dan een hybride warmtepomp. Toch verdient u een all-electric op termijn wel terug en u kunt direct helemaal van het gas af. Als u de all-electric combineert met zonnepanelen, kan u op termijn uw huis zelfs gratis verwarmen.

Capaciteit van de warmtepomp

Ten slotte kijken we naar de capaciteit van de warmtepomp. Natuurlijk moet de warmtepomp krachtig genoeg zijn om uw woning te verwarmen. De grootte van de woningen de mate van isolatie zijn hierin bepalend. Een adviseur kan de warmtevraag van uw woning exact bepalen. Voor woningen varieert de capaciteit van de warmtepomp tussen de 4 Watt (hybride) tot 16 Watt of zelfs soms meer all-electric.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud