Hoe werkt het energieplafond?

Het energieplafond voor energie

Vanaf 1 januari tot en met 31 december 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. U betaalt de actuele energietarieven alleen voor de kWh stroom en m³ gas die u verbruikt boven het vastgestelde energieplafond. Het energieplafond is vastgesteld op 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas voor een jaar.

Voor het verbruik onder het plafond betaalt u een vastgestelde prijs van €0.40 per kWh en €1.45 per m³ (inclusief 21% btw en energiebelasting). Deze prijs is niet afhankelijk van de energieleverancier. Tot de hoeveelheid van het energieplafond betaalt u dus een maximale prijs.

Elke maand een eigen verbruiksplafond

Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Waarschijnlijk ontvangt u de jaarafrekening ergens tijdens het jaar en loopt deze niet van 1 januari tot 31 december. Om de jaarafrekening te maken, is het verbruiksplafond verdeeld over de maanden van het jaar. Zo heeft elke maand een eigen verbruiksplafond. Deze is niet maandelijks hetzelfde. Er is rekening gehouden met het gemiddelde verbruik op elke dag van het jaar. Op winterse dagen is het verbruik groter dan op zomerse dagen. Op de afbeelding hiernaast vindt u een afbeelding met het maandelijkse verbruiksplafond.

Als u onder het maandelijkse verbruiksplafond blijft, neemt u de ongebruikte energie mee naar de volgende maand. Dit geldt alleen voor de maanden binnen de jaarafrekening. U mag overige ongebruikte energie niet meenemen naar de volgende jaarafrekening.

prijsplafond-per-maand-gas-stroom-susteen
prijsplafond

Berekenen energieplafond

Het prijsplafond wordt niet jaarlijks berekend, maar twee keer per jaar. Namelijk één keer voor de jaarlijkse eindafrekening en één daarna. De energieleverancier berekent welk deel van het verbruik binnen het prijsplafond valt van 2023 en welk deel nog in 2022 viel zonder plafond. De energierekening wordt als het ware in tweeën geknipt. Net als de energierekening, wordt ook het prijsplafond in twee delen verdeeld. Een prijsplafond voor de jaarafrekening en een plafond na de jaarafrekening in 2023 om zo binnen het maximale verbruik van het energieplafond te blijven.

Voorbeeld 

Als de jaarafrekening op 1 maart komt, dan zal de energieleverancier volgens het dagelijks verbruiksplafond berekenen hoeveel verbruik er heeft plaatsgevonden in de periode van 1 januari tot 1 maart 2023. Dit verbruik wordt berekend met de tarieven van het prijsplafond. En de periode van 1 maart 2022 tot 31 december 2022 wordt berekend met de geldende tarieven van de energieleverancier. Het verbruiksplafond van 2023 wordt ook in tweeën gesplitst. Er is een verbruiksplafond van 1 januari tot 1 maart 2023 en een plafond voor overige maanden in 2023. Zo is het verbruiksplafond voor 1 maart goed voor 410 kuub gas en 620 kWh stroom. Het plafond voor overige maanden is 790 kuub gas en 2280 stroom. Dit bij elkaar is het maximum verbruik van het energieplafond. Zie de afbeelding hiernaast.

Houd het maandelijkse energieverbruik bij

Als u uw maandelijkse energieverbruik bijhoudt, dan heeft u inzichtelijk hoeveel energie u kan gebruiken voor de komende maanden om niet boven het maximale energieplanfond te komen. Zo voorkomt u onverwacht hoge energiekosten. Veel energieleveranciers zijn bezig met het aanpassen van de app’s, zodat klanten kunnen bekijken of zij onder het maandelijkse energieplafond zitten.

Energieneutraal

Wilt u niet afhankelijk zijn van de energieprijzen en energieneutraal wonen? Susteen wijst u de weg met het ‘energieneutraal advies’. Elke woning en woonsituatie is anders en daarom geeft Susteen adviezen op maat. Vraag een advies aan via onderstaande knop.

Bronnen

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud