Het geheim achter een hogere woningwaarde? Een beter energielabel!

Overweegt u om uw huis te verduurzamen? Weet dan dat het niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, het verhogen van uw wooncomfort, het besparen op uw energierekening, maar ook aan de waarde van uw huis! Het is nu nog voordeliger om uw huis energiezuiniger te maken. Uit onderzoek van Brainbay blijkt dat een beter energielabel een grotere invloed heeft op de waarde van uw huis dan ooit tevoren. De gemiddelde stijging is 7.2% ten opzichte van het oude label.

Vanaf eind 2021 is duurzaamheid steeds belangrijker bij de verkoop van huizen. De waarde van een woning stijgt wanneer het energielabel verbetert. Deze stijging is de afgelopen kwartalen nog sterker geworden, omdat de huizenmarkt rustiger is en kopers meer tijd hebben om een keuze te maken. Ze letten daarbij kritischer op het energielabel en de duurzaamheid van een woning.

Energielabelsprong

In de grafiek hieronder ziet u drie voorbeelden hoe de waarde van een woning stijgt bij een verbeterd energielabel. Bijvoorbeeld: een woning die van energielabel G naar C gaat had in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld een waardestijging van 8.3%. Dit was in het vorige kwartaal nog 6.9%. Of een woning die van energielabel C naar A gaat. Die woning wordt gemiddeld 5.4% meer waard, terwijl dat eerst 4.5% was. Er bestaan grote verschillen in waardevermeerdering tussen verschillende labelsprongen, regio’s, woningtypen en bouwperioden.

susteen-woningwaarde-stijgt-energielabel

Bron: Brainbay

Waardevermeerdering bij labelsprong van D naar A+ het grootst

De waarde van uw woning stijgt het meest wanneer het energielabel van D naar A+ verbetert. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel de waarde van een woning gemiddeld stijgt bij verschillende labelsprongen. De waardestijging van 10.4% is het grootst van label D naar A+. Deze stap is net iets groter van label E naar A.

waardevermeerdering-matrix-susteen

Verduurzamen van oudere woningen levert grootste waardestijging

De waarde van een hoger energielabel wordt nog meer versterkt bij oudere huizen. Als we bijvoorbeeld kijken naar een sprong van een label C naar een label A, dan zien we dat de waardestijging het grootst is bij woningen die vóór 1920 zijn gebouwd. Deze grotere waardestijging bij oudere woningen heeft twee oorzaken. Enerzijds vereist het verbeteren van het energielabel bij deze woningen een hogere investering. Anderzijds heeft de besparing op energiekosten een groter effect.

waardevermerdering-oudere-woningen-susteen

Bron: Brainbay

Groningen stijgt de woningwaarde het meest

Er zijn grote verschillen tussen provincies als het gaat om de meerwaarde van een verbeterd energielabel. Soms zijn deze verschillen zelfs meer dan twee keer zo groot. In de provincie Groningen is de waardestijging het grootst. Een labelsprong van C naar A zorgt daar in het eerste kwartaal van 2023 voor een waardestijging van 8,7%. Ook in Friesland en Limburg is de waardestijging significant hoog.

Deze verschillen hebben verschillende oorzaken. Ten eerste verschilt de samenstelling van de woningvoorraad per provincie. Provincies met een relatief groter aantal twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen hebben gemiddeld genomen een hogere meerwaarde. Hetzelfde geldt voor de verschillen op basis van bouwperioden. Daarnaast speelt de staat van de woningmarkt een rol. In de provincies Groningen, Friesland en Limburg is de woningmarkt over het algemeen ruimer dan in andere provincies. Wanneer kopers meer keuzemogelijkheden hebben en meer tijd hebben om een beslissing te nemen, zien we dat woningen met een beter energielabel gemiddeld meer opleveren.

kaart-waardevermeerdering-bij-labelsprong-van-c-naar-a-susteen

Bron: Brainbay

Bron:

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud