Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft

Het is goed nieuws voor huiseigenaren met zonnepanelen: de gunstige salderingsregeling blijft voorlopig behouden. Een wetsvoorstel om deze regeling vanaf 2025 stapsgewijs in zes jaar af te bouwen, heeft geen meerderheid gekregen in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, hebben aangegeven tegen te stemmen. 

Wat is salderen?

Zonnepanelen-bezitters merken dat in de zomer met zonnige dagen zij veel elektriciteit opwekken. Vaak leveren de panelen dan meer stroom op dan het huishouden nodig heeft. In de winter is er juist meer stroom nodig om de woning te verwarmen dan dat de zonnepanelen opleveren. Op de jaarrekening mag die opgewekte stroom van de zomer worden verrekend met het verbruik in de winter. Dit heet salderen. Hierdoor wordt de energierekening verlaagd, wat zorgt voor aanzienlijke besparingen op de energiekosten.

salderingsregeling-zonnepanelen-susteen-uitvoerende-partijen

Regeling wordt niet afgeschaft

Er was een plan om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs binnen zes jaar af te bouwen. De regeling kost de overheid namelijk veel geld aan gemiste belastinginkomsten. De Eerste Kamer heeft besloten om de salderingsregeling voorlopig in stand te houden, omdat de meeste senatoren het belangrijk vonden dat zonnepanelen voor iedereen toegankelijk blijven. Het behoud van deze regeling biedt namelijk financiële zekerheid en maakt zonne-energie  een aantrekkelijke investering voor huiseigenaren. 

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud