Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

Het kabinet kondigt vandaag aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Het kabinet wijzigt hiervoor het bouwbesluit.

Normering verwarmingsinstallaties vanaf 2026

Het kabinet bereidt normering voor zodat deze in 2026 in kan gaan. Deze normering stelt eisen aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet), is er een uitzonderingsmogelijkheid.

Forse besparing van aardgas

Overstappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties bespaart veel aardgas. Dat is goed voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Het kabinet zet in op de hybride warmtepomp. Deze installatie is voor veel woningen geschikt. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel.

temperatuurmeter 40 graden

Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp in veel woningen toepasbaar en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Gemiddeld leidt de hybride warmtepomp tot een besparing van 60%  op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.

Subsidie op warmtepompen

Om de overstap soepel te laten verlopen, beidt het rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 hiervoor jaarlijks heeft het kabinet €150 mln. gereserveerd Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0 procent voor lage- en middeninkomens, beschikbaar. Daarnaast slaat het kabinet de handen inéén met installateurs en fabrikanten om de opleidingsmogelijkheden voor monteurs stevig uit te breiden.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud