Forse investeringen in productiecapaciteit warmtepompen

De vraag naar warmtepompen groeit snel, terwijl het aanbod opdroogt.  Om toekomstige leveringsproblemen tegen te gaan, breiden fabrikanten  hun productiecapaciteit fors uit. 

Vraag naar warmtepompen is geëxplodeerd

De hoge gasprijs heeft ertoe geleid dat de vraag naar warmtepompen is geëxplodeerd. Dit zorgt in meerdere landen voor forse leveringsproblemen. De meeste fabrikanten kunnen niet aan de vraag voldoen en veel groothandels zijn door hun voorraad heen. De wachttijden lopen op tot een paar maanden, zo bleek eerder uit een rondvraag door Vakblad Warmtepompen. Hoewel een deel van het probleem is te herleiden naar schaarste van bepaalde onderdelen op de wereldmarkt (zoals chips), blijft ook de huidige productiecapaciteit achter bij de groeiende vraag. Verschillende fabrikanten hebben onlangs bekendgemaakt stevig te investeren in de uitbreiding van hun Europese productiecapaciteit van warmtepompen.

elga warmtepomp

Verviervoudiging van productiecapaciteit van warmtepompen in Tsjechië

Zo heeft ook Panasonic eerder dit jaar de productiecapaciteit van zijn fabriek in Pilsen uitgebreid. Panasonic maakt in deze Tsjechische fabriek lucht/water-warmtepompen voor de Europese markt. Dit jaar is de capaciteit van deze fabriek verviervoudigd ten opzichte van 2019. “Er was de afgelopen jaren veel vraag naar warmtepomptechnologie in Europa, maar nu zien we het echt in een stroomversnelling komen”, verklaart Enrique Vilamitjana, managing director Panasonic HVAC Europe. “In combinatie met onze R&D-afdeling in Duitsland zijn we in staat om te voldoen aan de groeiende behoeften van onze Europese klanten.”

Productiecapaciteit van 300.000 warmtepompen per jaar

Een andere fabrikant die onlangs bekendmaakte fors te investeren in de productiecapaciteit van warmtepompen in Europa, is Mitsubishi Electric. Afgelopen maand maakte dit Japanse bedrijf bekend 107 miljoen euro te investeren in een nieuwe fabriek in Turkije. Hiermee wordt worden opgeschroefd van 100.000 naar 300.000 lucht/water-warmtepompen. De nieuwe productie-aantallen moeten vanaf februari 2024 worden gerealiseerd.

Laboratoria en testkamers in Gent

Panasonic en Mitsubishi zijn zeker niet de enige fabrikanten die inspelen op de enorme vraag naar warmtepompen. Zo steekt Daikin de komende jaren 140 miljoen euro in de bouw van een nieuw R&D-centrum dat in Gent komt te staan. De Japanse warmtepompfabrikant stelt hiermee koploper te willen worden in de ontwikkeling van warmtepomptechnologie. Om deze positie te verwerven, werkt Daikin samen met de Universiteit van Gent. In het R&D-complex komen onder andere 22 klimaatkamers waarin warmtepompen kunnen worden getest onder extreme klimaatomstandigheden.

Bron: Vakblad warmtepompen

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud