Subsidie bij verduurzamen voor meer mensen bereikbaar

Wilt u een woning verduurzamen? Elke woonsituatie en woning is anders. Afhankelijk van de situatie zijn er meerdere manieren om energie te besparen. Denk aan isolatiemaatregelen of zonnepanelen. Wanneer u deze maatregelen neemt, is het mogelijk om financiering terug te krijgen. Voor woningeigenaren is daar de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Vanaf 2023 wordt de ISDE voor meer mensen bereikbaar (Rijksoverheid, 2022). Er zijn een aantal zaken welke gewijzigd worden in de regeling, met als resultaat dat u sneller recht heeft op de subsidie. Lees hieronder de wijzigingen. 

Subsidie voor één isolatiemaatregel

In 2023 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel. Ook met terugwerkende kracht als u de maatregel na 1 april 2022 heeft genomen. U krijgt ongeveer 15% van de isolatiekosten terug aan subsidie. Als u binnen 24 maanden een tweede of meerdere maatregelen onderneemt, dan wordt de subsidie voor de eerste maatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Deze wijziging maakt het mogelijk om per verduurzaammaatregel subsidie te ontvangen. In januari 2023 worden de precieze subsidiebedragen gemeld op deze pagina: ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl).

Nieuwsbericht-nieuws-susteen-subsidie-ISDE-energiebesparen-verduurzamen-financiering

Andere berekening m² voor glas

Vanaf januari 2023 geldt voor de berekening van glasoppervlakte een binnenwerkse maat. Dit houdt in dat de totale oppervlakte van glas en kozijn van binnenuit wordt opgeteld. Vanaf 2023 telt naast het glas, ook het kozijn mee voor een subsidiebedrag per m². Deze wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Subsidie voor elektrisch koken

Vanaf 2023 kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een elektrische kookvoorziening. Het gaat om een vast bedrag van €400,-. De maatregel van elektrische kookvoorziening geldt niet als tweede maatregel. Er zijn verschillende voorwaarden verbonden voor het ontvangen van de subsidie, namelijk:

  • De woning is aangesloten op het warmtenet
  • De gasmeter is na 1 april 2022 definitief verwijderd;
  • U heeft geen ISDE-subsidie gehad voor aansluiting op een warmtenet;
  • De elektrische kookvoorziening is na 1 april 2022 aangeschaft;
  • De elektrische kookvoorziening is nieuw en niet eerder gebruikt.

Meer tijd voor aanvragen

Vanaf 2023 hebben woningeigenaren 24 maanden de tijd om de subsidieaanvraag te doen. Dit geldt vanaf het moment van uitvoeren. Ook deze maatregel is met terugwerkende kracht inzetbaar. Het termijn geldt voor maatregelen die vanaf 1 januari 2022 zijn genomen.

Groter vermogen warmtepompen

Het vermogen van warmtepompen welke in aanmerking komen voor subsidie gaat omhoog. De pomp mag vanaf 2023 een thermisch vermogen hebben tot 400 kW. Er geldt voor geschakelde installaties een gezamenlijk maximum van een thermisch vermogen van 500 kW.

Wilt u minder afhankelijk zijn van de hoge energiekosten? Besparen op uw energiegebruik? En uw wooncomfort verhogen? Neem dan stappen om uw woning te verduurzamen. Dit is het moment! Susteen helpt u graag met een energieadvies op maat en biedt hulp bij het aanvragen van de subsidies. Bekijk via onderstaande knop onze adviezen!

Onze diensten

Bron:

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud