De wereld achter de plusjes van HR isolatieglas

Veel mensen kennen isolatieglas vooral als ‘dubbel glas’. Maar er bestaan veel meer opties voor isolatieglas. Gewoon ‘dubbel glas’ is inmiddels ouderwets. Wat is de beste keuze en waar moet u op letten? Susteen helpt u graag op weg.

HR++ en triple glas… Wat betekent het eigenlijk?

Modern dubbel glas is zogenaamd HR glas; Hoog Rendementsglas. HR glas onderscheidt zich van ouderswets dubbelglas door toepassing van een extra isolerend edelgas tussen de glasplaten en het gebruik van een isolerende coating. Daarmee is de isolerende werking van HR glas aanzienlijk hoger dan ouderwets dubbel glas. Triple glas (HR+++) bestaat uit 3 glasplaten met een coating en edelgas waardoor het super goed isoleert. Hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde.

Zijn de verschillen tussen HR+, HR++ en HR+++ echt belangrijk?

Jazeker. Zo kan goed HR++ glas wel 2,5 keer beter isoleren dan traditioneel dubbelglas en zelfs 5 keer beter dan enkelglas. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

isolatie-glas-isolatieglas-susteen-isoleren
Type glasIsolatiewaarde
U-waarde
HR+++0,9 - 0,5
HR++1,2 - 1,0
HR+1,6 - 1,3
HR2,0 - 1,7
Oud Dubbelglas2,7
Enkel glas5,8
glasisolatie-glas-lansingerland-isolatie-sussteen-vacuumglas-isolatie-oud-dubbel-glas-vervangen

De voordelen van isolatieglas op een rijtje

  • Uw energieverbruik neemt aanzienlijk af door verbeterde isolatie.
  • Uw woning blijft in de zomer koeler.
  • Door de geluiddempende werking van isolatieglas heeft u stukken minder last van (verkeers)geluid van buiten uw woning.
  • Tocht en koudeval verdwijnen.
  • Er ontstaat veel minder condens op de binnenzijde van de ramen.

Wat levert glasisolatie mij op?

De terugverdientijd van HR++ glas ligt tussen de 10 en 24 jaar. Milieu Centraal berekende dat u het rendement van de investering in glasisolatie kunt vergelijken met een spaarrente van 6 procent. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van uw woning, maar ook van de samenstelling van uw huishouden en van uw stookgedrag. In de berekeningen in ons advies houden we hier rekening mee.

Advies nodig over isolatieglas?

In ons advies ‘Optimaal Besparen’ kiezen we welk isolatieglas het best past in uw situatie.

Ja, ik wil advies
energieneutraal-advies-acties-van-susteen-duurzaamheid-energie-besparen-geld-warmtepompadvies

Advies nodig over isolatieglas?

In ons advies ‘Optimaal Besparen’ kiezen we welk isolatieglas het best past in uw situatie.

Ja, ik wil advies

Veelgestelde vragen

Nee, als je enkel glas of verouderd dubbel glas heeft is vervangen vaak voordeliger. Doordat dubbel glas doorgaans in bestaande kozijnen past is de investering vaak gering. Hiernaast bespaar je direct aanzienlijk op jouw gasverbruik met nieuw HR++ glas. Als je bijvoorbeeld 20 m2 enkel glas bijvoorbeeld vervangt door HR++ glas verstook je vaak al snel zo'n 400m3 gas minder per jaar. Ook als je momenteel verouderd dubbel glas heeft kan HR++ glas nog een groot verschil maken. De besparing compenseert vaak al snel de kosten van vervanging, zelfs als jouw huidige ramen het einde van hun levensduur nog niet bereikt hebben.

Jazeker. Zo kan goed HR++ glas wel 2,5 keer beter isoleren dan traditioneel dubbelglas (en zelfs 5 keer beter dan enkelglas). Susteen werkt in de regel altijd met goed HR++ glas. HR+++ glas of andere oplossingen kunnen in bepaalde situaties, zoals bij energieneutraal wonen, nodig zijn.

Het is wel iets ingewikkelder dan dat. HR isolatieglas bestaat uit twee of drie bladen blank glas, waarvan er één bekleed is met een dunne transparante en blanke warmtereflecterende metaallaag. De moderne coatings zijn zo goed als 100% helder en kleurloos. De ruimte tussen de bladen, de zogenaamde spouw, is gevuld met een edelgas als argon of krypton en kan in dikte variëren.

Wanneer je lage kozijnen of glazen deuren heeft adviseren wij doorgaans veiligheidsglas. Dit is glas dat minder gevaarlijk is wanneer het onverhoopt breekt. Ook kan je natuurlijk zelf jouw voorkeur voor dit glas uitspreken.

Soms zijn er extra voorwaarden voor monumentale panden, bijvoorbeeld met betrekking tot de uitstraling van de woning. Dit is na te gaan bij de gemeente. Vaak biedt monumentenglas een uitkomst. Dit isolatieglas is met het monumentale karakter van oude panden in het achterhoofd ontwikkeld. Wij kunnen hierin niet altijd alles zelf leveren, maar brengen je in deze gevallen in contact met de juiste specialist.

De door ons geprefereerde optie, HR++-glas, kost doorgaans tussen de 150 en 300 euro per vierkante meter. Extra mogelijkheden zoals het vervangen van kozijnen en veiligheidsglas veroorzaken het grote verschil tussen de minimum- en maximumprijs. Deze meerprijs wordt vaak wel gecompenseerd door bijkomende voordelen (bijvoorbeeld veiligheid, noodzakelijk onderhoud aan de woning).

Glas wordt soms tegen bodemprijzen aangeboden. Het ene isolatieglas is echter het andere niet! De isolatiewaarde van iets duurder glas is vaak aanzienlijk beter waardoor je de meerprijs binnen korte tijd vanzelf terugverdient.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud