Met een warmtepomp kun je ook koelen

Het is heet in Europa. In grote delen stijgt de temperatuur boven de dertig graden en hier en daar zelfs boven de veertig. Een beetje koelte kan geen kwaad. Eén van de oplossingen is misschien een onbekende. De warmtepomp die je normaal gebruikt om je huis te verwarmen, kan je huis ook verkoelen. 

Passief koelen met een water/water warmtepomp

Bij een water/water warmtepomp met een bodembron spreken we over passieve koeling. De koude is al in de grond aanwezig en hoeft niet ‘gemaakt ‘ te worden. Slechts met twee pompen kun je koude uit de bron transporteren naar je woning. Op deze manier je huis koelen, kost zeer weinig energie. De mogelijkheid van passief koelen is het grote voordeel van een water/water warmtepomp. Een bijkomend voordeel is dat de warmte die je tijdens koelen naar de bron brengt, deze extra opwarmt, wat weer tijdens verwarmen in de winter zorgt voor een extra hoog rendement!

Actief koelen met een lucht/water warmtepomp

Bij een lucht/water warmtepomp is er sprake van actieve koeling. In feite werkt de warmtepomp hierbij net als een airco. In de warmtepomp zelf wordt de werking omgedraaid: in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om je woning te verwarmen, wordt voor het koelen warmte uit je woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gebracht. Omdat bij dit proces de compressor wordt gebruikt, verbruikt de warmtepomp meer elektriciteit dan bij passieve koeling en is hierdoor in feite vergelijkbaar met een airco. Maar op deze manier kun je met je ‘verwarmingssysteem’ wel koelen en krijg je er een comfortabele binnentemperatuur en aangenaam klimaat voor terug! Heb je zonnepanelen op je woning die in de zomer veel stroom leveren? Dan kun je die mooi gebruiken voor het stroomverbruik van de warmtepomp die aan het koelen is.

Nachtverkoeling met ventilatielucht/lucht warmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp heeft geen koude bron in de bodem en kan ook niet actief koelen. Wel is het mogelijk, om bijvoorbeeld in koele nachten, automatisch extra te ventileren. De warmtepomp ‘ziet’ zelf dat het buiten kouder is dan binnen, wat vaak in de zomernachten het geval is, en door middel van extra koele lucht naar binnen te halen zorgt deze frisse luchtstroom gedurende de hele nacht ook voor verkoeling. Samen met de toepassing van zonwering en het overdag met mate gebruik maken van open ramen en deuren, is het de meeste dagen in de zomer op deze manier ook mogelijk het aangenaam in huis te houden.

Voorwaarden om te kunnen koelen met warmtepomp

Koelen is in de meeste gevallen, zowel met een all-electric als met een hybride warmtepomp, mogelijk. Voorwaarde is wel dat de woning goed geïsoleerd is en voorzien van vloerverwarming en/of speciale radiatoren. Sommige warmtepompen schakelen automatisch over naar de koelfunctie, bij andere is een knop omdraaien voldoende om de koeling in te schakelen. Uiteraard verbruikt een warmtepomp, zeker bij actieve koeling, wel elektriciteit.

Energiezuinig koelen

Koeling wordt door velen nog gezien als energie-slurpers. Dat was vroeger zeker het geval. Moderne airconditioners zijn veel zuiniger, maar blijven uiteraard elektriciteit gebruiken. Ook warmtepompen gebruiken voor koeling energie. Daarom is een combinatie met zonnepanelen ideaal. De zon die de warmte veroorzaakt, zorgt dan ook voor de elektriciteit voor koeling. En dat is niet het enige. Nu schakelen zonnepanelen op zonnige dagen soms uit, omdat het elektriciteitsnet de piekproductie niet aankan. Het is een veel beter idee om deze energie wel op te wekken en rechtstreeks te gebruiken voor koeling van de woning.

Advies nodig?

Een warmtepomp schaft u natuurlijk niet alleen aan om te koelen maar vooral ook om te verwarmen. Wilt u advies over warmtepompen en wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Ons warmtepompadvies geeft antwoord op al uw vragen.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud