Inwoners Utrecht gedwongen aardgasvrij te wonen

Utrecht is de eerste gemeente die inwoners dwingt aardgasvrij te zijn. 320 huurders in de wijk Overvecht-Noord krijgen vanaf 1 januari 2024 geen gas meer. De beslissing is nog niet definitief genomen, maar de gemeenteraad zal vandaag stemmen. Volgens woningcorporatie Mitros en wethouder Lot van Hooijdonk is het noodzakelijk om de energietransitie te versnellen (Volkskrant, 2022). Nederland moet sneller aardgasvrij en dwingen is een extra middel.

Tegemoetkoming

Volgens de Volkskrant was 92% van de 320 huishoudens voor het overstappen op elektrisch koken. 5% was tegen en 3% heeft niet gestemd. Aangezien het overgrote deel akkoord gaat met aardgasvrij wonen, wordt dwang als extra middel ingezet om zo de transitie te versnellen.

De huurders in Overvecht-Noord gebruiken alleen aardgas om te koken. De gemeente Utrecht komt haar inwoners tegemoet met een aanbod voor de energietransitie. Zij ontvangen een inductiekookplaat met nieuw pannenset of €500,-.

Wijziging in wet
De huidige gasleidingen in de Utrechtse wijk zijn verouderd en aan vervanging toe. Utrecht geeft aan dat het vervangen geldverspilling is. De leidingen zouden tot 2030 goed blijven functioneren, terwijl er dan 105 miljoen huishoudens aardgasvrij moeten zijn. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.

Er dient alleen nog een wijziging in de Crisis- en herstelwet te komen. Hiervoor moet minimaal 70% van de bewoners van de gasaansluiting af. Dan mag Utrecht de maatregel toepassen en de hoofdgasaansluiting verwijderen.

Meer gemeenten aardgasvrij
De verwachting is dat meer gemeenten Utrecht opvolgen. Het kabinet is bezig met een wet waarin alle gemeenten dwang als instrument krijgen. Eerder dit jaar gaf minister Hugo de Jongen aan: ‘We kunnen niet wachten op één huizenblok dat zich als een Gallisch dorpje verzet’.

Gasloos advies
Voor iedereen die zijn gasaansluiting vaarwel wil zeggen. Susteen wijst u de weg met het ‘Gasloos Advies’. Daarnaast voeren wij ook uit. Met één simpele handtekening gaan we voor u aan de slag en profiteert u snel van een gasloos huis. Bekijk via onderstaande knop alles over het advies.

Gasloos advies bekijken

Bron:

Utrecht doorbreekt impasse: bewoners voor het eerst gedwongen van het gas af (volkskrant.nl)

Utrecht eerste gemeente die huizen onder dwang aardgasvrij maakt (nos.nl)

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud