Tijdelijk Noodfonds Energie voor kwetsbare huishoudens

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het fonds betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023, voor de huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. Deze huishoudens kunnen de steun aanvragen op Tijdelijk Noodfonds Energie.

Het tijdelijke Noodfonds Energie is een initiatief van energieleveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall in samenwerking met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en SchuldenlabNL. Deze partijen hebben samen met kleinere energiebedrijven 24,5 miljoen euro in het fonds gestoken. De Rijksoverheid helpt het fonds door de inleg te verdubbelen. Op dit moment heeft het fonds 49 miljoen en dit kan nog toenemen.

Voor wie is het Noodfonds?

Het fonds is voor kwetsbare huishoudens met een inkomen dat niet meer dan twee keer het sociaal minimum inkomen is. Voor alleenstaande is dat lager dan €2.980,- bruto per maand, inclusief 8% vakantiegeld. Voor samenwonende is het minder dan €3.794,- bruto per maand, inclusief 8% vakantiegeld. De energietoeslag en andere compensaties worden niet meegerekend.

Huishoudens die in deze categorie vallen komen in aanmerking voor het fonds als de energierekening meer dan 13% van het (gezamenlijk) inkomen is. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 13% van het (gezamenlijk) bruto inkomen. Als het inkomen minder is dan 160% van het sociaal minimum, kan u rekenen op het Noodfonds wanneer de energierekening meer is dan 10% van het inkomen.

Inkomen (% van het sociaal minimum)Noodfonds betaalt deel van de energierekening
Tot 160%Boven 10% van het bruto-inkomen
160% tot 200%Boven 13% van het bruto-inkomen

Voorbeeld

Charlie is alleenstaand en verdient €2.500 bruto per maand. Een deel van zijn energierekening betaalt hij zelf, namelijk 13% van zijn maandinkomen. Dit is €325,-. De hoeveelheid boven dit bedrag wordt betaald door het Noodfonds. Als de energierekening van Charlie €475,- is, dan kan zij €150,-  van het Noodfonds krijgen.

Stel Charlie verdient 160% van het sociaal minimum, namelijk €2000,- bruto per maand. Dan betaalt zij ook een deel van de rekening zelf, alleen nu tot 10% van haar inkomen. Dit is dan €200,-. Als de energierekening €475,- is, dan kan zij €275,- krijgen van het Noodfonds.

tijdelijk=noodfonds-energie-aanvragen-susteen-hulp-financiele-bijdrage-energierekening

Noodfonds aanvragen

Om hulp te vragen bij het Noodfonds kan u terecht op www.noodfondsenergie.nl. Hier kunt u controleren of u in aanmerking komt voor de ondersteuning en u kunt het fonds aanvragen.

Noodfonds check

Bronnen

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud