Netbeheerders wijzen op registratieplicht zonnepanelen

De Nederlandse netbeheerders zijn een campagne gestart om consumenten te wijzen op registratieplicht van zonnepanelen via de website energieleveren.nl. Betere registratie helpt bij voorkomen van problemen bij terugleveren, aldus de netbeheerders. 

Voorkomen van problemen

Registratie is niet alleen verplicht, maar stelt netbeheerders ook beter in staat om storingen op het stroomnet te voorkomen. Door de registratieplicht van zonnepanelen weten zij waar er (veel) energie wordt opgewekt. Netbeheerders kunnen op deze manier goed inschatten of en waar uitbreiding of verzwaring van het elektriciteitsnet nodig is.

Registratieplicht zonnepanelen niet altijd nagekomen

Nog veel consumenten weten volgens de netbeheerders niet dat ze wettelijk verplicht zijn om hun zonnepanelen te registreren. ‘Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak. Als gevolg hiervan wordt op zonnige dagen veel energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Het huidige net kan deze hoeveelheid stroom niet altijd goed verwerken’.

Omvormer schakelt uit bij te veel aanbod

Bij veel aanbod gaat de spanning omhoog en als deze te hoog is, schakelt een omvormer van zonnepanelen zich uit voorzorg uit of gaat in storing, aldus de netbeheerders. Om hoeveel mensen het gaat kan Netbeheer niet zeggen. Het is echter niet aannemelijk dat het gaat om grote aantallen. Registratie is bijvoorbeeld nodig om te kunnen salderen. Er zullen maar weinig eigenaren zijn die dit voordeel laten schieten. Ook alle installateurs wijzen mensen actief op de registratieplicht.

Meternummer noodzakelijk bij aanmelding zonnepanelen

Desondanks wijzen de netbeheerders via een campagne consumenten en kleine bedrijven op de verplichting van registratie. De campagne duurt 3 maanden en verwijst naar de website energieleveren.nl. Daar kunnen woningeigenaren en kleine bedrijven de zonnepanelen registreren. Wie een installatie wil registreren, moet een account op de website aanmaken, in combinatie met een toets op het meternummer.

Meer weten over zonnepanelen? Kijk hier.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud