Hierom kun je een vervuilde spouwmuur niet isoleren

Een vervuilde spouwmuur kan niet worden geïsoleerd voordat deze is schoongemaakt. In deze blog leest u waarom. 

Vocht in de vervuilde spouwmuur is de boosdoener

In een huis waarin geleefd wordt, ontstaat altijd vocht. Een mens stoot nou eenmaal vocht uit door te ademen en te transpireren. Ook bij douchen en koken komt veel vocht in de lucht. Dat vocht moet uw huis verlaten, anders heeft u op een gegeven moment laarzen nodig om droge voeten te houden. Dus regel 1 is: ventileren moet. Vochtige lucht eruit. Droge lucht erin.

jong stel op houten blok voor muur

Condensatie in de spouwmuur

Maar vocht verlaat uw huis ook door de muur heen. Dat is geen probleem, behalve als de damp in de muur condenseert. Dat zit zo:

In huis is het warm en de lucht is vochtig. De binnenmuur in de kamer is ook warm. Zou u de temperatuur in de muur op steeds een millimeter diepte meten, dan zou u merken dat de muur steeds een beetje kouder is. De buitenkant van de buitenmuur is het koudst (althans in de winter). De warme vochtige lucht uit de kamer koelt dus af tegen, in of tussen de muur.

Op een gegeven moment koelt de lucht zozeer af dat het vocht in de lucht gaat condenseren. De waterdamp in de lucht vormt dan druppels. De essentiële vraag is: waar vindt de condensatie plaats? In een ongeïsoleerde spouwmuur gebeurt dit aan de achterkant van de binnenmuur. Door de spouw te ventileren kan dit vocht verdwijnen en is er geen enkel probleem. Maar een geïsoleerde spouw ventileert niet meer. Is dat niet vragen om problemen? Het antwoord is: nee.

De isolatie is zo goed dat de lucht in de spouw helemaal niet zover afkoelt dat deze gaat condenseren. Het zogenaamde dauwpunt (daar waar condens optreedt) ligt aan de buitenkant van de buitenmuur. Daarom is ventilatie van de spouw helemaal niet nodig.

Koudebrug in de vervuilde spouwmuur

Is een spouw echter vervuild met bijvoorbeeld bouwpuin of cementbaarden (uitpuilende voegen aan de binnenzijde van de muur) dan kunnen er in de spouw zogenaamde koudebruggen ontstaan waarop het vocht wel condenseert. Als de spouw door de isolatie dan niet meer (voldoende) ventileert, ontstaan er in de spouw vochtproblemen met kans op schimmelvorming. Bovendien isoleert de muur veel minder goed bij koudebruggen.

Daarom is het van essentieel belang dat de spouw schoon is voordat deze geïsoleerd wordt. Dit wordt door een goed isolatiebedrijf vooraf vastgesteld door middel van een zogenaamde endoscopie. De isolatiespecialist boort een klein gaatje in de gevel en bekijkt met een camera of de binnenkant van de spouw schoon is. Is dit niet het geval dan zal hij om problemen te voorkomen niet isoleren voordat de spouw is schoongemaakt.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud